reklama

Udělejte si gumové medvídky doma. Zkuste jahodové či netradiční lipové

Lenka Valjentová
21. července 2021
Gumoví medvídci a žížalky jsou oblíbenou dětskou sladkostí, ale populárními gumídky nepohrdnu ani mnozí dospěláci. Už jste je někdy dělali doma? Tak pojďte na to a uvidíte, že na tom není nic extra složitého. Receptů na gumové medvídky existuje dost, ten náš je z plátkové želatiny, domácího ovocného či bylinkového sirupu i sezonního ovoce, které na zahradách a v sadech postupně dozrává. Vyzkoušeli jsme hned tři příchutě.
reklama

Na domácí výrobu želatinových medvídků a žížalek pro děti jsou nejlepší doma dělané ovocné sirupy z jahod, červeného i černého rybízu, malin, třešní, višní nebo ostružin či lesního ovoce a hlavně čerstvě vylisovaná či vymačkaná šťáva z jakéhokoli ovoce čerstvého, ale i mraženého.

Dospělí zase spíše ocení želatinové bonbony z aromatických bylin a koření, například z levandule, máty, meduňky, rebarbory nebo zázvoru.

Máme pro vás jednoduchý základní domácí recept, který se dá různě kreativně obměňovat.

Jahodoví medvídci a žížalky

Ingredience

  • asi 30 ml domácího jahodového sirupu
  • asi 170 ml studené převařené vody
  • 3–5 jahod
  • 10 g plátkové želatiny

Příprava

Jahodový sirup zalijeme vodou a promícháme, intenzitu chuti si může každý zvolit sám přidáním či ubráním sirupu, ale vždy bychom měli mít 200 ml šťávy. Do jahodové šťávy nasekáme na velmi najemno nebo rozmixujeme čerstvé jahody. Plátkovou želatinu namočíme na asi 5 minut do ledové vody. Šťávu s jahodami zahřejeme na 80 °C a přidáme želatinu. Když se rozpustí, přendáme opatrně tekutinu lžící do formiček na želatinové bonbony (medvídci, žížaly) a necháme vychladnout. Dáme ztuhnout do lednice, ideálně přes noc.

Bylinkoví gumoví medvídci

Ingredience

Příprava

Lipový nebo bezový sirup nalijeme do vody, přidáme citronovou kůru a dobře promícháme. Plátkovou želatinu namočíme na 5 minut do ledové vody. Šťávu zahřejeme na 80 °C, vložíme namočenou želatinu a počkáme, až se rozpustí. Pak tekutinu po lžících nalijeme do formiček na želatinové bonbony, necháme vychladnout a dáme na nejméně 8 hodin do ledničky.

Hruškoví medvídci a žížalky

Ingredience

  • 200 ml čerstvě vylisované šťávy z hrušek (nebo jiného sezonního ovoce)
  • několik kapek citronové šťávy
  • 10 g plátkové želatiny

Příprava

Ze zralých hrušek vylisujeme 200 ml šťávy a přidáme citronovou šťávu. Zahřejeme na 80 °C a pak do tekutiny přidáme plátkovou želatinu, předem namočenou na zhruba 5 minut do ledové vody. Když se želatina rozpustí, nalijeme hruškovou šťávu do formiček. Po vychladnutí necháme přes noc ztuhnout v lednici.

Zdroj: www.akademiekvality.cz

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama