Zahrada

3. srpna 2023 07:30

Lenka Valjentová

Aspirin není jen lék. Taky chrání rajčata, okurky nebo brambory před plísní

Asprin (u nás známý spíše jako acylpirin) je známá bílá tabletka, která dokáže snížit horečku nebo zatočit s bolestí hlavy. Ale taky prospívá rostlinám, které jsou náchylné k plísním, např. rajčatům, okurkách a bramborám, pomůže i pokojovým a řezaným květinám.

Hlavní složkou aspirinu je kyselina acetylsalicylová, která je v podstatě derivát kyseliny salicylové, kterou rostliny dobře znají, a dokonce si ji samy přirozeně produkují jako součást své imunitní reakce.

„Co se stane, když na rostlinu zaútočí nějaký původce nemoci – virus, bakterie nebo houba? Rostlina aktivuje svůj obranný systém a zkouší útok odrazit. Obranný arzenál zahrnuje řadu zbraní. Jednou z nich je zvýšení hladiny kyseliny salicylové. A tato sloučenina je příbuzná léčivé látce obsažené v aspirinu. Připomíná generála, dávajícího vojákům rozkaz k protiútoku. Spouští totiž v rostlinných buňkách různé pochody, které pomáhají zvítězit nad chorobou,“ uvádí web Ústavu experimentální botaniky AV ČR.

Zjednodušeně řečeno, pokud kyselinu salicylovou rostlině v přiměřeném množství dodáme, posílíme tak její obranyschopnost a schopnost se s infekcí vypořádat. Aspirin taky zlepšuje celkovou vitalitu rostliny a kvalitu úrody.

Aspirin proti plísni

Aspirin nejvíc prospívá rostlinám, které jsou náchylné k plísňovým a houbovým chorobám a infekcím. Především jde o rajčata, okurky, papriky a brambory. Jsou ale i rostliny, u kterých může mít aspirin negativní účinky, zejména to platí pro ředkvičky.

Jak aspirin používat

Dobré je přidat roztok aspirinu s vodou do substrátu už při výsadbě sazeniček rajčat a spol. Během vegetačního období rostliny, když jsou už sazenice vzrostlé, stačí je občas zalít nebo postříkat.

Postřik

Na postřik rozpustíme půl tablety aspirinu v 1 litru destilované nebo převařené vody, necháme nejméně dvě hodiny odstát.

  • Aspirinový postřik preventivně aplikujeme jednou za dva až tři měsíce. V případě, že už plíseň sazenice rajčat či okurek napadla, tak častěji, ale max. jednou za tři až čtyři týdny. Dáváme pozor, aby se nepopálily listy, proto ho aplikujme pouze brzy ráno nebo pozdě večer.

Zálivka

Na zálivku necháme rozpustit jednu tabletu ve čtyřech až pěti litrech (nejlépe dešťové) vody.

  • Roztokem zaléváme jednou za měsíc ke kořenům ráno, rostliny ho lépe absorbují.

Pokojové květiny

Aspirin ocení taky pokojové květiny. Aspirinová zálivka odstraňuje z půdy plísně, které by mohly rostliny zahubit.

  • V konvičce na zalévání rozpustíme jednu tabletu a necháte den odstát. Doporučená dávka je půl tablety na jeden litr vody. Pak opět promícháme a květiny zalijeme. Pokud jim tento roztok budeme dopřávat max. jednou za měsíc, kytky vám poděkují.

Řezané květiny

Bílá tabletka pomůže také prodloužit krásu řezaných květin a udržet je svěží o několik dní déle. Pokud aspirin nadrtíme a přidáme do vázy s vodou, sníží se produkce ethylenu, který vadnutí způsobuje, a také se zpomalí růst plísní, jež ucpávají cévní tkáně květiny. Stačí přidat do vázy s vodou asi ½ prášku aspirinu.

Zdroje: ueb.cas.czepicgardening.com, Neobyčejné užití obyejných věcí (Rider´s Digest Výber)

Sdílejte článek

Přečtěte si také