Sezona jahod vrcholí. Úžasným domácím jahodovým dortům se jen těžko odolává
Typickou chuť jahod si nejvíce užijeme, když si dopřejeme plody čerstvé, ovšem i ve sladkých moučnících se jejich chuť a vůně až hříšně rozvine. Jahodové dorty jsou sladká neřest, ale protože jahody mají celou řadu pozitivních účinků na naše zdraví, třeba posilují imunitu, podporují metabolismus či pomáhají při dně, není třeba se jich jednou v roce zříkat.
Jahody jsou podobně jako třešně nebo rybíz oblíbeným ovocem začínajícího léta. Jsou krásné, voňavé a chutné. Typickou chuť jahod si nejvíc užijeme, když je sníme čerstvé.
Jahody se využívají jak ve studené, tak teplé kuchyni. Jsou výborné v dezertech (kdo by neznal jahody se šlehačkou) a nápojích, ovocných i zeleninových salátech a domácích zmrzlinách. Chutnají v tvarohových knedlících, koláčích, bublaninách, nákypech, kaších ,nepečených i pečených dortech.
Na zimu můžeme z jahod připravit kompoty, džemy a sirupy, dají se dobře mrazit. Můžeme je uchovat rozmačkané v podobě dřeně, nebo mrazíme celé omyté jahody bez stopky. Jahody se dají i sušit.
Jahody jsou podobně jako třešně nebo rybíz oblíbeným ovocem začínajícího léta. Jsou krásné, voňavé a chutné. Typickou chuť jahod si nejvíc užijeme, když je sníme čerstvé. Zdroj: iStock
Jahody účinky
Jahody jsou zdrojem vitaminů C, A, B, E, z minerálních látek draslíku, zinku, fosforu, hořčíku, síry a vápníku. Navíc se v nich vyskytují i organické kyseliny, flavonoidy, hodně vlákniny a velké množství vody (až 90 %).
Jahody pomáhají posilovat imunitu, jsou účinné při chorobách z nachlazení a působí jako prevence proti rakovině. Jahody mají pozitivní účinky na hubnutí, protože odvodňují, povzbuzují trávení a zajišťují správné fungování těla. Mají detoxikační účinek, podporují metabolismus a vylučování, mají pozitivní vliv na kardiovaskulární systém, pomáhají při léčbě jaterních chorob, dně nebo artróze, podporují činnost ledvin a příznivě působí proti vzniku močových a žlučových kamenů. Příznivě působí na tvorbu testosteronu, který aktivuje spermie a ženám pomáhají k rychlejšímu a intenzivnějšímu pocitu milostného vzrušení.
Nepečený jahodový cheesecake
Ingredience
Na korpus
- 200 g kakaových neplněných sušenek
- 100 g rozpuštěného másla
Na náplň a ozdobení
- 1 balíček Jahodové náplně Dr. Oetker
- 500 ml smetany ke šlehání
- 250 g mascarpone
- 250 g jahod
- 1 balíček Dort-želé červeného
- 250 ml vody
- 2 lžíce cukru
Postup
- Na korpus rozdrtíme válečkem sušenky, přidáme máslo a ručně vypracujeme. Okraj dortové formy (Ø 26 cm) položíme na podnos, naneseme směs na korpus a pomocí lžíce přitlačíme.
- Na náplň vyšleháme jahodovou náplň se smetanou, přidáme mascarpone a krátce vyšleháme dohladka. Náplň dáme na korpus a uhladíme.
- Očistíme jahody, tři odložíme stranou na ozdobení a zbytek jahod rozmixujeme. Dort-želé připravíme s vodou a cukrem podle návodu na obale a vmícháme rozmixované jahody.
- Naneseme stejnoměrně na náplň a dáme nejméně na 2 hodiny do ledničky.
- Před podáváním ozdobíme odloženými jahodami.
Šlehačkový dort s jahodami bez lepku
Ingredience
Na těsto
- 3 vejce
- 175 ml vody nebo mléka
- 150 ml oleje
- 1 balení Bábovka bez lepku
Na krém a ozdobení
- 500 ml smetany ke šlehání
- 200 g zakysané smetany
- 250 g tvarohu
- 100 g cukru
- 2 ztužovače šlehačky
- jahodový džem
- jahody nakrájené na plátky
- máta nebo meduňka
Postup
- Směs na bábovku smícháme s vejci, olejem a vodou či mlékem a šleháme asi 4 minuty. Nalijeme do silikonové dortové formy, vložíme do trouby předehřáté na 160 °C a pečeme asi 40 minut. Jestli je korpus upečený, vyzkoušíme špejlí (těsto se na ni nesmí lepit).
- Na krém smícháme smetanu ke šlehání s cukrem a krátce vyšleháme, pak přidáme oba ztužovače a vyšleháme dotuha. Opatrně vmícháme zakysanou smetanu i tvaroh a došleháme.
- Vychladlý korpus podélně rozřízneme, spodní díl potřeme džemem a většinoukrému. Přiklopíme druhý dílem, který potřeme zbytkem krému. Dort necháme v lednici vychladit. P
- řed podáváním dort odzdobíme plátky čerstvých jahod a mátu či meduňkou.
Luxusní dort Schwarzwald s jahodami
Ingredience
Na těsto
- 4 vejce
- 100 g cukru
- 1 balíček vanilkového cukru
- 100 g hladké mouky
- 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
- 25 g Gustinu jemného kukuřičného škrobu
- 25 g kakaa
- mouka a tuk do dortové formy (Ø 26 cm)
Na náplň
- asi 300 g jahod
- 50 g mléčné čokolády
- 500 ml smetany ke šlehání
- 2 balíčky Smeta-fixu Dr.Oetker
- 1 balíček vanilkového cukru
- 2 lžíce cukru
- 2 lžíce griotky
Na ozdobení
- 6 lžic griotky
- 250 ml smetany ke šlehání
- 1 Smeta-fix
- 1 vanilkový cukr
- 50 g mléčné čokolády
- asi 350 g jahod
Postup
Příprava korpusu
- Na těsto vyšleháme vejce s cukry v míse elektrickým ručením šlehačem na středním stupni do pěny.
- Prosejeme mouku, kypřicí prášek, škrob, kakao a krátce vymícháme na nejnižším stupni do vaječné pěny. Těsto dohladka rozetřeme do vymazané a moukou vysypané formy.
- Vložíme do trouby předehřáté na180 °C a pečeme asi 30 minut.
- Okraj formy uvolníme a odstraníme, korpus vyklopíme na kuchyňskou mřížku, odstraníme dno formy a necháme vychladnout.
- Korpus dvakrát podélně překrojíme a spodní část korpusu položíme na podnos.
Příprava náplně
Jahody omyjeme, očistíme a nakrájíme na kostičky. Čokoládu nasekáme na malé kousky nebo vytvoříme hoblinky. Ušleháme smetanu ke šlehání se Smeta-fixem a cukry dotuha. Vmícháme griotku - pokud připravujeme dort pro děti, použijeme místo griotky višňový nebo třešňový sirup. Polovinu smetany smícháme s čokoládou a do druhé vmícháme kousky jahod.
Zdobení dortu
- Spodní část korpusu pokapeme 2 lžícemi griotky a potřeme smetanovou náplní s jahodami. Položíme střední část korpusu a pokapeme 2 lžicemi griotky, potřeme smetanovou náplní s čokoládou. Zakryjeme poslední částí korpusu a pokapeme zbylou griotkou či sirupem.
- Smetanu ke šlehání vyšleháme s vanilkovým cukrem dotuha. Potřeme povrch i okraje dortu.
- Z čokolády vytvoříme hoblinky a obsypeme okraj dortu.
- Jahody omyjeme, očistíme, nakrájíme na plátky a dort ozdobíme.