24. července 2024 08:30
redakce Prima LivingRybíz à la brusinky je skvělá pochoutka k masu. Poslouží i jako originální dárek
Umíte si představit svíčkovou bez přidaného kopečku příjemně nakyslých zavařených brusinek? Úplně stejně skvěle, ale možná ještě mnohem lépe vám bude chutnat i červený rybíz naložený ve stylu à la brusinky.
Vynikající doplněk ke svíčkové i k dalším masům, ale třeba i k sýrům, to je rybíz à la brusinky, který pěkně nazdobený můžete vzít s sebou i na letní grilování k přátelům.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z červeného rybízu můžete udělat skvělou šťávu, vánoční marmeládu či pikantní želé
Rybíz à la brusinky
Ingredience
- 500 g červeného rybízu (jenom otrhané kuličky)
- 330 g cukru krupice
- 150 ml octa
- 250 ml vody
- 20 celých hřebíčků
- vyvařené skleničky s víčky
Příprava
Kuličky červeného rybízu otrhejte, přeberte a navažte 500 g. Svařte 150 ml vody a 150 ml octa, do horkého nálevu vsypte kuličky rybízu a ihned sceďte. Svařte cukr se 100 ml vody a přidejte hřebíček.. Kdo má rád, může přidat i kousek celé skořice. Přidejte scezený rybíz a společně 10 minut povařte mírným varem. Koření vyberte a hotový rybíz nalijte do vypařených, horkých skleniček a zavíčkujte. Plné skleničky pak postavte na víčko a nechte vychladnout.
- Rybíz à la brusinky je dobrota, která vám asi dlouho doma nevydrží, ale pokud přece, uchovávejte ji v chladnu a temnu.
Rybízové brusinky jako dárek
Chcete se svým výrobkem pochlubit a darovat jej přátelům? Pak přidejte ještě ozdobnou čepičku…
Co budete potřebovat
- bavlněnou látku
- malý talířek
- fix na textil
- zubaté nůžky
- nůžky
- gumičku
- barevný provázek
- červenou a zelenou plsť
- tyčinkové lepidlo
Návod krok za krokem
1. krok: Fixem na textil si obkreslete na látku malý talířek a vzniklé kolečko vystřihněte zubatými nůžkami.
2. krok: Látkové kolečko přetáhněte přes víčko skleničky, zafixujte gumičkou a pak ještě ozdobně převažte barevným provázkem.
3. krok: Z plsti si nastříhejte lístky, větvičku a jednotlivé bobulky rybízu.
4. krok: Vystříhané prvky nalepte tyčinkovým lepidlem na látku.
Zdroj: autorský článek Simona Sedláčková