Kuchyně

24. července 2024 08:30

redakce Prima Living

Rybíz à la brusinky je skvělá pochoutka k masu. Poslouží i jako originální dárek

Umíte si představit svíčkovou bez přidaného kopečku příjemně nakyslých zavařených brusinek? Úplně stejně skvěle, ale možná ještě mnohem lépe vám bude chutnat i červený rybíz naložený ve stylu à la brusinky.

Vynikající doplněk ke svíčkové i k dalším masům, ale třeba i k sýrům, to je rybíz à la brusinky, který pěkně nazdobený můžete vzít s sebou i na letní grilování k přátelům.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Z červeného rybízu můžete udělat skvělou šťávu, vánoční marmeládu či pikantní želé

Rybíz à la brusinky

Ingredience

  • 500 g červeného rybízu (jenom otrhané kuličky)
  • 330 g cukru krupice
  • 150 ml octa
  • 250 ml vody
  • 20 celých hřebíčků
  • vyvařené skleničky s víčky

Příprava

Kuličky červeného rybízu otrhejte, přeberte a navažte 500 g. Svařte 150 ml vody a 150 ml octa, do horkého nálevu vsypte kuličky rybízu a ihned sceďte. Svařte cukr se 100 ml vody a přidejte hřebíček.. Kdo má rád, může přidat i kousek celé skořice. Přidejte scezený rybíz a společně 10 minut povařte mírným varem. Koření vyberte a hotový rybíz nalijte do vypařených, horkých skleniček a zavíčkujte. Plné skleničky pak postavte na víčko a nechte vychladnout.

  • Rybíz à la brusinky je dobrota, která vám asi dlouho doma nevydrží, ale pokud přece, uchovávejte ji v chladnu a temnu.

Rybízové brusinky jako dárek

Chcete se svým výrobkem pochlubit a darovat jej přátelům? Pak přidejte ještě ozdobnou čepičku…

Co budete potřebovat

  • bavlněnou látku
  • malý talířek
  • fix na textil
  • zubaté nůžky
  • nůžky
  • gumičku
  • barevný provázek
  • červenou a zelenou plsť
  • tyčinkové lepidlo

Návod krok za krokem

1. krok: Fixem na textil si obkreslete na látku malý talířek a vzniklé kolečko vystřihněte zubatými nůžkami.

2. krok: Látkové kolečko přetáhněte přes víčko skleničky, zafixujte gumičkou a pak ještě ozdobně převažte barevným provázkem.

3. krok: Z plsti si nastříhejte lístky, větvičku a jednotlivé bobulky rybízu.

4. krok: Vystříhané prvky nalepte tyčinkovým lepidlem na látku.

Zdroj: autorský článek Simona Sedláčková

Sdílejte článek
Štítky hobby návod brusinky recept zavařování volný čas rybíz brusnice brusinka životní styl a volný čas zájem o jídlo a pití

Přečtěte si také