Kuchyně

24. června 2021 08:00

Simona Sedláčková

Dort královny Viktorie. Lehký letní dezert ozdobte ovocem a jedlými květy

Dort z piškotového těsta, pečeného ve dvou nízkých formách, prý měla v oblibě britská královna Viktorie. V královském paláci se podával k legendárnímu čaji o páté, ale vy si na něm můžete pochutnat, kdykoliv budete chtít.

Anglicky se tento lehký dort jmenuje Victoria sandwich nebo také Victoria sponge, ale nebojte se, shoubou na mytí nemá nic společného. Tvoří ho dvě nebo více vrstev piškotového těsta, které jsou proložené šlehačkovým krémem, někdy i džemem a čerstvým ovocem. Dort můžete ozdobit i jedlými květy zvlastní zahrádky. Hodit se budou fialky, macešky, sedmikrásky, růže nebo muškáty.

VAnglii se většinou peče každá vrstva dortu vsamostatné formě, ale můžete upéct i vyšší piškotový korpus, který proříznete na 2 nebo 3 pláty.

Co budete potřebovat na piškotový korpus

  • 200 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 4 vejce

Co budete potřebovat na náplň a ozdobu dortu

Jak budete postupovat při pečení dortu

1. Máslo utřete scukrem a přidejte postupně celá vejce, jedno po druhém.

2. Po lžících přidávejte mouku promíchanou skypřicím práškem do pečiva a zpracujte hladké těsto.

3. Těsto rozdělte do dvou forem a upečte vtroubě, vyhřáté na 190 °C. Pečte asi 25–30 minut.

4. Upečené korpusy nechte vychladnout a pak spodní část dortu potřete malinovým džemem, na který naneste vrstvu našlehané šlehačky spravou vanilkou (můžete použít i sáček vanilkového cukru).

5. Zaklopte druhou vrstvou korpusu a tu ozdobte opět šlehačkou, čerstvým ovocem a jedlými květy.

Víte, které květiny můžete využít na ozdobu letních moučníků nebo salátů?


Přečtěte si také