Jablečný závin z jogurtového těsta: Lehčí varianta tradičního moučníku

Jablečný závin z jogurtového těsta 1 Zdroj: iStock

Jablečný závin z jogurtového těsta 2 Zdroj: iStock

Jablečný závin z jogurtového těsta 3 Zdroj: iStock

Jablečný závin z jogurtového těsta 4 Zdroj: iStock

Jablečný závin z jogurtového těsta 5 Zdroj: iStock

Jablečný závin z jogurtového těsta 6 Zdroj: iStock
Jablka zloňské úrody už jsou jen málokdy lákavá kokamžité konzumaci, ale můžete si znich připravit báječný moučník, který bude obsahovat jen minimum cukru a hotový bude během chvilky. Největší práci vám dá loupání jablek, pak už to bude záležitost několika minut! A využít můžete i jablka spadaná! Štrúdl si však můžete připravit i z kupovaného listového těsta nebo z naprosto netradičního, ale nečekaně skvělého těsta pivního.
Co budete potřebovat na jogurtový závin
- ½ kg hladké mouky
- 250 g hery nebo másla
- 1 bílý jogurt (250 ml)
- ½ sáčku prášku do pečiva
Do náplně budete potřebovat
- 6 větších jablek
- cukr podle chuti
- strouhanou skořici
- šťávu způlky citronu
- strouhanku
- vlašské ořechy
- 1 vejce na potření povrchu závinu
- kousek másla na vymazání plechu
Jak budete postupovat při pečení jogurtového závinu
1. Hladkou mouku prosejte přes síto a zamíchejte do ní kypřicí prášek do pečiva. Přidejte rozpuštěný tuk a jogurt a vypracujte vláčné, nelepivé těsto.
2. Připravte si asi 6 velkých jablek, oloupejte je a zbavte jádřinců. Jablka nastrouhejte na hrubším struhadle a zakapejte šťávou zpoloviny citronu.

Jablečný závin z jogurtového těsta 2 Zdroj: iStock
3.Těsto si rozdělte na 2–3 části a zkaždé vyválejte asi 2 mm silnou placku. Každou placku posypte trochou strouhanky, rovnoměrně rozložte nastrouhaná jablka, podle chuti pocukrujte a přidejte i podrcené ořechy a trochu skořice.

Jablečný závin z jogurtového těsta 3 Zdroj: iStock
4. Připravte si rozšlehané celé vejce na potření závinu.

Jablečný závin z jogurtového těsta 4 Zdroj: iStock
5. Těsto s náplní zarolujte do závinu a potřete rozšlehaným vajíčkem. Důkladně potřete hlavně místo spoje těsta a oba konce, ať vám při pečení nevyteče šťáva zjablek ven.

Jablečný závin z jogurtového těsta 5 Zdroj: iStock
6. Hotové záviny položte na plech, vymazaný kouskem másla nebo vyložený pečicím papírem a pečte vtroubě vyhřáté na 200 °C. Když povrch závinu zezlátne, bude upečený.

Jablečný závin z jogurtového těsta 6 Zdroj: iStock