13 překvapivých tipů, jak využít zubní pastu. Pomůže s opary i zamlženými brýlemi

Zubní pastu používáme na jedinou věc, a to na čištění zubů. Kromě toho lze čisticí schopnosti zubní pasty využít i jinak, v domácnosti se hodí v mnoha situacích jako rychlá první pomoc, protože je vždycky po ruce. Je účinná jako čistič skvrn, ochrana před zamlžením brýlí nebo na opar a štípance. Jako pomocníka v domácnosti nepoužíváme gelovou zubní pastu. Vyzkoušíte naše tipy?

1. Zubní pasta na opar

Pokud jde o použití zubní pasty na opary, názory různí. Někteří tvrdí, že jim pasta pomáhá jako nic jiného, jiní tvrdí, že to není možné Použijte ji ovšem pouze v počátcích, kdy se opar teprve dělá a netvoří se puchýřky a otevřené ranky, které by pasta podráždila.

2. Zklidní štípance od hmyzu

Poštípali vás komáři, vody či jiný bodavý hmyz a cibule nezabírá nebo nemáte po ruce žádný léčivý gel? Zkuste zubní pastu. Zklidňuje nepříjemné svědění a pomáhá zmírňovat otoky. Zubní pastu na postižené místo aplikujte několikrát denně.

3. Zubní pasta posiluje nehty

Naneste trochu zubní pasty na starý kartáček na zuby a třete jím nehty. Zubní pasta dodá nehtům lesk a zároveň je i čistí a posiluje.

4. Zubní pasta na pupínky

Používat zubní pastu na pupínky je známý způsob, jak se nepříjemného akné zbavit a pupínek co nejrychleji vysušit. Postižené místo potřete vrstvou pasty a nechte zaschnout. Bude fungovat podobně jako speciální náplasti.

5. Zubní pasta vyčistí stříbro a kameny

Zubní pastou se dá skvěle vyčistit a obnovit lesk zašlému stříbru a zvláště šperkům s kameny. Stačí nanést malé množství na měkký kartáček a šperky vyleštit. Zbytek pasty otřete vlhkým hadříkem. Nebo ji v jednolité vrstvě naneste na zašlý kov, nechce působit pár hodin a vyleštěte flanelovým hadříkem. Zbytky pasty oprašte suchým kartáčkem na zuby.

6. Kožené boty zase jako nové

Zubní pasta pomůže i vašim koženým botám, dokáže spolehlivě zjemnit a odstranit odřená místa. Stačí na ně nanést trochu pasty na a třít měkkým hadříkem. Pak boty otřete mírně navlhčeným hadrem a budou zase jako nové.

7. Zubní pasta jako čistič tenisek

Tenisky s bílými gumovým lemy a podrážkami se časem ušpiní či zabarví. Tady pomůže bílá zubní pasta. Kartáčkem na zuby nebo hadříkem ji naneste na znečištěná místa a důkladně vyčistěte navlhčenou houbičkou. Zbytky pasty odstraňte mokrým hadrem nebo opatrně opláchněte vodou.

8. Leštič chromů a pochromovaných předmětů

Na vyleštění chromu a pochromovaných předmětů (částí nábytku apod.) jsou speciální čisticí prostředky, ale pokud je nemáte po ruce, zkuste negelovou zubní pastu, protože jemné abrazivum v ní poslouží stejně dobře. Stačí pastou potřít a pak otřít suchým měkkým hadříkem.

9. Zubní pasta odstraní skvrn od rtěnky, inkoustu a kávy

Zubní pasta dobře funguje jako odstraňovač skvrn od rtěnky i inkoustu či kávy. Na skvrnu dejte bílou zubní pastu a látku mněte jako při ručním praní. Pak opláchněte vodou nebo vymáchejte. Skvrna aspoň částečně zmizela? Tak opakujte proces tak dlouho, dokud skvrna nezmizí úplně, to platí hlavně u inkoustových a kávových skvrn.

10. Vyčistí žehličku na prádlo i na vlasy

Jemné abrazivum, jaké je obsaženo v zubní pastě (ne gelové!) je ideální pomocníkem na čištění žehličky od připečených vláken či gumy, tyhle nečistoty nejen snižují účinnost žehlení, ale mohou snadno způsobit skvrny na oblečení. Na studenou žehlicí plochu naneste trochu pasty, měkkým hadříkem rozetřete a pak dočista otřete vlhkým hadříkem. Stejně tak vyčistíte žehličku na vlasy a kulmu.

11. Zubní pasta na odtok vany, umyvadla, dřezu

Na odpadové mřížky vany, umyvadla či dřezu naneste vrstvu bílé zubní pasty, nechte chvíli působit, pak spláchněte do odpadu a nakonec otřete navlhčenou houbičkou. Kromě toho, že se bude pěkně lesknout, zubní pasta odstraní většinu pachu, které vychází ze sifonu.

12. Pohlcovač zápachu od česneku, cibule a ryb

Zubní pasta dokáže účinně pohlcovat pachy. Toho se dá dobře využít třeba v situaci, kdy se potřebujete rychle a účinně zbavit zápachu rukou po krájení česneku, cibule, ryb a dalších aromatických potravin. Na ruce použijte pastu stejným způsobem jako mýdlo, dobře promněte a opláchněte.

13. Ochrana proti zamlžení brýlí

Nic není tak nepříjemné a často i nebezpečné jako zamlžené brýle. Snadná pomoc. Jemně potřete celou vnitřní stranu brýlí zubní pastou, opláchněte vodou a suchým hadříkem otřete. Neviditelné zbytky pasty vytvoří vrstvičku, která zabrání mlžení. Podobně to funguje se zrcadlem nebo oknem v koupelně.

Zdroj: Neobyčejné využití obyčejných věcí, Reader´s Digest Výběr

Sdílejte článek
Štítky cibule brýle zubní pasta obuv nehty zubní pasta čistič zubní pasta opar zubní pasta využití pasta žehlička

Přečtěte si také