Vánoce

3. prosince 2022 07:00

Simona Sedláčková

14 tipů a návodů na vánoční tvoření. Věnce, dárečky i ozdoby na stromek vytvořte z plsti

Hledáte nejvhodnější materiál, ze kterého vyrobíte ty nejkrásnější vánoční dekorace i s menšími dětmi? Nebo se snad hodláte pustit do lepení, šití či vyšívání vánočních ozdob sami? Poohlédněte se po dekorační plsti. Je to materiál, který nadchne malé i velké, je běžně k dostání a práce s ním je velmi snadná. Máme pro vás celou náruč vánočních nápadů, na které můžete plst využít.

Co je vlastně plst?

Plst, ale také plsť, nebo dokonce z němčiny převzaté slovo filc, označuje většinou netkanou textilii, která vzniká valchováním nebo vpichováním jednotlivých vláken. Vlákna se do sebe zaklesnou a vzniká textilie. Plst se však může vyrábět i z látek tkaných nebo pletených, u kterých se zaplstí jenom jejich povrch. Takové textilie se využívají na kabáty či klobouky, ale velmi často se vyrábějí plsti i pro technické využití (filtry nebo izolace).

Pro výtvarné účely se nejčastěji využívá tradiční plst vlněná nebo moderní a především mnohem levnější plst z umělých vláken. Ve výtvarných potřebách najdete nejen velký výběr barev plstí, ale také plsti různě silné. Nejběžnější jsou plstěné přířezy, které mají velikost stejnou jako běžné papíry na kreslení, tedy A4, a sílu okolo 1 mm. Stejně silnou plst můžete koupit i v metráži. O trochu dražší je plst o síle 3 mm, kterou využijete na podložení dekorací, aby byly pevnější a dobře držely tvar.

Věneček s cesmínou

Cesmína patří k mnoha vánočním symbolům i v našich končinách i přesto, že ji v českých zahradách můžete zahlédnout jen zřídka. Z barevné plsti si však cesmínu vytvoříte velmi snadno.

Kromě zelené plsti budete potřebovat i na červeno obarvené vlněné rouno, ze kterého vytvoříte bobulky cesmíny. Můžete je však nahradit červenými dřevěnými korálky nebo se v papírnictví zeptejte na malé plyšové kuličky. Často je tam mají v nabídce jako dekorační materiál.

Vánoční stromeček pro panenky

Maličký vánoční stromeček vytvoříte z několika odstínů zelené plsti úplně snadno, a to dokonce i s menšími dětmi. Děti mohou vystřihovat z plsti jen různě veliké čtverce, ze kterých pak rodiče slepí tavnou pistolí malé vánoční stromečky.

Pokud si děti chtějí celý stromek vytvořit sami, dejte jim na lepení raději obyčejné tyčinkové lepidlo, které plst spolehlivě slepí, jen se musí nanášet v trochu silnější vrstvě.

Vyšívané vánoční ozdoby

S plstí se velmi dobře pracuje, protože se při stříhání netřepí a také se na ni velmi snadno vyšívá. Z plsti si proto můžete ušít i kouzelné vánoční ozdoby, které oceníte především v době, kdy doma máte malé děti. Nerozbitné vánoční ozdoby jsou prostě nejlepší!

Malované ozdoby z plsti

Na plst nemusíte zdaleka jenom vyšívat, ale můžete ji zdobit i barvami na textil nebo obyčejnými akrylovými barvami. Vánoční ozdoby tak vytvoříte opravdu za chvilku.

Vánoční hvězdy z ořechů

Báječně můžete kombinovat barevnou plst i s přírodními materiály, například se skořápkami vlašských nebo i lískových ořechů. Jen si na to vzpomeňte včas! Při louskání ořechů na vánoční cukroví si pěkně rozpůlené skořápky schovejte. Nejlépe je vyskládejte do krabičky tak, jak patří k sobě, ať se vám pak nestane, že budete mít z každé strany hvězdy jinak velkou a tvarovanou ořechovou skořápku. Místo skořápek můžete doprostřed hvězdy našít třeba i dřevěný knoflík.

Vánoční dárky pro děti i dospěláky

Z plsti můžete vyrobit i vánoční dárky, vlastně snad pro každého člena rodiny. Pro děti vytvořte měkké hračky. Například z plsti ušité jídlo do dětské kuchyňky nebo veselé prstové maňásky. Malé slečny určitě ocení i originální čelenky nebo sponky do vlasů. Pro maminku nebo kamarádku můžete ušít báječné brože na svetr nebo na zimní kabát, pro babičku nebo dědu pouzdro na brýle a pro manžela originální obal na databanku.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také