Kuchyně

29. července 2021 14:00

Simona Sedláčková

Jablečný závin z jogurtového těsta: Lehčí varianta tradičního moučníku

Slovo „lehčí“ v titulku má hned dva významy. A oba jsou pravdivé. Závin z jogurtového těsta je mnohem lehčí z hlediska složitosti přípravy než klasický štrúdl a je také mnohem lehčí z hlediska množství obsažených kalorií. Tak si nechte chutnat!

Jablka zloňské úrody už jsou jen málokdy lákavá kokamžité konzumaci, ale můžete si znich připravit báječný moučník, který bude obsahovat jen minimum cukru a hotový bude během chvilky. Největší práci vám dá loupání jablek, pak už to bude záležitost několika minut! A využít můžete i jablka spadaná! Štrúdl si však můžete připravit i z kupovaného listového těsta nebo z naprosto netradičního, ale nečekaně skvělého těsta pivního.

Co budete potřebovat na jogurtový závin

  • ½ kg hladké mouky
  • 250 g hery nebo másla
  • 1 bílý jogurt (250 ml)
  • ½ sáčku prášku do pečiva

Do náplně budete potřebovat

  • 6 větších jablek
  • cukr podle chuti
  • strouhanou skořici
  • šťávu způlky citronu
  • strouhanku
  • vlašské ořechy
  • 1 vejce na potření povrchu závinu
  • kousek másla na vymazání plechu

Jak budete postupovat při pečení jogurtového závinu

1. Hladkou mouku prosejte přes síto a zamíchejte do ní kypřicí prášek do pečiva. Přidejte rozpuštěný tuk a jogurt a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.

2. Připravte si asi 6 velkých jablek, oloupejte je a zbavte jádřinců. Jablka nastrouhejte na hrubším struhadle a zakapejte šťávou zpoloviny citronu.

3.Těsto si rozdělte na 2–3 části a zkaždé vyválejte asi 2 mm silnou placku. Každou placku posypte trochou strouhanky, rovnoměrně rozložte nastrouhaná jablka, podle chuti pocukrujte a přidejte i podrcené ořechy a trochu skořice.

4. Připravte si rozšlehané celé vejce na potření závinu.

5. Těsto s náplní zarolujte do závinu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Důkladně potřete hlavně místo spoje těsta a oba konce, ať vám při pečení nevyteče šťáva zjablek ven.

6. Hotové záviny položte na plech, vymazaný kouskem másla nebo vyložený pečicím papírem a pečte vtroubě vyhřáté na 200 °C. Když povrch závinu zezlátne, bude upečený.


Přečtěte si také