Bydlení

24. srpna 2022 09:52

redakce Prima Living , Radka Wallerová

30 nápadů na to, jak zařídit podkrovní ložnici. Vyhněte se těmto chybám

Když se řekne podkrovní ložnice, většina lidí se nadchne, protože to je přece útulné a často i romantické. Může být, stejně jako se podkroví může stát ložnicí zcela moderní a minimalistickou. Ale je dobré mít na paměti některá specifika tohoto prostoru, aby prostor na spaní byl zároveň pohodlný a dobře se v něm spalo.

Možná už podkrovní ložnici máte, ale pořád to není úplně ono. Nebo bydlíte v rodinném domě a hodilo by se vám rozšíření obytných prostor o část půdy, ale váháte, zda se taková místnost dá dobře zařídit. Většinou ano, inspirovat se můžete v naší galerii a rovněž našimi následujícími deseti tipy.

1. Všechno změřte. Ale vážně všechno

Změřte každý dostupný kout a skulinu ve vašem půdním prostoru – opravdu nic nevynechejte. Existuje mnoho způsobů, jak pracovat s nízkými stěnami, zastrčenými rohy a úzkými průchody. Porovnejte míry s rozměry nábytku v ostatních místnostech, abyste získali přesnější představu o tom, co si budete moci rozměrově dovolit a co by se do podkroví mohlo hodit. Jak velká postel se tam vlastně vejde? Budete moci použít standardní skříně, nebo budou potřeba nějaké na míru?

2. Ložnice, nebo dětský pokoj?

Možná jste podkroví plánovali jako ložnici, ale zvažte, zda by nestálo za to sem přesunout třeba dětský pokoj – dětem často stačí menší rozměry nábytku a naopak jim může vyloženě vyhovovat prostor se spoustou skulin a trámů, kde si kromě spánku dobře vyhrají.

3. Postel plná úložného prostoru

Postel na míru možná zní jako luxus, ale pokud necháte udělat takovou, která bude mít zároveň spoustu úložného prostoru ve velkých šuplících, ve výsledku ušetříte místo i peníze. Ideální je, když taková postel stojí u stěny, aby se využila i hluchá místa, ale pro větší děti a dospělé se to nehodí, ale i uprostřed místnosti lze mít postel se šuplíky, klidně o něco vyšší než obvykle.

4. Psací stůl? Také se vejde

Ideálem je sice ložnice, v níž se jen spí, ale v reálu tolik prostor většina z nás nemá, a proto míváme v této místnosti často i psací stoly. Nebojte se nějakého jednoduchého na míru, který umístíte pod šikmou stěnu.

5. Zvětšete prostor pomocí bílé barvy

Možná bílou nemusíte, ale v tmavém podkroví to může být ideální volba nejen na stěny a strop, ale na podlahu a samozřejmě, na nábytek. Pokud tam skutečně bude ložnice, nemusíte se bát, že bude těžké udržet podlahu skutečně bílou – na rozdíl od místností, které jsou blíže vchodu do domu či bytu.

6. Natřete podlahu

Ať už zvolíte bílý, nebo jiný světlý odstín, lakované podlahy mohou být v podkroví chytrou volbou. Odrážejí více světla než obyčejné dřevo a barva navíc pozvedne i podlahu z levného dřeva nebo OSB desek.

7. Využijte i nízké stěny na maximum

Nízké policové kousky, nízké skříňky a stoly lze kombinovat tak, abyste vytvořili útulné a přitom praktické úložné řešení, které vyhovuje vašim potřebám. Velké obchody, jako je Ikea, mohou být skvělými zdroji pro hledání modulárních kusů téměř na míru, které vyhovují vašemu prostoru a vašemu rozpočtu.

8. Čas na skříně na míru

Kdybyste měli v nové podkrovní ložnici investovat jen do jedné věci, nechť jsou to úložné prostory na míru. Získáte tak mnohem více prostoru, než kdybyste sem dali něco, se sem jen jakž takž vejde, a navíc to bude vypadat dobře. A samozřejmě, nemusí to být vysoké skříně, mohou být i nízké, mohou to být šuplíky, prostě to, co se vejde.

9. Musíte vyřešit zastínění oken

Okna umístěná na šikmé stěně je obzvláště obtížné zakrýt nějakými závěsy či roletami, můžete je nechat bez nich, ale pokud se zde máte skutečně dobře vyspat, nějaké závěsy prostě potřebujete. Elektricky ovládané rolety jsou drahé, ale existují i mnohem levnější manuální řešení.

10. Dejte sem výrazný lustr

Využijte co nejvíce vertikálního prostoru ve výšce vašeho podkrovního stropu pomocí závěsného svítidla. Doplňte jej stolními lampami — stojací lampy mají tendenci vypadat v podkroví neforemně.

Zdroj:

https://www.houzz.com/magazine/14-tips-for-decorating-an-attic-awkward-spots-and-all-stsetivw-vs~19092751; https://www.digsdigs.com/how-decorate-an-attic-bedroom/


Přečtěte si také