návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Udělejte si gumové medvídky doma. Zkuste jahodové či netradiční lipové

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 21.07.2021
Udělejte gumové medvídky doma. Zkuste jahodové, hruškové i netradiční lipové
Autor: Akademie kvality Udělejte gumové medvídky doma. Zkuste jahodové, hruškové i netradiční lipové
Gumoví medvídci a žížalky jsou oblíbenou dětskou sladkostí, ale populárními gumídky nepohrdnu ani mnozí dospěláci. Už jste je někdy dělali doma? Tak pojďte na to a uvidíte, že na tom není nic extra složitého. Receptů na gumové medvídky existuje spousta, ten náš je z plátkové želatiny, domácího ovocného či bylinkového sirupu i sezonního ovoce, které na zahradách a v sadech postupně dozrává. Vyzkoušeli jsme hned tři příchuti želatinových medvídků a žížalek– jahodovou, hruškovou a netradiční lipovou. Ale fantazii se meze nekladou, a tak můžete zkusit vyrobit bonbony třeba levandulové nebo mátové, rybízové či třešňové.

reklama

Na domácí výrobu želatinových medvídků a žížalek pro děti jsou nejlepší doma dělané ovocné sirupy z jahod, červeného i černého rybízu, malin, třešní, višní nebo ostružin či lesného ovoce, a hlavně čerstvě vylisovaná či vymačkaná šťáva z jakéhokoli lokálného ovoce čerstvého, ale i mraženého.

Dospělí spíše ocení želatinové bonbony aromatických bylin, například z levandule, máty, meduňky rebarbory.nebo zázvoru. Máme pro vás jednoduchý základní domácí recept, který se dá kreativně obměňovat.

Udělejte gumové medvídky doma. Základem jsou ovocná šťáva a plátková želatina.
Autor: Akademie kvality Udělejte gumové medvídky doma. Základem jsou ovocná šťáva a plátková želatina.

Jahodoví medvídci a žížalky

Ingredience

  • asi 30 ml domácího jahodového sirupu
  • asi 170 ml studené převařené vody
  • 3 – 5 jahod
  • 10 g plátkové želatiny

Příprava

Jahodový sirup zalijeme vodou a promícháme, intenzitu chuti si může každý zvolit sám přidáním či ubráním sirupu, ale vždy abychom měli mít 200 ml šťávy. Do jahodové šťávy nasekáme na velmi najemno nebo rozmixujeme čerstvé jahody. Plátkovou želatinu namočíme na asi 5 minut do ledové vody. Šťávu s jahodami zahřejeme na 80 °C a přidáme želatinu. Když se rozpustí, přendáme opatrně tekutinu lžící do formiček na želatinové bonbony (medvídci, žížaly) a necháme vychladnout. Dáme ztuhnout do lednice, ideálně přes noc.

Ztuhlou hmotu vykrájíte

Domácí medvídci jsou nejzdravější na světě: bez přidaného cukru, aditiv a kalorií

Dali byste si jich pár?

Tajemství výroby gumových medvídků: Asi vás přejde chuť

Bylinkoví gumoví medvídci 

Ingredience

Příprava

Lipový nebo bezový sirup nalijeme do vody, přidáme citronovou kůru a dobře promícháme. Plátkovou želatinu namočíme na 5 minut do ledové vody. Šťávu zahřejeme na 80 °C, vložíme namočenou želatinu a počkáme, až se rozpustí. Pak tekutinu po lžících nalijeme do formiček na želatinové bonbony, necháme vychladnout a dáme na nejméně 8 hodin do ledničky.

Udělejte gumové medvídky doma. Není to nic složitého.
Autor: Akademie kvality Udělejte gumové medvídky doma. Není to nic složitého.

Hruškoví medvídci a žížalky

Ingredience

  • 200 ml čerstvě vylisované šťávy z hrušek (nebo jiného sezonního ovoce)
  • několik kapek citronové šťávy
  • 10 g plátkové želatiny

Příprava

Ze zralých hrušek vylisujeme 200 ml šťávy a přidáme citronovou šťávu. Zahřejeme na 80 °C a pak do tekutiny přidáme plátkovou želatinu, předem namočenou na zhruba 5 minut do ledové vody. Když se želatina rozpustí, nalijeme hruškovou šťávu do formiček. Po vychladnutí necháme přes noc ztuhnout v lednici.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Využijte léčivou sílu ovoce na maximum a jezte ho podle dne narození

Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody

Lesní ovoce: Vzhůru do lesa na maliny, borůvky a ostružiny!

Z lesního ovoce uděláte omáčku i pečený čaj. Zkuste recepty z borůvek, ostružin, jahod a malin

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

BEZ ČERNÝ: Jak vypěstovat největší léčivou bylinu a udělat bezový ocet z květů a bezinkový sirup z plodů

Jak pěstovat bez černý, největší léčivou bylinu? Udělejte si bezový ocet či bezinkový sirup

Domácí levandulový sirup

Vůni levandule uchová domácí levandulový sirup. Připravte si ho do zásoby

Pikantně kyselý červený rybíz je osvěžující letní ovoce

Z pikantního a kyselého červeného rybízu uděláte želé s rozmarýnem i letní roládu

ČERNÝ RYBÍZ : Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat z nich sladký lék proti chřipce

ČERNÝ RYBÍZ: Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat sladký lék proti chřipce

Proč jíst maliny: maliny patří k nejchutnějšímu a nejvoňavějšímu ovoci, které u nás v létě dozrává

7 dobrých důvodů, proč jíst maliny a udělat z nich dort nebo džem

OSTRUŽINY: Jak pěstovat černé ovoce a používat ho jako sladký přírodní lék

OSTRUŽINY: Jak pěstovat chutné ovoce a udělat z něj přírodní lék pro muže

JAHODY: Jak vypěstovat červené ovoce ze semen a udělat tvarohové knedlíky

JAHODY: Jak je vypěstovat ze semen a udělat z nich tvarohové knedlíky

reklama

Článek je zařazen v: gumoví medvídci DIY , gumoví medvídci ingredience , gumoví medvídci recept , gumídci z jahod , želatinové bonbony , ovocné bonbony , domiácí gumoví medvídci

reklama

Přečtěte si také