Francovka vyčistí okna, zažene hmyz i odstraní skvrny, ale taky uleví od bolesti kloubů a zad

Na francovku, u nás možná známější jako alpu, nedaly dopustit už naše prababičky, které ji používaly jako zázračné mazání na bolavé klouby nebo na kostce cukru proti žaludeční nevolnosti, ale taky při úklidu a praní. Podívejte se, s čím vám může francovka pomoci v domácnosti.

Francovka je lihový (60%) bylinný roztok přírodních rostlinných silic, mentolu a dalších aromatických látek. Z bylin obsahuje například eukalyptus, tymián a anýz. Extrakt se vyvinul z francouzské pálenky s vysokým obsahem alkoholu, podle kterého se začalo používat označení francovka. U nás je synonymem pro francovku už více než sto let značka Alpa. Je cenově dostupná, koupíte ji téměř v každé drogerii či lékárně, a hlavně je všestranná.

NENECHTE SI UJÍT: Zapomenutý čistič našich babiček. Jak a kde v domácnosti může být užitečný borax

S čím vám francovka neboli alpa pomůže v domácnosti

Domácí osvěžovač vzduchu

Francovka je skvělá na domácí výrobu osvěžovače vzduchu do interiéru s příjemnou vůní, který účinně pohlcuje běžné pachy, například cigaretový kouř.

  • Do přibližně čtvrt litru vody vložte jeden na kolečka nakrájený citron nebo limetku, asi 10 hřebíčků, 2 bobkové listy a 1–2 lžíce sušené levandule, povařte zhruba 10 minut, nakonec přidejte 2–3 lžíce francovky. Zakryjte a nechte vychladnout. Potom sceďte a přelijte do rozprašovače.

Repelent proti komárům a mouchám

Na účinný repelent dejte do zhruba 200 ml francovky asi 30 hřebíčků a nastrouhanou kůru z jednoho citronu, nechte zakryté aspoň jeden den v chladu macerovat. Pak sceďte. Skladujte v lednici. Používejte jako běžný repelent, tedy buď se jím potírejte, nebo postříkejte odhalené části těla i oblečení.

  • Směs můžete nalít do misky nebo na talířek a nechat venku na stole, aby se mohla odpařovat. Komáři, mouchy a další létající hmyz se vám vyhnou obloukem.

INSPIRUJTE SE:  Udělejte si domácí repelent proti hmyzu z levandule, rýmovníku, hřebíčku či citrusových plodů

Alpa roztáhne těsné boty i odstraní zápach

Tlačí vás nové kožené boty? Zkuste je z vnitřní strany vytřít francovkou, zhruba 5 minut počkejte a pak si boty obujte a chvíli se v nich procházejte – zjistíte, jestli se boty roztáhly natolik, aby byly pohodlné. Nefunguje to pokaždé, ale za pokus to určitě stojí!

  • Francovka také dokáže eliminovat nepříjemný zápach obuvi a působí jako deodorant. Pokud vytřete vnitřek boty alpou a necháte působit, do rána zápach zmizí.

Dokonale umyje okna i žaluzie

Alpa vám velmi dobře poslouží i při úklidu. Například pomůže při mytí okem. Do 1 l teplé vody přidejte 100 ml francovky a zázračný čistič okenního skla je na světě. Po umytí okna vyleštěte. Okna omytá francovkovou vodou budou průzračná a zářivě čistá. Navíc v zimě nebudou skla namrzat.

  • Francovka je vynikající pomocník při čištění žaluzií. plochou dřevěnou špachtli nebo kuchyňskou obracečku obalte hadříkem a připevněte ho gumičkou. Namočte do zředěné francovky (5 dílů vody na 1 díl alpy) a můžete se pustit do práce.

Pomůže se zamrzlým sklem v autě

Co se zamrzlým předním sklem auta? Nalijte francovku do rozprašovače a nastříkejte ji na okno. Vzápětí námrazu snadno setřete. V tomto případě není nad kapku alkoholu!

Čistí i dezinfikuje vodovodní baterie

Až budete potřebovat vyčistit chromované armatury, nalijte trochu francovky na měkký savý hadřík a baterie otřete. Povrch už nemusíte oplachovat, alkohol se vypaří. Chromovaný povrch se bude pěkně lesknout a francovka pomůže i s dezinfekcí.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Používejte při praní bílý ocet. Za pár korun nahradí aviváž, vybělí prádlo i vyčistí pračku

Alpa chrání límce před zašpiněním

Aby se na límečku bílé košile nebo halenky neudělaly ošklivé špinavé pruhy, zkuste ho před obléknutím potřít nebo postříkat z vnitřní strany francovkou. Ta ho spolehlivě ochrání před zapocením, skvrnami od make-upu a dalším zašpiněním. Navíc je to velice příjemné! Tenhle jednoduchý trik také usnadňuje následné praní a brání zežloutnutí bílého oblečení. Límce košil a halenek zůstanou zářivě bílé.

Poradí si se skvrnami od inkoustu a stopami po fixech

Na skvrny od inkoustu nebo stopy po fixech na tkaninách je alpa jako stvořená. Namočte francovkou vatový tampon nebo měkký hadřík a přiložte přímo na skvrnu. Můžete použít i francovku v rozprašovači. Nechte několik minut působit, v případě potřeby ještě jednou opakujte. Pak vyperte jako obvykle.

Francovka uleví od bolesti kloubů

Nejčastěji se francovka používá jako pomocník proti revmatickým bolestem zad a kloubů! Ještě účinnější bude, když do ní na podzim nezapomenete nasbírat kaštany. Asi 10 kaštanů nasekejte, naložte je do 200 ml alpy a nechte zhruba tři týdny macerovat na chladném a tmavém místě. Bolavé svaly a klouby nebo otoky buď potírejte, nebo tinkturu nalijte do rozprašovače a aplikujte na bolavá místa.

Zdroje: cs.wikipedia.org, bydleni.instory.cz, Neobyčejné užití obyčejných věcí (Rider´s Digest Výběr)


Přečtěte si také