10 osvědčených balkonovek na slunce i do stínu, které vykvetou každému

Začátek května je každoročně období, ve kterém se obchody s květinami i zahradnictví předhánějí v nabídce balkonových květin. Pokud už vás nebaví květinové experimenty a hodláte vsadit na jistotu, vyberte si některou z těchto rostlin. Stačí si jen uvědomit, kolik slunce váš balkon každý den květinám poskytne.

Podle předpovědí počasí to vypadá, že letošní jaro už vyčerpalo zásoby chladu a ranní mrazíky už našim rostlinám neublíží. Máte-li dostatek zahradnické odvahy, můžete začít s osazováním truhlíků a květináčů letničkami. Které si vyberete? Máme pro vás 10 tipů:

Pelargonie miluje slunce

Pelargonie neboli muškáty patří mezi královny letních balkonů snad nejdéle ze všech balkonovek. Milovaly je už naše babičky. Byly také vyšlechtěny do mnoha odrůd a vybírat můžete i z různých druhů. Ať už na balkon vysadíte muškáty velkokvěté, nebo převislé, všechny potřebují slunečné stanoviště a pravidelné přihnojování i odstraňování odkvetlých květů. Můžete je vysadit i spolu s dalšími rostlinami, ale co jim opravdu nevyhovuje, jsou samozavlažovací tuhlíky, protože mají sklon k zahnívání kořenů.

Petúnie a surfínie mají rády slunce

Nenáročné balkonové letničky, které vyžadují jen pravidelnou zálivku a občasné přihnojení. Mají vysokou potřebu vápníku a hořčíku v půdě. Pozor, petúnie jsou choulostivé na přelití. Také chladné a deštivé léto jim příliš nesvědčí. V chladu přestávají kvést a jsou náchylné k zahnívání kořenů. Dbejte na pravidelné odstraňování odkvetlých květů.

Verbena je náročná na vláhu a miluje slunce

Verbeny jsou ideální balkonové rostliny pro samozavlažovací květináče a truhlíky. Mají vysokou potřebu vody, do které pravidelně přidávejte hnojivo s obsahem fosforu. Verbeny kvetou od května až do pozdního podzimu. Pravidelných vyštipováním odkvetlých květů se výrazně prodlouží doba jejich květu. Verbeny se také výborně hodí do společných truhlíků s dalšími rostlinami, konkurenční prostředí jim nevadí.

Lobelka si na slunci libuje

Lobelky patří k oblíbeným a nenáročným balkonovkám, které mají jen vyšší nároky na hnojení. Můžete je přihnojovat i dvakrát týdně hnojivem, které obsahuje dostatek fosforu. Lobelky vyžadují dostatek slunce i světla a dobře propustnou půdy. Pozor na přemokření! Zálivka by měla být častější, ale přiměřená.

Vějířovka odolává větru i slunečním paprskům

Odolná balkonovka s nádhernými květy je vhodná i na terasy, protože jí nevadí ani průvan. Zálivka by měla být pravidelná, ale pozor na přemokření. Mnohem lépe rostlina zvládá občasné vyschnutí substrátu. Odkvetlé květy vějířovky nepotřebují odstraňovat, rostlina patří k tzv. samočistícím balkonovkám. Vějířovku je dobré přihnojovat běžným hnojivem pro balkonové rostliny asi jednou týdně.

Bakopa pokvete na slunci i v polostínu

Bílé nebo modrofialové drobné květy se na bakopách objevují v obrovském množství od května až do října a rostliny zvládnou umístění na plném slunci i v mírném polostínu. Vyžadují pravidelné přihnojování asi jednou za 14 dní a dostatek vody, protože substrát by neměl nikdy zcela vyschnout. Bakopa má jednu velkou výhodu. Je tak trochu samočistící, odkvetlé květy nemusíte odstraňovat.

Hledíkovka potřebuje hodně vody a polostín

Hledíkovka pokvete celé léto až do srpna nebo do září na místě chráněném před větrem, protože špatně snáší průvan. Je skvělou volbou i pro zavlažovací truhlíky, protože má vysokou potřebu vody a její substrát nesmí nikdy vyschnout. Jakmile rostlina jednou uvadne, jen těžko se znovu dostává do dobré kondice. Můžete ji zkusit sestřihnout a doufat ve vzkříšení, ale většinou to bude marné.

Maceška pokvete nejlépe v polostínu

Macešky jsou velmi oblíbené nejen pro širokou škálu barev a velikost květů, ale i pro vysokou odolnost a přizpůsobivost rostlin. Zvládnou umístění na slunci i ve stínu, ale nejlépe se jim bude dařit v polostínu. Jako jedna z mála balkonovek zvládají velmi dobře i chladné počasí, a v mírných zimách dokonce ani nevymrzají. Maceškám vyhovuje přiměřená, pravidelná zálivka a pravidelné odstraňování odkvetlých květů.

Ledovka slunce nevyhledává

Ledovka, voskovka nebo mini begonie, jak se jim říká, jsou typické hřbitovní letničky, ale pokud vám tahle jejich pověst nevadí, vysaďte si je do truhlíků na severně orientovaném balkoně, pro který je jinak výběr rostlin docela omezený. Zvládnou však umístění i na plném slunci či v polostínu. Jinak jim vyhovuje humózní, výživná půda s neutrálním pH. Ledovky mají nízké nároky na zálivku, sucho jim nevadí. Jediné, co může ledovky zahubit, jsou první podzimní mrazíky.

Begonie je ideální pro zastíněná místa

Begonie nejsou typické balkonové letničky, protože jejich hlízy můžete snadno uchovat i přes zimu. Většinou se však pěstují jen jeden rok, protože většina lidí má omezené možnosti skladování hlíz. Begoniím vyhovuje umístění na balkonech orientovaných na východ nebo na sever, protože nesnášejí přemíru slunce a polední úpal je doslova spálí. Také silný vítr by mohl poškodit jejich křehké stonky. Vyžadují pravidelnou a přiměřenou zálivku, aby nedocházelo k zahnívání jejich hlíz. A jednou za dva týdny přidejte do zálivky i hnojivo pro begonie.

Zdroj: https://abecedazahrady.dama.cz/katalog-rostlin/begonie-kysala-voskovka-ledovka; https://abecedazahrady.dama.cz/clanek/15-nejhezcich-balkonovych-rostlin-do-truhliku-inspirujte-se


Přečtěte si také