Udělejte si gumové medvídky doma. Zkuste jahodové, hruškové nebo netradiční lipové a bezové
Udělejte si gumové medvídky doma. Recepty na jahodové, hruškové i netradiční lipové a bezové Zdroj: Akademie kvality
Gumoví medvídci a žížalky jsou oblíbenou dětskou sladkostí, ale populárními gumídky nepohrdnu ani mnozí dospěláci. Už jste je někdy dělali doma? Tak pojďte na to a uvidíte, že na tom není nic extra složitého. Receptů na gumové medvídky existuje dost, ten náš je z plátkové želatiny, ovocného či bylinkového sirupu i sezonního ovoce, které na zahradách a v sadech postupně dozrává. Vyzkoušeli jsme hned tři příchutě.
Na domácí výrobu želatinových medvídků a žížalek pro děti jsou nejlepší doma dělané ovocné sirupy z jahod, červeného i černého rybízu, malin, třešní, višní nebo ostružin či lesního ovoce a hlavně čerstvě vylisovaná či vymačkaná šťáva z jakéhokoli ovoce čerstvého, ale i mraženého.
Dospělí zase spíše ocení želatinové bonbony z aromatických bylin a koření, například z levandule, máty, meduňky, rebarbory nebo zázvoru.
Máme pro vás jednoduchý základní domácí recept, který se dá různě kreativně obměňovat.
Jahodoví medvídci a žížalky
Ingredience
- asi 30 ml jahodového sirupu, ideálně domácího
- asi 170 ml studené převařené vody
- 3–5 jahod
- 10 g plátkové želatiny
Příprava
Jahodový sirup zalijeme vodou a promícháme, intenzitu chuti si může každý zvolit sám přidáním či ubráním sirupu, ale vždy bychom měli mít 200 ml šťávy. Do jahodové šťávy nasekáme na velmi najemno nebo rozmixujeme čerstvé jahody. Plátkovou želatinu namočíme na asi 5 minut do ledové vody. Šťávu s jahodami zahřejeme na 80 °C a přidáme želatinu. Když se rozpustí, přendáme opatrně tekutinu lžící do formiček na želatinové bonbony (medvídci, žížaly) a necháme vychladnout. Dáme ztuhnout do lednice, ideálně přes noc.
Bylinkoví gumídci
Ingredience
- 40 ml sirupu z lipového květu nebo květů černého bezu, ideálně domácího
- 160 ml studené převařené vody
- půl lžičky čerstvě nastrouhané kůry z bio citronu
- 10 g plátkové želatiny
Příprava
Lipový nebo bezový sirup nalijeme do vody, přidáme citronovou kůru a dobře promícháme. Plátkovou želatinu namočíme na 5 minut do ledové vody. Šťávu zahřejeme na 80 °C, vložíme namočenou želatinu a počkáme, až se rozpustí. Pak tekutinu po lžících nalijeme do formiček na želatinové bonbony, necháme vychladnout a dáme na nejméně 8 hodin do ledničky.
Když se želatina rozpustí, nalijeme hruškovou šťávu do formiček. Po vychladnutí necháme přes noc ztuhnout v lednici. Zdroj: Akademie kvality
Když se želatina rozpustí, nalijeme hruškovou šťávu do formiček. Po vychladnutí necháme přes noc ztuhnout v lednici. Zdroj: Akademie kvality
Hruškoví medvídci
Ingredience
- 200 ml čerstvě vylisované šťávy z hrušek (nebo jiného sezonního ovoce)
- několik kapek citronové šťávy
- 10 g plátkové želatiny
Příprava
Ze zralých hrušek vylisujeme 200 ml šťávy a přidáme citronovou šťávu. Zahřejeme na 80 °C a pak do tekutiny přidáme plátkovou želatinu, předem namočenou na zhruba 5 minut do ledové vody. Když se želatina rozpustí, nalijeme hruškovou šťávu do formiček. Po vychladnutí necháme přes noc ztuhnout v lednici.
Zdroj: www.akademiekvality.cz