Balkon na jih je ideálním místem pro minizahrádku ve středomořském stylu

Celý den ležet na lehátku a nechat na sebe dopadat báječné sluneční paprsky, ale také možnost vypěstovat si šťavnatá rajčata a křupavou papriku. To vše vám přináší balkon či terasa s jižní orientací. Ale všechno má svá proti. Když je slunce příliš, odnese to nejen naše pokožka, ale i květiny vadnou a zelenina chřadne. Proto pro pěstování na jižním balkoně vybírejte květiny, bylinky i zeleninu, které znáte z dovolené ve Středomoří, odkud jsou na sálavé slunce zvyklé.

Jižní balkon má mnohá pozitiva, celodenní slunce však má i svá úskalí. Na jaře i v létě mohou přijít dny, kdy se vám začne stýskat po chladivém stínu. Proto se vyplatí investovat do praktické markýzy nebo slunečníku. Trochu úlevy od slunečních paprsků oceníte vy i vaše květiny nebo zelenina.

Nábytek na jižní balkon

Je důležité dobře zvážit i volbu venkovního nábytku. Kovový nábytek se brzy rozpálí, proto je dobré, opatřit jej alespoň látkovými sedáky. Dřevěný nábytek zase na prudkém slunci bledne a rychle ztrácí svou barvu. Stejný osud může potkat i nábytek plastový. Dobrou volbou by mohl být přírodní či umělý ratan nebo dřevěný nábytek natřený na bílo.

Bylinková zahrádka na jižním balkoně

Jižní balkon je ideální pro pěstování klasických letniček a rostlin, které mají svůj původ ve Středomoří. I tak je však potřeba myslet zejména na to, že na jižní straně bývají sluneční paprsky nejsilnější a veškeré rostliny potřebují ochranu před poledním sluncem a hojnou zálivku. Ne však za poledního úpalu, ale nejlépe ráno i večer. Výborně se bude na jižním balkoně dařit bylinkám, jako jsou levandule, rozmarýn, šalvěj, tymián, máta či oregano. Jsou velmi nenáročné a snesou i hodně slunce. Pokud je budete pěstovat v dobře propustné půdě s přídavkem písku, nebudou vyžadovat ani hnojení. Voňavá zahrádka bude navíc odhánět komáry z vaší blízkosti.

Zelenina z truhlíku

Jižní balkon je vhodný i pro pěstování některých druhů zeleniny. Výborně se tu bude dařit především rajčatům a paprikám. Můžete koupit hotové sazenice nebo si sami semenáčky vypěstovat. Mladé sazenice vysaďte nejlépe do samozavlažovacího kontejneru, který udrží rostliny v kondici po celou sezonu. Výbornou volbou pro pěstování na balkoně jsou divoká rajčata. Postačí jim opravdu jenom vysazení do kvalitního substrátu a občasné vyvázání k opoře. Skvělá jsou i drobná cherry rajčátka nebo speciální balkonové odrůdy rajčat, jako jsou Tereza F1, Pavlína a Karla nebo Tumbling Tom Yellow se žlutými plody a Tumbling Tom Red s červenými plody, které jsou určeny do závěsných a samozavlažovacích nádob.

Mezi paprikami vybírejte nižší odrůdy. Mezi ty vhodné patří paprika s názvem ‚Balkonovka‘, která je nízkého vzrůstu a plody má červené a krásně sladké. Další odrůda vhodná pro pěstování na balkonech je ‚Amadea‘ se žlutými a červenými plody nebo ‚Slovana F1‘ se zelenými plody. K méně náročným paprikám patří i kozí nebo beraní rohy, odrůdy ‚Artist‘, ‚Ohnivec‘ či ‚Saturn‘. Výborná je i drobná paprička ‚Korál‘ s drobnými kulatými plody. Zajímavá je i převislá paprika ‚Volante Mild Yellow‘, vhodná do závěsných nádob.

Květiny, které snesou přímé slunce

Na balkon, který je orientovaný na jih, byste měli vybrat takové rostliny, které jsou odolné vůči silnému slunečnímu záření. Vynikající volbou jsou klasické muškáty neboli pelargonie a petúnie, jejich bohatě se větvící a kvetoucí příbuzné surfinie. Výborná je také v posledních letech velmi oblíbená mini varianta petúnií, million bells. Všechny tyto květiny milují teplo a slunce.

Vhodné jsou i letničky jako gazánie, lobelky, lichořeřišnice, nízké kultivary slunečnic nebo starček. Na jižním balkoně můžete s úspěchem pěstovat i přenosné rostliny, které budou na zimu potřebovat úkryt v bezmrazé místnosti, jako je oleandr, olivovník, durman nebo ibišek. Na sluncem prozářeném balkoně se bude dařit i sukulentům, například netřeskům nebo rozchodníkům.

Zdroj: https://chalupari-zahradkari.cz/balkon-a-terasa/jizni-balkon-prospiva-bylinkam-petuniim-i-tradicnim-muskatum/; https://www.rostlinky.cz/blog/balkon-4x-jinak-podle-svetovych-stran.html


Přečtěte si také