Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

V Jak se staví sen se byt nejen přestavoval, ale i sháněl. Nové bydlení pro tatínka a syna vypadá krásně

Tatínek Václav žije se svým synem Vašíkem sám. Maminka od nich před několika lety odešla, následně Vašíkovi diagnostikovali svalovou dystrofii, genetickou vadu, kterou nelze léčit a která může Vašíka upoutat na invalidní vozík. Tatínek se synem bydlí v nevyhovujícím pronajatém bytě o velikosti 2+kk. Majitel sice rekonstrukci dovolí, ale tým Jak se staví se napadne ještě jiné řešení.
Vydáno: 16.03.2020
Tentokrát jsme neměnili, ale i hledali nový byt!
Autor: archiv FTV Prima Tentokrát jsme neměnili, ale i hledali nový byt!

Původní byt by totiž ani po rekonstrukci nemohl být bezbariérový. Iva Kubelková tak zavolá své kamarádce z modelingu Olze, protože ví, že pronajímala byty. Olga má jeden vyhovující byt se stejnou dispozicí, a tak se designeři Martina Pištěláková a Jan Bek pustí do rekonstrukce.

Proměnu bude potřeba vzít pěkně z gruntu. Iva se domluví s Olgou, že když byt dá tým Jak se staví sen do pořádku a udělá ho bezbariérový, nechá tam dva nájemníky bydlet za běžné nájemné klidně 20–30 let a nebude chtít žádnou kauci ani nájmy dopředu. Byt sice není extrémně velký, ale klukům bude stačit.

Nová kuchyň je moderní a vešly se do ní i pračka se sušičkou
Autor: archiv FTV Prima Nová kuchyň je moderní a vešly se do ní i pračka se sušičkou

Nový byt je také panelákový, takže bylo potřeba odstranit původní jádro a nahradit ho malou ale praktickou koupelnou. Místo designeři ušetřili tak, že přesunuli pračku a sušičku do kuchyně. Tu jasně oddělili od obývacího pokoje. Kuchyň je teď v moderní černé barvě.

Velice důležitou částí proměny byl dětský pokojík pro Vašíka, který mu musí umožnit pohodlné bydlení, ve kterém se bude snadno pohybovat. Pokoj dostal originální samolepku na stěnu a netradiční postel. Celý byt je v elegantním a jednoduchém skandinávském stylu a koupelnu zdobí originální industriální obklady.

Podívejte se na více fotek do galerie:

Hodnocení designérů:

„U této proměny jsme od začátku věděli, že budeme chtít pracovat se stylem interiéru vhodným pro panelákové byty. Věděli jsme také, že nebude lehké vymyslet dispozici kuchyně tak, abychom ji co nejvíce rozšířili a do bytu dostali, mimo jiné, také jídelní stůl, u kterého by se oba Vaškové pohodlně najedli. Nakonec jsme vymysleli trošku atypické řešení kuchyňské linky, do které se nám podařilo dostat dokonce i pračku a sušičku, myčku, troubu a zmíněný jídelní stůl. Díky pračce a sušičce v kuchyni jsme nemuseli až tak bojovat s místem v koupelně. Zásadním problémem však byl stavební plán, jak vymyslet celou rekonstrukci v tak krátkém čase. Rozhodovali jsme se, jestli budeme původní jádro demontovat jen částečně, nebo to vezmeme tzv. ‚z gruntu‘. Vyhrála druhá varianta ;-) . Výzvou této proměny tak byl rozhodně čas v kontextu s rozsahem celého projektu, návaznost všech profesí a dokončení interiéru tak, jak jsme ho navrhli.

Martina Pištěláková

Martina Pištěláková

Nový designér pořadu Jak se staví sen Jan Bek

Ing. arch. Jan Bek

Styl nového interiéru je moderní, vhodný do bytu v panelovém domě, s použitím kontrastních barev černé a bílé, doplněné šedou a přírodními prvky dubového dřeva. Návrh kuchyňské linky ve dvou barvách vznikl z důvodů částečného umístění linky ‚v nice‘ a následného pokračování skříněk do prostoru obývacího pokoje. Zvolenými barvami jsme tak jasně vymezili, kde je prostor niky a kde začíná už obývací pokoj. Jelikož byl původní byt plný fotografií malého syna, chtěli jsme fotky trošku originálnějším způsobem přenést do bytu nového. Z toho vznikl nápad lanové stěny za sedací soupravou. Pokojíček pro malého Vašíka jsme chtěli vytvořit tak, aby byl pro něj určitým způsobem co nejvíce nadčasový. Zároveň jsme mu chtěli dát ‚rozhled na svět okolo‘. S vlastnoručně malovanou kresbou od malířky se nám to snad povedlo. Koupelnu jsme se snažili řešit co nejvíce prostorně, jak to jen šlo s ohledem na budoucí předpokládané obtíže malého Vašíka. Z důvodů malé velikosti koupelny jsme použili na podlahu i stěny jednotný obklad, abychom stěny nijak nevymezovali, ale naopak celou místnost pohledově uklidnili.“

Podívejte se na celý díl:

Jak se staví sen - extra XIX (9)
Jak se staví sen - extra XIX (9)

Tahle proměna byla poslední v sezoně. Děkujeme všem našim divákům, a pokud si chcete připomenout minulé díly, mrkněte se zde, kde najdete celý pořad online včetně bonusů:

Článek je zařazen v: Jak se staví sen , Jak se staví sen 2020
Speciály: Jak se staví sen 2020

reklama