Zahrada

27. prosince 2021 14:00

Simona Sedláčková

Africká fialka: Díky barevné rozmanitosti květů si z nich můžete vytvořit obsáhlou sbírku

Jen málokterá pokojová rostlina se může pochlubit tak početnou rodinou. Africké fialky byly vyšlechtěny do více než 20 tisíc odrůd. Jejich nádherné květy mohou být dokonce i dvoubarevné nebo se zvlněným okrajem a rozmanitá je i velikost afrických fialek. Snadno se pěstují a je jim docela jedno, jestli budou bydlet v přetopeném paneláku nebo v chladnější vile.

Africká fialka (Saintpaulia ionantha)

Pod nejběžnějším názvem africká fialka ji znají snad úplně všichni, ale občas se skrývá i pod méně známými jmény jako usambarská fialka nebo pavlínka. Pochází z pralesů pohoří Usambara v africké Tanzanii, kde ji objevil v roce 1892 baron Walter von Saint Paul-Illaire. Na jeho počest pak dostala rostlinka své latinské jméno. Africká fialka se stala téměř okamžitě hvězdou pěstitelů pokojových květin a vzniklo i množství klubů pěstitelů afrických fialek.

Je libo fialku větší nebo menší?

Africká fialka dorůstá nejčastěji do výšky 10–15 cm a průměr listové růžice se pohybuje okolo 20–30 cm. Pěstují se však i odrůdy s průměrem listové růžice až 60 cm nebo naopak miniaturní rostlinky s průměrem růžice jen okolo 6 cm.

Listovou růžici tvoří masité, ale velmi křehké, tmavě zelené listy srdčitého tvaru pokryté množstvím jemných chloupků. Rub listů bývá nejčastěji vínově červený.

Celoroční kvetení africké fialky

Rostliny kvetou průběžně, s většími či menšími přestávkami po celý rok. Většinou však během zimních měsíců, asi od listopadu do března, kvetou o něco méně a s menším množstvím květů.

Květy vyrůstají jednotlivě nebo v řídkých vidlanech. Kalich je tvořen pěti okvětními lístky, které mohou mít barvy od bílé přes jemně růžovou a fialovou až po temné odstíny fialové nebo cyklámen. Některé kultivary kvetou i květy dvoubarevnými nebo květy se zvlněnými okvětními lístky.

Jak pěstovat africké fialky

Fialky vyžadují umístění na světlém místě s rozptýleným světlem, přímé sluneční paprsky jim navzdory rozšířenému mýtu nevadí, ale špatně zvládají polední úpal. Jinak mohou být běžně umístěny na okenním parapetu. Naopak nedostatek světla vede k tomu, že rostlina přestane kvést.

Také zalévání afrických fialek má svá pravidla. Zalévají se vždy pouze do misky pod květináčem, voda nesmí přijít především do středu listové růžice, jinak by mohlo dojít k zahnívání celé rostliny. Africké fialky mají rády vyšší vzdušnou vlhkost, ale špatně snášejí rosení listů, proto raději volte náhradní řešení. Mezi rostliny na parapetu postavte misku s vodou nebo fialku v květináči postavte na kamínky v misce s vodou. Voda nesmí dosahovat až ke květináči.

Africkou fialku pěstujte ideálně při běžné pokojové teplotě. V zimě by neměla teplota klesnout pod 12 °C, v létě pod 15 °C. Rostliny přesazujte vždy na jaře do rašelinového substrátu.

Jak africkou fialku množit

Fialky se množí velmi snadno, listovými řízky, které můžete nechat zakořenit ve vodě nebo je také můžete rovnou vysadit do běžné zeminy pro pokojové rostliny s přídavkem písku.


Přečtěte si také