25. června 2025 09:00
redakce Prima LivingRychlá letní bábovka ze šlehačky s pikantním červeným rybízem
Šťavnaté, pikantně nakyslé drobné bobule červeného rybízu jsou nejlepší čerstvě utržené. Své nezastupitelné místo mají také při pečení moučníků. Objevte recept na rybízovou bábovku ze šlehačky.
Pikantně nakyslý rybíz červený (Ribes rubrum) dozrává na našich zahradách podle odrůdy od června do konce srpna. Drobné červené bobule nabité vitaminy a minerály mají výraznou, příjemně kyselou chuť.
Inspirujte se: Z červeného rybízu můžete udělat skvělou šťávu, vánoční marmeládu či pikantní želé
V čerstvém stavu je červený rybíz velice osvěžující letní ovoce, hodí se do nápojů, zmrzlin a dezertů. Tradiční jsou rybízové zavařeniny, sirupy či vína a likéry. Bobule rybízu se dají velmi dobře zmrazit a sušit. Červený rybíz je oblíbenou ingrediencí při sladkém pečení.

Rybíz červený: Drobné červené bobule nabité vitaminy a minerály mají výraznou, příjemně kyselou chuť. Zdroj: Pixabay
Šlehačková bábovka s pikantním rybízem
Bábovka, jejíž základ tvoří smetana na šlehání, je báječně vláčná a jemná. Přidáte-li do těsta hrst kuliček červeného rybízu, rázem se z ní stane osvěžující moučník, který všem zachutná. Pokud se ji chystáte péct na piknik s přáteli, rovnou si připravte papírky s receptem. Stejně je po vás všichni budou chtít!
Přečtěte si: Rybíz à la brusinky je skvělá pochoutka k masu. Poslouží i jako originální dárek
Ingredience
- 300 g hladké mouky
- 250 g krystalového cukru
- 250 ml smetany ke šlehání
- 3 celá vejce
- 1 balíček prášku do pečiba
- 1 balíček vanilkového cukru
- půl hrnku kuliček červeného rybízu
- kousek másla a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy

Příprava rybízové bábovky
- Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou.
- Celá vajíčka rozmíchejte krátce v míse se smetanou ke šlehání. V misce smíchejte mouku, oba cukry a prášek do pečiva. Po lžících přidávejte do mísy, za stálého šlehání šlehačem nastaveným na střední rychlost.
- Těsto je velmi tuhé, ale nebojte se, je to tak v pořádku.
- Těsto dejte do vymazané a vysypané formy na bábovku. Přidejte omyté kuličky červeného rybízu.
- Pokud se vám bude zdát, že je těsta na bábovkovou formu málo, nezoufejte. Bábovka krásně vyběhne a po upečení bude forma celá zaplněná.
- Bábovku pečte v předehřáté troubě při teplotě 150 °C přibližně 50 minut.
Zdroj: autorský článek Simona Bauer