Co uvařit na Halloween? Strašidelné menu plné chutí, barev a magie

K Halloweenu patří vydlabané dýně a taky spousta dobrot. Překvapte rodinu strašidelným menu! Doporučujeme dýňovou polévku, mini pizzy s mumiemi a čokoládovou pěnu s duchy.

Halloween si v Česku získává stále větší oblibu, a tak mnohé domovy zdobí 31. října svítící vydlabané dýně a další dekorace barevně laděné do černé a oranžové, tradičních halloweenských barev. K výzdobě domu či bytu můžeme připojit i stylově prostřený stůl a podávat na něm halloweenské speciální menu: jako polévku můžeme nabídnout magický lektvar s pavučinou, tedy dýňovou polévku, jako hlavní chod mini pizzy zdobené mumiemi a pavoučky a jako dezert čokoládovou pěnu s duchy.

Polévka: dýňový lektvar s pavučinou

Ingredience

  • 300 g dýně (hokkaido nebo máslová)

  • 200 g mrkve

  • 2 cibule

  • 3 lžíce extra panenského olivového oleje nebo másla

  • sůl

  • 2 hvězdičky badyánu

  • 800 ml teplého zeleninového vývaru

  • 20 ml smetany

  • 30 ml jogurtu

Příprava

  1. Na kostičky nakrájíme dýni a mrkev. Na tenké plátky nakrájenou cibuli orestujeme na rozehřátém tuku, přidáme kostičky dýně a mrkve, lehce osolíme. Přidáme badyán, zalijeme vývarem a pomalu vaříme do změknutí zeleniny. Vyndáme badyán a směs rozmixujeme, udržujeme teplé. Vidličkou rozmícháme jogurt se smetanou a špetkou soli.

  2. Lektvar nalijeme do mističek na polévku, ještě efektněji působí v malých vydlabaných dýních! Ozdobíme jogurtovým krémem. Můžete ho nalít do tvaru spirálky, anebo si trošku pohrát a udělat uprostřed tečku a okolo ní několik stále se zvětšujících kruhů. Když pak nožem opakovaně projedeme ze středu na okraj, vytvoří se krásná dekorativní pavučinka.

Inspirujte se: Halloweenská hostina – originální recepty a nápady na opravdu příšerné jídlo

Hlavní jídlo: mini pizzy s mumiemi a pavouky

Ingredience

  • 1 rajčatový protlak

  • pizza koření (oregano, bazalka, majoránka, tymián, rozmarýn, pepř apod.)

  • 1 stroužek česneku

  • ½ lžičky cukru

  • černé olivy

  • 200 g plátkového

  • sýra 1 balení pizzy v prášku

  • 200 ml studené vody

Příprava

  1. Na těsto připravíme směs s vodou podle návodu na obale. Těsto na pomoučené pracovní ploše vyválíme na plát 30 × 40 cm. Pomocí rádýlka nebo ostrého nože a kulaté formičky nakrájíme těsto na čtverečky a kolečka. Naneseme na plech vyložený papírem na pečení.

  2. Z rajčatového protlaku, pizza koření, prolisovaného česneku a cukru připravíme směs, kterou potřeme povrch těsta. Na každý čtvereček naneseme rozpůlené olivy jako oči. Sýr nakrájíme na proužky a poklademe na povrch jako obvaz. Na kolečka mini pizz ještě položíme plátky sýra. Vložíme do trouby předehřáté na 210 °C a pečeme asi 20 minut.

  3. Na upečená kolečka mini pizz ještě z černých oliv vytvoříme pavoučky, na čtverečky mumie. Ihned podáváme.

Dezert: čokoládová pěna zdobená duchy

Ingredience na bílkové pusinky (duchy)

  • 4 bílky

  • 100 g cukru krupice

  • 220 g cukru moučka

Ingredience na čokoládovou pěnu

  • 4 žloutky

  • 200 g kvalitní čokolády s vysokým obsahem kakaa

  • 100 g cukru krupice

  • 250 ml smetany ke šlehání 38 %

  • 4 lžíce kvalitního kakaa

  • ¼ lžičky červeného pepře

Příprava

  1. Bílky a oba cukry na pusinky ušleháme dotuha. Polovinu sněhu dáme do zdobicího sáčku s kulatým hladkým otvorem. Na plech vyložený pečicím papírem stříkáme pusinky ve tvaru duchů asi 2 cm vysoké. Druhou polovinu sněhu odložíme stranou na pěnu. Pečeme v troubě předehřáté na 100 °C zhruba 10 minut. Sníh nesmí začít hnědnout, takže pusinky v druhé polovině pečení hlídáme.

  2. Čokoládu nalámeme do kovové misky a v horké vodní lázni mícháme metličkou, dokud se nerozpustí. Na upečené duchy špičkou párátka nebo špejle, kterou namočíme do rozpuštěné čokolády, uděláme oči. Necháme zaschnout.

  3. Žloutky ušleháme s cukrem do pěny. Smetanu ušleháme. Žloutky s cukrem opatrně smícháme s rozpuštěnou čokoládou. Přidáme šlehačku a zbytek sněhové hmoty. Ochutíme nahrubo nadrceným pepřem a kakaem. Opatrně, ale důkladně promícháme. Naplníme do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou, upravíme do misek a ozdobíme duchy.

Zdroje: magazin.recepty.cz; cz.pinterest.com; fresh.iprima.cz


Přečtěte si také