reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Tip na halloweenské menu: magický lektvar s pavučinou, pizza s pavouky a čokoládová pěna s duchy

Lenka Valjentová , Vydáno: 31.10.2020
Halloweenské menu:
Autor: istock.com Halloweenské menu:
Strašidelný svátek je tu! K Halloweenu patří dýně, pavouci a pavučiny, kostry, mumie, čarodějnice, strašidla… a taky spousta dobrot! Užijte si magické oslavy jaksepatří, připravili jsme pro vás speciální menu na halloweenskou hostinu: jako polévku můžete podávat magický lektvar s pavučinou, jako hlavní chod mini pizzu zdobenou mumiemi a pavoučky a jako sladkou tečku čokoládovou pěnu s duchy.

reklama

Halloween získává stále větší oblibu i u nás – a tak i české, moravské a slezské domovy zdobí 31. října dekorace v podobě čarodějnic, upírů, duchů či kostlivců. A především svítící vydlabané dýně. Barevně vše je laděné do černé a oranžové, tradičně dominantních barev téhle magické noci. K co nejstrašidelnější výzdobě domu můžeme připojit i stylově prostřený stůl a podávat na něm halloweenské tříchodové menu, které tvoří dýňová polévka, minipizza a čokoládová pěna s pusinkami převlečené do strašidelného kabátu.

Halloweenské menu: jako polévku podáváme magický lektvar s pavučinou
Autor: archiv La Formaggeria Gran Moravia Halloweenské menu: jako polévku podáváme magický lektvar s pavučinou

Polévka: magický lektvar s pavučinou

Ingredience

  • 300 g dýně (hokaido, máslová)
  • 200 g mrkve
  • 2 cibule
  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje nebo másla
  • sůl
  • 2 hvězdičky badyánu
  • 800 ml teplého zeleninového vývaru
  • 20 ml smetany Gran Moravia 38 %
  • 30 ml jogurtu
MRKEV: Jak vypěstovat hvězdu kořenové zeleniny a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček

Jak vypěstovat mrkev a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček?

Dýně jsou zelenina zdravá, dobrá i krásná.Víte, jak se dělá retro kompot à la ananas?

Dýně jsou zelenina zdravá, dobrá i krásná. Víte, jak se dělá retro kompot à la ananas?

Postup

Na kostičky nakrájíme dýni a mrkev. Na tenké plátky nakrájenou cibuli orestujeme na rozehřátém tuku, přidáme kostičky dýně a mrkve, lehce osolíme. Přidáme badyán, zalijeme vývarem a pomalu vaříme do změknutí zeleniny. Vyndáme badyán a směs rozmixujeme, udržujte teplé. Vidličkou rozmícháme jogurtu se smetanou a špetkou soli. Lektvar nalijeme do mističek na polévku, ještě efektněji působí v malých vydlabaných dýních! Ozdobíme jogurtovým krémem. Můžete ho nalít do tvaru spirálky, anebo si trošku pohrát a udělat uprostřed tečku a okolo ní několik stále se zvětšujících kruhů. Když pak nožem opakovaně projedeme ze středu na okraj, vytvoří se krásná dekorativní pavučinka.

Halloweenské menu: hlavní jídlo je mini pizza s mumiemi a pavoučky
Autor: archiv Dr.Oetker a receptyschuti.cz Halloweenské menu: hlavní jídlo je mini pizza s mumiemi a pavoučky

Hlavní jídlo: mini pizza s mumiemi a pavoučky

Ingredience

  • 1 rajčatový protlak
  • pizza koření (oregano, bazalka  majoránka, tymián, rozmarýn, pepř apod.)
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky cukru
  • černé olivy
  • 200 g plátkového sýru
  • 1 balení Pizzy v prášku Dr.Oetker
  • 200 ml studené vody
Staročeská dobromysl (oregano) posiluje nervy a zlepšuje náladu

Dobromysl (oregano) posiluje nervy a rozveselí mysl. Připravte si koupel, čaj i med

BAZALKA: Jak vypěstovat kouzelné koření a udělat si klasické pesto

BAZALKA: Jak vypěstovat kouzelné koření a udělat si klasické pesto

Postup

Na těsto připravíme směs s vodou podle návodu na obale. Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát 30 x 40 cm. Pomocí rádýlka nebo ostrého nože a kulaté formičky nakrájíme těsto na čtverečky a kolečka. Naneseme na plech vyložený papírem na pečení. Z rajčatového protlaku, pizza koření, prolisovaného česneku a cukru připravíme směs, kterou potřeme povrch těsta. Na každý čtvereček naneseme rozpůlené olivy jako oči. Sýr nakrájíme na proužky a poklademe na povrch jako obvaz. Na kolečka mini pizz ještě položíme plátky sýra. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme asi 20 minut. Na upečená kolečka mini pizz ještě z černých oliv vytvoříme pavoučky. Ihned podáváme.

K Halloweenu patří dýně, pavouci a pavučiny, kostry, mumie, čarodějnice, strašidla… a taky spousta dobrot!
Autor: archiv La Formaggeria Gran Moravia K Halloweenu patří dýně, pavouci a pavučiny, kostry, mumie, čarodějnice, strašidla… a taky spousta dobrot!

Dezert: čokoládová pěna s duchy

Ingredience na bílkové pusinky (duchy)

  • 4 bílky
  • 100 g cukru krupice
  • 220 g cukru moučka 

Ingredience na čokoládovou pěnu

  • 4 žloutky
  • 200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa
  • 100 g cukru krupice
  • 250 ml smetany ke šlehání 38%
  • 4 lžíce kvalitního kakaa
  • ¼ lžičky červeného pepře
Kampotský pepř

Tajemství pepře: není pepř jako pepř

Na Velikonoce hrají hlavní roli vejce. Jak poznáte čerstvé a jak dlouho vydrží vařená?

Jak poznat čerstvá vejce a proč je skladovat špičkou dolů? Naše rady a tipy se vám mohou hodit

Postup 

Bílky a oba cukry na pusinky ušleháme dotuha. Polovinu sněhu dáme do zdobicího sáčku s kulatým hladkým otvorem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme pusinky ve tvaru duchů asi 2 cm vysoké. Druhou polovinu sněhu odložíme stranou na pěnu. Pečeme v troubě předehřáté na 100 °C zhruba 10 minut. Sníh nesmí začít hnědnout, takže pusinky v druhé polovině pečení hlídáme.

Čokoládu nalámeme do kovové misky a v horké vodní lázni mícháme metličkou, dokud se  nerozpustí. Na upečené duchy špičkou párátka nebo špejle, kterou namočíme do rozpuštěné čokolády, uděláme oči. Necháme zaschnout.

Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Smetanu ušleháme. Žloutky s cukrem opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Přidáme šlehačku a zbytek sněhové hmoty. Ochutíme nahrubo nadrceným pepřem a kakaem. Opatrně, ale důkladně promícháme. Naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou, upravíme do misek a ozdobíme duchy.

Více o Halloweenu v Česku najdete v našem speciálu

Mohlo by vás ještě zajímat:

Kde se vzaly halloweenské dekorace?

Dýně, masky, strašidla: Víte, kde se vzaly halloweenské dekorace?

Odporné halloweenské dorty.

GALERIE: 20 nejodpornějších halloweenských dortů, z kterých se vám zvedne žaludek. Chtěli byste je ochutnat?

Jaké typy dýní rozeznáte?

Hokaido, máslová, špagetová: Která dýně se hodí na polévku a z jaké vyřezat halloweenskou dekoraci?

Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumie z perníku nebo muffiny s pavouky?

Pečený Halloween: Je libo strašidelný dort, mumii z perníku nebo muffiny s pavouky?

reklama

Článek je zařazen v: Hallowen , halloweenské menu , dýňová polévka recept , mini pizza , halloweenské recepty , čokoládová pěna s pusinkami

reklama

Přečtěte si také