Design a architektura

15. srpna 2022 10:26

redakce Prima Living

Strahovský stadion je mnohem starší než spartakiády, prohlídka je dodnes zážitkem

Ještě pořád je to co do plochy největší stadion na světě. A ještě pořád, už dlouhé roky, se řeší, jak ho vlastně využít. Stavba, vybudovaná v podstatě jen kvůli masovému cvičení, mezitím dál chátrá – výjimkou je část využívaná fotbalovým klubem. Jeho prohlídka je každopádně zážitkem.

Kolos, pojem, postrach, kulturní památka. Místo, kde slavil narozeniny Adolf Hitler, probíhaly spartakiády, hráli Rolling Stones nebo sloužil mši sám papež. To všechno je Strahovský stadion, jehož historie se začala psát mnohem dříve, než se objevily komunistické spartakiády – původně se tu měly konat všesokolské slety.

Před více než sto lety přišel zasloužilý Sokol Alois Dryák, shodou okolností profesí architekt, s odvážnou myšlenkou nového sokolského sletiště a okolním sportovním parkem. A myšlenka se ujala.

V roce 1926 se na Strahově začal stavět první stadion s částečně dřevěnými, částečně nasypanými nekrytými hliněnými tribunami, aby se v něm mohl konat osmý Všesokolský slet – to se také stalo a na koni jej přijel pozdravit i prezident Tomáš G. Masaryk stejně jako další slet v roce 1932. Později nesl strahovský stadion právě jeho jméno, vůbec nejvíce lidí se na něm před válkou sešlo už coby na Masarykově státním stadionu v roce 1938 u příležitosti protiválečného X. Všesokolského sletu.

Mimochodem, na silnici vedoucí kolem stadionu se konaly motocyklové a automobilové závody, na které se lidé dívali z vnějších ochozů stadionu.

Poslední sokolský slet se tu konal v roce 1948 a byl do jisté míry protestem proti nastupujícímu komunismu. Nový režim každopádně organizace brzy zakázal a stadion se změnil na spartakiádní, poslední masové cvičení se tady konalo v roce 1985.

Na tu v roce 1995 už nedošlo, v létě tohoto roku se tu konal jeden z největších rockových koncertů Rolling Stones, na který dorazilo přes sto tisíc lidí a nechyběl ani tehdejší prezident Václav Havel. Později se tu konal i jeden obnovený všesokolský slet, různé veletrhy, koncerty a mezitím se objevovala myšlenka, zda by nebylo lepší pomalu chátrající stadion zbourat – od roku 2003 se nicméně jeho část dočkala památkové ochrany.

I tak je jeho budoucnost nejistá. Část stadionu si sice opravila a využívá fotbalová Sparta, která zda má mimo jiné sedm hřišť standardních rozměrů, ale většina stavby včetně tribun nemá žádné využití. V roce 2021 oznámil pražský magistrát, že plánuje vypsat ideovou soutěž na budoucí využití a podobu stadionu na Strahově. Mezi úvahy patří umístění stálé expozice Muzea paměti XX. století. Tramvajová trať z Malovanky by měla být prodloužena přímo ke stadionu.

Jednou z mála možností, jak se sem dostat, jsou prohlídky pro veřejnost, které nabízí Open House Praha. Neziskovka pořádá i speciální zážitkové prohlídky pro děti - mohou si užít návštěvu Velkého strahovského stadionu s hravými Listy pro malé architekty.

Prohlídka odkryje nejen poutavý příběh jeho vzniku, ale nabídne dětem možnost se interaktivní formou dozvědět více o architektuře tohoto kolosu, který hostil v minulosti všesokolské slety, spartakiády, koncerty či vojenské přehlídky. Děti se podívají na tribuny i do prezidentského salonku a zamyslí se nad podobou a funkcí stavby, ale i budoucím využitím rozsáhlých prostor.

„Naše komentované prohlídky v dětech vzbuzují tvůrčí nadšení a přibližují jim architektonické pojmy a témata spojená s příběhy budov zábavnou formou. Děti si mohou objekty projít vlastním tempem a společně s naším průvodcem si poznatky zaznamenávat do Listů pro malé architekty. Najdou v nich otázky a zábavné úkoly týkající se historie, architektury i funkce budovy,“ přibližuje lektorka Klára Veselá.

Hodinová prohlídka se koná v sobotu 20. a 27. srpna, je určena pro děti od 6 do 12 let, vstupenky lze zakoupit prostřednictvím Goout.net.

Open House Praha, z. ú., je nestátní nezisková organizace, která v rámci jednoho (zpravidla) květnového víkendu pořádá stejnojmenný festival s týdenním doprovodným programem. Koncept festivalu vznikl v Londýně v roce 1992 pod vedením zakladatelky Victorie Thornton, která za svůj počin získala Řád britského impéria. Světový festival, na jehož pořádání získala organizace mezinárodní licenci, se v Česku konal poprvé v roce 2015 a od té doby se stal jednou z nejvýznamnějších kulturních akcí v Praze.

Zdroj: tiskové podklady Open House Praha, autorský text, wikipedie

Sdílejte článek
Štítky Londýn festival Česko Praha Open House Praha

Přečtěte si také