Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Zahrada

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme

Na václavky už v tuto dobu můžete vyrazit s koši.
Vydáno: 29.09.2016
Václavka smrková/Armillaria ostoyae

Václavky patří mezi velice oblíbené druhy hub. Rostou až do prosince, ale hlavní období masového růstu začíná s příchodem chladnějšího podzimního počasí kolem sv. Václava, od čehož mají své jméno. Když rostou, nechodí se do lesa je hledat, ale sbírat po koších.

Václavky rozdělujeme na tři skupinybezprstenné druhy, druhy s bílým velem a druhy se žlutým velem. Všechny druhy mají klobouk zbarvený v různých odstínech hnědé, žlutohnědé až medově hnědé a více či méně trvalými šupinkami, lupeny i třeň jsou podobně zbarvené ve světlejších odstínech.

Václavka žlutoprstenná (Armillaria mellea)
Václavka žlutoprstenná (Armillaria mellea)
Tocekas/Wikimedia Commons; CC BY-SA 3.0

Nejhojnějším druhem je václavka smrková (viz úvodní obrázek), která způsobuje velké škody v kulturních smrčinách. Zajímavostí je, že tato václavka patří mezi nejstarší a největší živé organismy. Geneticky identické mycelium tohoto druhu pokrývá v americkém Oreganu plochu 8,9 km2 a stáří je odhadováno na 2400 let.

Vyznáte se v houbách? Otestujte se v naší Encyklopedii. Všechny druhy václavek patří do skupiny jedovatých hub, ale po dobré tepelné úpravě jsou jedlé a jsou tradičně v našich zemích sbírány a konzumovány bez rozlišení jednotlivých druhů. Oblíbené jsou zejména na nakládání do octa, na což se hodí hlavně mladé plodnice, výborný je také guláš z václavek nebo „fajnšmekři“ používají václavky do houbového aspiku.

Václavky jsou sice chutné houby, ale před konzumaci je nutné je nejméně 20 minut tepelně upravit při teplotě varu vody. Syrové nebo nedostatečně povařené způsobují zažívací potíže. Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se, že zde hraje roli i alergie. Takže jste-li alergik, raději se těmto houbám vyhněte.

Marta Pawlicová

Mohlo by vás zajímat:

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma)

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Hřib kovář/Boletus erytropus

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Muchomůrka růžovka/Amanita rubescens

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

Reklama
Článek je zařazen v:
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama