Dort královny Viktorie. Lehký letní dezert ozdobte ovocem a jedlými květy

Dort z piškotového těsta, pečeného ve dvou nízkých formách, prý měla v oblibě britská královna Viktorie. V královském paláci se podával k legendárnímu čaji o páté, ale vy si na něm můžete pochutnat, kdykoliv budete chtít.

Anglicky se tento lehký dort jmenuje Victoria sandwich nebo také Victoria sponge, ale nebojte se, s houbou na mytí nemá nic společného. Tvoří ho dvě nebo více vrstev piškotového těsta, které jsou proložené šlehačkovým krémem, někdy i džemem a čerstvým ovocem.

Dort můžete ozdobit i jedlými květy z vlastní zahrádky. Hodit se budou fialky, macešky, sedmikrásky, růže nebo muškáty.

V Anglii se většinou peče každá vrstva dortu v samostatné formě, ale můžete upéct i vyšší piškotový korpus, který proříznete na 2 nebo 3 pláty.

Ingredience na piškotový korpus

  • 200 g másla
  • 200 g cukru krupice
  • 200 g polohrubé mouky
  • ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva
  • 4 vejce

Ingredience na náplň a ozdobu dortu

Jak budete postupovat při pečení dortu

1. Máslo utřete s cukrem a přidejte postupně celá vejce, jedno po druhém. Po lžících přidávejte mouku promíchanou s kypřicím práškem do pečiva a zpracujte hladké těsto.

2. Těsto rozdělte do dvou forem a upečte v troubě, vyhřáté na 190 °C. Pečte asi 25–30 minut.

3. Upečené korpusy nechte vychladnout a pak spodní část dortu potřete malinovým džemem, na který naneste vrstvu našlehané šlehačky s pravou vanilkou (můžete použít i sáček vanilkového cukru).

4. Zaklopte druhou vrstvou korpusu a tu ozdobte opět šlehačkou, čerstvým ovocem a jedlými květy.

Zdroj:  autorský text, Prima Fresh

Sdílejte článek

Přečtěte si také