Hříšně dobré nepečené cukroví: vosí hnízda, lanýžové pralinky a kokosové kuličky
Hříšně dobré nepečené cukroví: vosí hnízda, lanýžové pralinky a kokosové kuličky bez lepku Zdroj: istock.com
Nepečené vánoční cukroví je skvělou šancí pro všechny, kteří předvánoční pečení perníčků, vanilkových rohlíčků nebo medvědích tlapek buď nestíhají, nebo se jich prostě nechce. Cukroví bez pečení má mnoho výhod, především je to úspora času a energie, ale taky prostor pro fantazii, jak při výrobě hmoty, tak při jejím zpracování. A navíc chutná (skoro) všem!
Vosí hnízda - včelí úly
Ingredience na hmotu
- 160 g mletých piškotů
- 120 g moučkového cukru
- 60 g změklého másla
- 4 - 6 lžic rumu tuzemáku
- 2 lžíce holandského kakaa
- 25–30 celých kulatých piškotů
- moučkový cukr na vysypání formiček
Ingredience na náplň
- 1 žloutek
- 90 g změklého másla
- 40 g moučkového cukru
- asi 3 lžíce rumu
Příprava
Mleté piškoty smícháme s cukrem, kakaem. Přidáme změklé máslo a rum. Pečlivě vypracujeme vláčnou hmotu – podle potřeby můžeme přidat rum. Necháme nejméně 2 hodiny rozležet. Na náplň utřeme žloutek s cukrem do pěny, přidáme rum (podle chuti) a změklé máslo. Vymícháme hladký krém. Formičky na včelí úly vysypeme moučkovým cukrem. Z hmoty uděláme vždy malou kuličku, kterou vtlačíme do formičky na úly, ve středu vymáčkneme důlek, který naplníme krémem. Přiklopíme piškotem, přitlačíme a dáme do chladu.
Lanýžové pralinky
Ingredience
- 200 g změklého másla
- 140 g cukru
- 500 g ricotty La Formaggeria
- 200 g bílé čokolády
- 150 g strouhaného kokosu
Příprava
Změklé máslo a cukr vyšleháme do pěny, přidáme ricottu, najemno nasekanou bílou čokoládu a hrst strouhaného kokosu. Vše pečlivě mícháme, až vznikne hladká, konzistentní hmota. Zabalíme ji do fólie a necháme ji nejméně 3 hodiny v lednici vychladit. Potom z hmoty vytvarujeme kuličky a obalíme je ve zbylém strouhaném kokosu.
Kokosové kuličky bez lepku
Ingedience
- 175 ml studeného mléka
- 40 g Univerzální směsi bez lepku Labeta
- 100 g moučkového cukru
- 150 g změklého másla
- 150 g kokosu
- 50 g sušeného mléka
- 1 vrchovatá lžíce holanského kakaa
- strouhaný kokos na obalení
Příprava
Do studeného mléka postupně vsypeme bezlepkovou směs a za stálého míchání uvaříme kaši. Do vychladlé kaše přidáme cukr a změklé máslo a ušleháme. Vmícháme kokos a sušené mléko a hmotu rozdělíme na poloviny. Do jedné přidáme lžíci kakaa a promícháme. Obě hmoty dáme na 2 hodiny do lednice. Potom z nich tvarujeme kuličky o průměru asi 3 cm a obalujeme v kokosu. Hotové kuličky necháme ztuhnout v lednici.
Podívejte se taky na naše další vánoční cukroví: