návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme. Jak václavky připravit, aby vám neublížily?

Marta Pawlicová , Aktualizováno: 18.10.2021
Václavky můžeme sbírat od září do prosince
Autor: istock.com Václavky můžeme sbírat od září do prosince
Václavky jsou oblíbené houby, které můžeme sbírat od konce září až do prosince. Hodí se do gulášů i houbových aspiků. Mají ale jeden problém. Pokud je nepřipravíme správně, mohou nás ohrozit. Přečtěte si o zajímavé houbě, která je mezi houbaři populární, a dokonce si připisuje jedno celosvětové prvenství!

reklama

Václavky patří mezi velice oblíbené druhy hub. Rostou až do prosince, ale hlavní období masového růstu začíná s příchodem chladnějšího podzimního počasí kolem sv. Václava, od čehož mají své jméno. Když rostou, nechodí se do lesa je hledat, ale sbírat po koších.

Václavka žlutoprstenná (Armillaria mellea)
Autor: Tocekas/Wikimedia Commons; CC BY-SA 3.0 Václavka žlutoprstenná (Armillaria mellea)

Václavky rozdělujeme na tři skupiny – bezprstenné druhy, druhy s bílým velem a druhy se žlutým velem. Všechny druhy mají klobouk zbarvený v různých odstínech hnědé, žlutohnědé až medově hnědé a více či méně trvalými šupinkami, lupeny i třeň jsou podobně zbarvené ve světlejších odstínech.

Představujeme nejznámější jedlé houby našich lesů

Nejznámější jedlé houby našich lesů aneb co Čech, to houbař

Krásný hřib žlučník neboli hořčák není jedlý, ale je léčivý

Krásný hřib žlučník neboli hořčák se nedá jíst, ale může léčit

Václavka smrková je nejhojnější

Nejhojnějším druhem je václavka smrková, která způsobuje velké škody v kulturních smrčinách. Zajímavostí je, že tato václavka patří mezi nejstarší a největší živé organismy. Geneticky identické mycelium tohoto druhu pokrývá v americkém Oreganu plochu 8,9 km2 a stáří je odhadováno na 2 400 let.

Je babka jedovatá houba a způsobuje rakovinu?

Je babka jedovatá houba? Není, ale pozor dejte na nepravou otravu!

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem i jedovatým satanem

Václavky v kuchyni

Všechny druhy václavek patří do skupiny jedovatých hub, ale po dobré tepelné úpravě jsou jedlé a jsou tradičně v našich zemích sbírány a konzumovány bez rozlišení jednotlivých druhů. Oblíbené jsou zejména na nakládání do octa, na což se hodí hlavně mladé plodnice, výborný je také guláš z václavek nebo fajnšmekři používají václavky do houbového aspiku.

Odebírejte newsletter Primy FRESH. Každý týden do mailu dostanete sezonní recepty a nápady do kuchyně.

Václavky jsou sice chutné houby, ale před konzumaci je nutné je nejméně 20 minut tepelně upravit při teplotě varu vody. Syrové nebo nedostatečně povařené způsobují zažívací potíže (podobně jako hřib kovář). Je zajímavé, že ne všichni lidé mají po václavkách problémy, předpokládá se, že zde hraje roli i alergie. Takže jste-li alergik, raději se těmto houbám vyhněte.

Přečtěte si i další články o houbách:

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Hřib hnědý je nejznámější i nejoblíbenější česká jedlá houba

Hřib hnědý: Nejznámější česká jedlá houba chutná skvěle

Klouzky: Stoprocentně jedlé a dobré podzimní houby

Klouzky: Bez výjimky jedlé a dobré podzimní houby

Ryzce jsou zajímavé houby: Každý správný ryzec roní mléko

Ryzce jsou výjimečné houby s pikantně kořeněnou chutí

Hřib kovář

Je hřib kovář jedlý, nebo nejedlý?

Kotrč kadeřavý

KOTRČ je chuťově skvělá houba. Co z ní uvařit a jak nám může zdravotně pomoct?

Pečárka zápašná neboli žampion zápašný (Agaricus xanthoderma)

Víte, že existují i jedovaté žampiony? Jak je rozlišit od těch pravých?

Muchomůrka růžovka

Víte, jak rozeznat růžovku neboli masáka od muchomůrky tygrované?

reklama

Článek je zařazen v: václavky , houby , houbaření , nejedlé houby , václavka

reklama

Přečtěte si také