Vánoce

26. listopadu 2023 07:00

Lenka Valjentová

Poznáte rozdíl mezi cukrem vanilkovým a vanilinovým? Jak s nimi při pečení pracovat

Je tu čas pečení vánočního cukroví. K nezbytným ingrediencím patří také vanilkový cukr, který ale často nahrazuje levnější cukr vanilinový. Prozradíme, v čem se oba druhy liší, jak je od sebe rozeznat a jak s nimi při pečení pracovat. Máme pro vás i recept, jak si udělat domácí vanilkový cukr.

Vanilka patří k nejžádanějším i nejdražším druhům koření na světě. Jemné koření s neodolatelnou vůní se získává z květů popínavé tropické orchideje s názvem vanilovník plocholistý (Vanilla planifolia). Je to jediná orchidej, jejíž fermentované plody (tobolky) se používají jako koření. V současné době jsou nejznámějšími místy pěstování vanilky ostrovy Madagaskar a Réunion, Mexiko a země jihovýchodní Asie. Květ po opylení dozrává v tobolku – často nesprávně označovanou jako lusk. Nezralé tobolky se odřežou, spaří a následně se fermentují a suší. Pravá vanilka má specifické intenzivní aroma, sladkou chuť a hnědočernou barvu. Vanilka si postupně vydobyla postavení světově nejoblíbenější příchutě a rychle zdomácněla také u nás. Vanilkové rohlíčky se na Vánoce pečou v každé české domácnosti. Nebo spíše vanilinové rohlíčky?

Pěstování i zpracování vanilovníku je poměrně náročné, což se odráží i ve výsledné ceně koření a jeho omezené produkci. A proto se už od 19. století snažili lidé najít nějakou náhražku pravé vanilky, která by byla dostupnější a hlavně levnější. Tak spatřil světlo světa vanilinový cukr.

Rozdíly mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem

Hlavní rozdíl mezi vanilkovým a vanilinovým cukrem je v původu použitého aromatu. Ve vanilinovém cukru není žádná vanilka, ale náhražka, proto nemá takovou sílu, což odpovídá i jeho ceně. Rozdíl je i v chuti a vůni vánočního cukroví a dezertů, vanilkového cukru stačí použít do těsta či na obalení cukroví nebo do krému méně, zhruba polovina.

Vanilkový cukr

U vanilkových cukrů je použito přírodní aroma formou mleté vanilky, vanilkového extraktu nebo přírodního vanilkového aroma.

  • Při nákupu se vždy podívejte na obsah pravé vanilky v seznamu složek na obale. Ten není nijak pevně stanoven a pohybuje se mezi 0,5 až 8 procenty, což má zásadní vliv na výsledné aroma, samozřejmě platí, že čím vyšší procento, tím lépe.
  • Po otevření sáčku uvidíte v cukru drobné černé tečky a ucítíte intenzivní vanilkovou vůni.

PŘEČTĚTE SI TAKY: Vanilka – drahá chuť orchidejí

Vanilinový cukr

Vanilinové cukry obsahují umělé aroma a mohou být dvojího druhu.

  • Historicky se v Česku používá syntetický ethylvanilin - jedná o čistě chemickou sloučeninu, která svou vůní vanilku připomíná, ale v přírodní vanilce ji nenajdete. Je velmi intenzivní a může být i mírně štiplavá.
  • Druhou možností je uměle vyrobený vanilin, tedy ta samá substance, která voní i ve vanilkových luscích. Rozlišení obou druhů aromat není na obalech vanilinových cukrů příliš spolehlivé. Občas může dojít k záměně obou pojmů a někdy ve složení najdeme pouze obecné označení aroma.
  • Pokud máte obavy o zdraví, nemusíte se bát. Na vanilinovém cukru není nic špatného a v obvyklém množství nijak neškodí. Předávkování je sice teoreticky možné, ale hrozí pouze v takovém množství, které prakticky nemůžete nikdy sníst.

Jak s cukry pracovat

Rozdíl je i v chuti a vůni vánočního cukroví a dezertů. Pravého vanilkového cukru stačí přidat do těsta menší množství a chuť i vůně budou i tak výraznější a lepší.

V případě vanilinového cukru ho musíte pro podobný výsledek přidat mnohem více, ale nikdy to nebude úplně ono. Nevýhodou může být, když se předávkuje, pak    mohou vzniknout všelijaké až nepříjemně ostré pachuti.

  • Obecně počítejte s tím, že 20 g vanilinového cukru odpovídá přibližně 8 g vanilkového, a to v závislosti na konkrétním obsahu pravé vanilky v něm.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT:  Skořice: 13 dobrých důvodů, proč oblíbené vánoční koření používat taky jako lék

Jak je rozeznat na první pohled

Vanilkový a vanilinový cukr se liší také grafikou obalu. Podle legislativy mohou mít cukry s pravou vanilkou na obale obrázek tobolky a vanilkového květu, takže je poznáte na první pohled. Na obale vanilinového cukru se nesmí objevit žádné vyobrazení vanilky.

Recept na domácí vanilkový cukr

Ingedience

  • 300 g cukru (vanilková chuť i aroma se nejvíce projeví, pokud použijete běžný krupicový cukr nebo krystal, nevhodný je moučkový cukr)
  • 1 vanilková tobolka

Příprava

Nejrychlejší způsob je vyškrábat z rozříznuté tobolky semínka, prázdnou nakrájet na menší kousky a spolu se semínky promíchat s cukrem. Dejte do láhve, dobře zavřete a nechte aromatizovat. Před použitím tento cukr prosejte přes síto a kousky vanilky ze síta vraťte zpět do sklenice s cukrem (cukr můžete přisypávat, protože jedna tobolka ovoní až 5 kg cukru). Nebo celý lusk vložte do těsně uzavíratelné sklenice, zasypejte cukrem, zavřete a nechte asi 3 týdny, než je cukr aromatizovaný. Na uskladnění je potřeba těsně uzavíratelná sklenice. Výborná je širokohrdlá sklenice se zabroušenou zátkou i hrdlem.

Zdroje: dtest.czfresh.iprima.cz, svetplodu.cz

Sdílejte článek

Přečtěte si také