Co uvařit na Halloween? Strašidelné menu plné chutí, barev a magie
K Halloweenu patří vydlabané dýně a taky spousta dobrot. Překvapte rodinu strašidelným menu! Doporučujeme dýňovou polévku, mini pizzy s mumiemi a čokoládovou pěnu s duchy.
Halloween si v Česku získává stále větší oblibu, a tak mnohé domovy zdobí 31. října svítící vydlabané dýně a další dekorace barevně laděné do černé a oranžové, tradičních halloweenských barev. K výzdobě domu či bytu můžeme připojit i stylově prostřený stůl a podávat na něm halloweenské speciální menu: jako polévku můžeme nabídnout magický lektvar s pavučinou, tedy dýňovou polévku, jako hlavní chod mini pizzy zdobené mumiemi a pavoučky a jako dezert čokoládovou pěnu s duchy.
Polévka: dýňový lektvar s pavučinou
Ingredience
300 g dýně (hokkaido nebo máslová)
200 g mrkve
2 cibule
3 lžíce extra panenského olivového oleje nebo másla
sůl
2 hvězdičky badyánu
800 ml teplého zeleninového vývaru
20 ml smetany
30 ml jogurtu
Příprava
Na kostičky nakrájíme dýni a mrkev. Na tenké plátky nakrájenou cibuli orestujeme na rozehřátém tuku, přidáme kostičky dýně a mrkve, lehce osolíme. Přidáme badyán, zalijeme vývarem a pomalu vaříme do změknutí zeleniny. Vyndáme badyán a směs rozmixujeme, udržujeme teplé. Vidličkou rozmícháme jogurt se smetanou a špetkou soli.
Lektvar nalijeme do mističek na polévku, ještě efektněji působí v malých vydlabaných dýních! Ozdobíme jogurtovým krémem. Můžete ho nalít do tvaru spirálky, anebo si trošku pohrát a udělat uprostřed tečku a okolo ní několik stále se zvětšujících kruhů. Když pak nožem opakovaně projedeme ze středu na okraj, vytvoří se krásná dekorativní pavučinka.
Inspirujte se: Halloweenská hostina – originální recepty a nápady na opravdu příšerné jídlo
Hlavní jídlo: mini pizzy s mumiemi a pavouky
Ingredience
1 rajčatový protlak
pizza koření (oregano, bazalka, majoránka, tymián, rozmarýn, pepř apod.)
1 stroužek česneku
½ lžičky cukru
černé olivy
200 g plátkového
sýra 1 balení pizzy v prášku
200 ml studené vody
Příprava
Na těsto připravíme směs s vodou podle návodu na obale. Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát 30 × 40 cm. Pomocí rádýlka nebo ostrého nože a kulaté formičky nakrájíme těsto na čtverečky a kolečka. Naneseme na plech vyložený papírem na pečení.
Z rajčatového protlaku, pizza koření, prolisovaného česneku a cukru připravíme směs, kterou potřeme povrch těsta. Na každý čtvereček naneseme rozpůlené olivy jako oči. Sýr nakrájíme na proužky a poklademe na povrch jako obvaz. Na kolečka mini pizz ještě položíme plátky sýra. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme asi 20 minut.
Na upečená kolečka mini pizz ještě z černých oliv vytvoříme pavoučky, na čtverečky mumie. Ihned podáváme.
Dezert: čokoládová pěna zdobená duchy
Ingredience na bílkové pusinky (duchy)
4 bílky
100 g cukru krupice
220 g cukru moučka
Ingredience na čokoládovou pěnu
4 žloutky
200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
100 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání 38 %
4 lžíce kvalitního kakaa
¼ lžičky červeného pepře
Příprava
Bílky a oba cukry na pusinky ušleháme dotuha. Polovinu sněhu dáme do zdobicího sáčku s kulatým hladkým otvorem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme pusinky ve tvaru duchů asi 2 cm vysoké. Druhou polovinu sněhu odložíme stranou na pěnu. Pečeme v troubě předehřáté na 100 °C zhruba 10 minut. Sníh nesmí začít hnědnout, takže pusinky v druhé polovině pečení hlídáme.
Čokoládu nalámeme do kovové misky a v horké vodní lázni mícháme metličkou, dokud se nerozpustí. Na upečené duchy špičkou párátka nebo špejle, kterou namočíme do rozpuštěné čokolády, uděláme oči. Necháme zaschnout.
Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Smetanu ušleháme. Žloutky s cukrem opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Přidáme šlehačku a zbytek sněhové hmoty. Ochutíme nahrubo nadrceným pepřem a kakaem. Opatrně, ale důkladně promícháme. Naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou, upravíme do misek a ozdobíme duchy.
Zdroje: magazin.recepty.cz; cz.pinterest.com; fresh.iprima.cz