Tohle jste na festivalu Open House ještě neviděli. Na co se letos můžete těšit?

Rekordních 101 budov se otevře letos v květnu návštěvníkům již osmého ročníku festivalu Open House Praha. Dvě desítky z nich budou mezi budovami, do který se lidé běžně nedostanou, úplně poprvé nebo se znovu objevují po dlouhé době. Blíže vám představujeme pět z nich.

Podívejme se blíže na pětici budov, do kterých se běžně nepodíváte a které se letos jako novinky objevily na programu festivalu Open House Praha, který se koná v druhé půlce května. Nově se můžete těšit na kostel nejsvětějšího srdce Páně od Josipa Plečnika na pražských Vinohradech, na Husův sbor od Pavla Janáka rovněž na Vinohradech, na moderní technologické centrum UMPRUM v centru města, na libeňskou sokolovnu od Emila Králíčka a milovníky historických staveb uvítá Thunovský palác na Malé Straně.

Výběr pořadatelů, pokud jde pro budovy otevřené v rámci letošního ročníku festivalu Open House Praha, se celkově zastavil na rekordním čísle 101.

8. ročník festivalu proběhne od 16. do 22. května 2022, návštěvy budou jsou možné o víkendu 21. a 22. května. Podrobný program pořadatelé představí na začátku dubna.

Letošní ročník mimo jiné připomíná i stopadesáté výročí narozenin slavného architekta Jože Plečnika a stočtyřicáté výročí narozeniny neméně slavného architekta a designéra Pavla Janáka.

Právě Jože Plečnik je autorem jednoho z magnetu letošního festivalu, kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na pražských Vinohradech, který svým interiérem evokuje biblickou Noemovu archu. Ikonické jsou také jeho velké hodiny v atypické věži modernisticky pojatého kostela z let 1928 až 1932. Plečnik navrhoval kolem kostela antické sloupoví, na které už nedošlo, stejně jako není podle jeho návrhu upraveno náměstí. Slovinský architekt a urbanista svou prací ve 20. a 30. letech minulého století významně přispěl k současnému vzhledu Pražského hradu.

Pavel Janák je autorem Husova sboru na Vinohradech, který je rovněž jednou z novinek letošního festivalu. Konstruktivistická stavba je inspirovaná evangelickými studiemi kostelů německého architekto Otto Bartninga, hlavně pak hlavně proskleným kostelem na výstavě Pressa  v Kolíně nad Rýnem v roce 1928. Mimochodem, v květnu 1945 vzniklo v budově Husova sboru náhradní rozhlasové studio, které odsud vysílalo volání o pomoc Pražskému povstání.

Moderní stavba Technologického centra UMPRUM se otevřelo v prosinci 2021 v Mikulandské ulici v centru města - budova svým vnějším pojetím zapadá do okolní zástavby, ale zároveň poskytuje kompletní a zcela současné technologické zázemí pro většinu vyučovaných disciplín. Autory návrhu jsou profesor UMPRUM Ivan Kroupa společně s Janou Moravcovou a Tomášem Zmekem.

Libeňská sokolovna od Emila Králíčka nadchne milovníky secese, stojí nedaleko kostela svatého Vojtěcha, který je dřevěný a byl považován za provizorium, ovšem slouží už více než sto let. Thunovský nebo také Leslieovský palác, stojí na Malé Straně a je sídlem britského velvyslanectví.

Bez nadšenců by to nešlo

Festival by nemohl proběhnout, kdyby se do něj každý rok nezapojily stovky nadšených dobrovolníků všeho věku. Vůbec nemusí mít vzdělání v oboru, počítá se zájem a nadšení. "Staňte se součástí největšího architektonického festivalu v Praze a otevírejte město spolu s námi! V našem týmu najdete lidi všech generací a profesí, které spojuje zájem o Prahu, architekturu, místní komunity a zprostředkování zážitků. Pojďte nám pomoci koordinovat provoz, komunikovat s návštěvníky nebo provádět veřejnost v běžně nepřístupných budovách," vyzývá všechny zájemce mluvčí festivalu Michaela Pánková. Dobrovolníci se mohou registrovat ZDE

Sdílejte článek
Štítky festival architektura Praha Vinohrady Open House Open House Praha Open House 2022 Kostel Nejsvětějšího srdce Páně Pavel Janák Josip Plečnik Husův sbor

Přečtěte si také