Udělejte z tuhého mýdla tekuté. Vyzkoušejte i 10 dalších nápadů, jak využít zbytky mýdla

Klasické tuhé mýdlo dnes používáme na mytí čím dál méně, oblíbenější je mýdlo tekuté, nicméně mnozí z nás na něj nedají dopustit. Třeba proto, že se dá využít i jinak než jen na mytí rukou. Víte, že tuhé mýdlo pomůže s drhnoucím zipem, odstraní protivné vrzání dveří, nahradí jehelníček nebo si poradí se zápachem bot? A můžeme si z něj vyrobit tekuté mýdlo.

Mýdlo provoní prádlo a sezonní oblečení

Tuhé mýdlo s příjemnou vůní můžeme dobře použít k provonění veškerého prádla, což ostatně dělaly už naše praprababičky. Zvláště praktické je tento starý trik aplikovat na uložené sezonní oblečení, které si uchová svěží vůni až do další sezony. Stačí jen kostku mýdla položit do skříně, šatníku či do zásuvek prádelníku apod.

Pomůže odstranit zápach bot

Stejně tak můžeme dát mýdlo do botníku, kde odvede podobnou práci, protože mýdlo pomáhá eliminovat nepříjemný zápach z bot. Pokud vložíme mýdlo do zavazadel, které používáte jen zřídka, zachráníme je před pachem zatuchliny.

Mýdlo spraví zaseklý zip

Není nic neobvyklého, že nám u bundy, svetru nebo kalhot či kabelky začne v nějakém místě drhnout zip. Abychom zip nezničili a nemuseli ho celý vyměnit, potřeme kouskem tuhého mýdla v postiženém místě zoubky zipu, párkrát opatrně přejedeme jezdcem nahoru a dolů a mělo by být po problému. Mýdlo díky svým lubrikačním schopnostem zaseknutý zip uvolní.

Uvolní drhnoucí šuplíky

Když zásuvky u komody, prádelníku či kuchyňské linky drhnou a jdou ztuha otvírat a zavírat, potřeme mýdlem spodní část zásuvek i lišty, po nichž se šuplíky pohybují.

Mýdlo pomůže odemknout dveře

Mýdlo také pomůže, když nejdou snadno odemknout dveře a zámek jako by zatuhl. Stačí, když klíč pořádně namydlíme a několikrát s ním otočíme v zámku. Vše by pak mělo zase fungovat, jak má.

Odstraní protivné vrzání

Tuhé mýdlo můžeme využít i v případě, že nám začaly vrzat dveře a potřebujeme se protivných zvuků rychle zbavit. Stačí lehce namydlit panty a vrzání je brzy pryč.

Namaže vruty a pily

Lehké namazání suchým tuhým mýdlem umožní kovu lépe proniknout do dřeva. Před šroubováním do dřeva protáhneme dřík vrutu mýdlem, podobně můžeme mýdlem potřít list ruční pilky.

Mýdlo je praktický a voňavý jehelníček

Z tuhého mýdla můžeme jednoduše vyrobit velice praktický a navíc voňavý jehelník. Mýdlo zabalíme do látky a sešijeme či zavážeme stuhou, to už záleží na nás, jak se nám to líbí. Jednak budeme mít jehly na šití a špendlíky stále pohromadě, a potom se špičky jehel a špendlíků budou snadněji vpichovat do látky, zvláště do velmi tuhé či příliš kluzké.

Nahradí krejčovskou křídu

Tenký plátek mýdla poslouží stejně dobře jako krejčovská křída, když při šití potřebujeme na látku vyznačit přesné linie a švy. Navíc se dá lépe vyprat.

Jak zužitkovat tuhé mýdlo bezezbytku

Když je zbytek mýdla tak malý, že už se s ním těžko myjí ruce, ještě ho nemusíme vyhazovat. Do mycí houby uděláme malý zářez a zbytek mýdla do něj zasuneme. Na mytí rukou ještě skvěle poslouží. Zbytky můžeme dát také do dětské ponožky nebo textilního pytlíčku a zavázat.

Jak udělat z tuhého mýdla tekuté

Ingredience

  • asi 60 g nastrouhaného tuhého mýdla
  • asi 300 ml horké vody
  • 1 lžička citronové šťávy nebo několik kapek esenciálního oleje
  • 1 lžička glycerinu (můžeme jej nahradit jedlou sodou)

Postup

Nastrouhané mýdlo nasypeme do lahve a zalijeme horkou vodou. Přidáme šťávu z citronu či esenciální olej a glycerin nebo jedlou sodu. Směs pečlivě promícháme. Necháme den či dva odstát a několikrát protřepeme, aby se všechno uvnitř pěkně smíchalo. Pak přelijeme do nádobky na tekuté mýdlo s dávkovačem.

Zdroje: hobby.instory.czbydleni.magazinplus.cz, Neobyčejné užití obyčejných věci (Rider´s Digest Výběr)


Přečtěte si také