návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jak zvládnout umění tradiční drobenky na koláč? Trikem je správný poměr surovin

Lenka Odstrčilová , Aktualizováno: 25.10.2021
Jak zvládnout umění tradiční drobenky
Autor: iStock Jak zvládnout umění tradiční drobenky
Každý, kdo peče koláče často a rád jako já, má na drobenku svůj recept a dobře ví, jak ji udělat i použít. Bez ní to prostě nejde, protože je to právě křupavá drobenka, která koláče dovede k naprosté dokonalosti. Ale kdo peče jen občas nebo ho to čeká poprvé, měl by vědět, že základem tradiční drobenky jsou mouka, máslo a cukr. Jaký je ale správný poměr surovin, aby drobenka byla po upečení tak akorát – nebyla příliš mastná a neslila se v jednolitou vrstvu, ale zase neskřípala mezi zuby jako písek a správně žmolkovala a křupala? Když už zvládneme klasiku i od oka, můžeme si upéct drobenkovou buchtu nebo začít experimentovat například s drobenkou bez cukru, bez mouky nebo ji ochutit kořením či marcipánem.

reklama

Základní poměr surovin na drobenku

Základem tradiční drobenky jsou tři ingredience: máslo, mouka a cukr. Drobenka se bude pěkně drobit a nerozpeče se v jednolitou vrstvu, pokud dodržíme základní poměr surovin:

  • 2 díly mouky
  • 1 díl másla
  • 1 díl cukru

Aspoň tohohle univerzálního pravidla se držely obě moje babičky, tedy i já. Postupem času si svůj dokonalý poměr každý najde sám a už bude dělat svou drobenku od oka. Hotová drobenka by měla být vždycky drobivá, žmolkovat (proto se jí někde říká žmolenka) a nepříliš mastná. 

Základem tradiční drobenky jsou tři ingredience: máslo mouka a cukr. Drobenka se bude pěkně drobit a nerozpeče se v jednolitou vrstvu, pokud dodržíme základní poměr surovin - 2 díly mouky : 1 díl másla : 1 díl cukru
Autor: iStock Základem tradiční drobenky jsou tři ingredience: máslo mouka a cukr. Drobenka se bude pěkně drobit a nerozpeče se v jednolitou vrstvu, pokud dodržíme základní poměr surovin - 2 díly mouky : 1 díl másla : 1 díl cukru

Drobenka z polohrubé mouky

Mouka v drobence slouží k tomu, aby v ní tvořily žmolky. Já na drobenku používám mouku polohrubou, je to sázka na jistotu a hodí se převážně na kynuté koláče. Hladká mouka udělá drobenku pevnější a celistvější, hrubá zase křupavější a tvrdší.

Drobenka z másla

Na klasickou drobenku používám výhradně máslo, nejlépe funguje a nejlépe voní. Kromě másla můžeme použít heru, sádlo a olej, například kokosový, slunečnicový, řepkový nebo nejrůznější ořechové oleje.

Cukr a drobenka

Drobenka se nejčastěji dělá z krupicového cukru, s ním je hezky křehká, s moučkovým cukrem je zase hladší. Používá se také cukr třtinový, kokosový, vanilkový nebo skořicový.

Jak zvládnout umění tradiční drobenky: na koláč se šťavnatým ovocem, které při pečení pustí šťávu, je lepší drobenka sušší, aby nebyla po upečení mazlavá
Autor: iStock Jak zvládnout umění tradiční drobenky: na koláč se šťavnatým ovocem, které při pečení pustí šťávu, je lepší drobenka sušší, aby nebyla po upečení mazlavá

Drobenka na koláče

Při výrobě drobenky záleží na tom, na jaký moučník či dezert ji budeme sypat. Například na koláč se šťavnatým ovocem, které při pečení pustí šťávu, je lepší drobenka sušší, aby nebyla po upečení mazlavá. V praxi to znamená, že v ní musí být dost mouky, takže zvolíme poměr 2 : 1 : 1. Drobenkou na ovocné koláče nešetříme. Na makovou, tvarohovou, ořechovou nebo povidlovou náplň je dobrá drobenka v poměru 1,5 : 1 : 1.

Jak zvládnout umění tradiční drobenky: na makovou, tvarohovou, ořechovou nebo povidlovou náplň je dobrá drobenka v poměru 1,5 : 1 : 1
Autor: iStock Jak zvládnout umění tradiční drobenky: na makovou, tvarohovou, ořechovou nebo povidlovou náplň je dobrá drobenka v poměru 1,5 : 1 : 1

Recept na drobenku na koláč z polohrubé mouky

Ingredience

  • 160 g polohrubé mouky
  • 80 g másla
  • 80 g cukru

Postup

Vychlazené změklé máslo nakrájíme na kostičky a dáme do mouky, přidáme cukr a rychle mneme rukama mezi prsty – rozdrobíme, rozžmlouláme. Pracujeme co nejrychleji, aby se máslo v drobence nestihlo úplně rozehřát. Pokud se začíná podobat spíše těstu a nehrudkuje, přidáváme postupně ještě mouku.

Kdy dát drobenku na koláč?

Drobenku připravíme nejdřív, a než ji dáme na koláč, uložíme ji na chvíli do lednice. Vždy ji na koláč sypeme až těsně před tím, než ho vložíme do trouby.

Jak zvládnout umění tradiční drobenky: vychlazené změklé máslo nakrájíme kostičky do mouky, přidáme cukr a rychle mneme rukama mezi prsty – rozdrobíme, rozžmlouláme
Autor: iStock Jak zvládnout umění tradiční drobenky: vychlazené změklé máslo nakrájíme kostičky do mouky, přidáme cukr a rychle mneme rukama mezi prsty – rozdrobíme, rozžmlouláme

Drobenka na buchtu

Na bublaninu, muffiny apod. musí být drobenka mastnější, aby na hladkém pečivu dobře držela, mohu doporučit vyzkoušet i poměr 1 : 1 : 1.

  • 60 až 80 g hladké mouky
  • 60 g másla
  • 60 g moučkového cukru
Jak zvládnout umění tradiční drobenky: na bublaninu, muffiny apod. musí být drobenka mastnější, aby na hladkém pečivu dobře držela, klidně v poměru 1 : 1 : 1
Autor: iStock Jak zvládnout umění tradiční drobenky: na bublaninu, muffiny apod. musí být drobenka mastnější, aby na hladkém pečivu dobře držela, klidně v poměru 1 : 1 : 1

Drobenka na koláč bez vážení

  • 4 lžíce tuku
  • 4 lžíce cukru
  • 8 lžic mouky

Drobenka na koláč z oleje

  • 2 díly polohrubé mouky
  • 1 díl kokosového oleje
  • 1 díl cukru
Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Koláče ze spíže: kynutý s povidly a křehký s džemem

Domácí koláče ze spíže: Kynutý s povidly a křehký s džemem

Jak drobenku ozvláštnit

Jakmile zvládneme vyrobit tradiční drobenku, můžeme se pustit do experimentů a originálních variant. Třeba zkusit drobenku bez mouky, bez cukru, ochucenou kořením, marcipánem nebo si upéct drobenkovou buchtu či crumble.

Pečeme podle hvězd - drobenkové koláčky

Kynuté koláčky s tvarohovým krémem a skořicovou drobenkou

ŠVESTKY: Jak vypěstovat zdravé modré ovoce a pochutnat si na švestkovém koláči s mákem

Švestky: Jak vypěstovat ovoce plné vlákniny a pochutnat si na švestkovém koláči

Drobenka bez cukru

  • 2 díly hladké mouky
  • 1 díl strouhaného kokosu (nebo kokosového cukru z květů palmy kokosové)
  • 1 díl másla

Drobenka bez mouky

  • 4 lžíce strouhanky nebo drcených ovesných vloček
  • 4 lžíce cukru
  • 3 lžíce másla
Jak zvládnout umění tradiční drobenky: drobenková buchta
Autor: iStock Jak zvládnout umění tradiční drobenky: drobenková buchta

Drobenková buchta

Ingredience

Postup

Z mouky, cukru a másla uděláme rukama drobenku. Asi 1 hrnek (250 ml) drobenky dáme stranou. Do zbytku přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, mléko a vejce, promícháme a těsto dáme na plech vyložený papírem na pečení. Poklademe ovocem, posypeme zbylou drobenkou a vložíme do trouby předehřáté na 200 °C a pečeme zhruba 25 minut.

Mohlo by vás taky zajímat:

Jak se pečou slavné chodské koláče

Jak se pečou slavné chodské koláče. Naučte se recepty na těsto i náplně

Jak se zaručeně zamilujete do rebarbory: Ochutnejte bábovku, koláče, džem a kompot

Jak se zamilovat do rebarbory? Udělejte bábovku, koláče, džem i kompot

Hruška v kuchyni: možností, jak můžeme zpracovat hrušky je mnoho, rozhodně je nenechejme viset na stromě

Co s hruškami? Upečte hruškový koláč nebo bábovku, skvělá jsou povidla bez cukru

Sladké jahody a kyselá rebarbora je naprosto senzační kombinace ovoce a zeleniny

Recepty z jahod a rebarbory: Připravte si koláč, sirup i džem

Švestky v kuchyni: Upečte švestkový koláč nebo kynuté taštičky, uvařte hřejivý sirup či džem s čokoládou

Co udělat ze švestek? Třeba rychlý koláč, kynuté taštičky, hřejivý sirup či švestkový džem s čokoládou

Crumble - nejrychlejší letní dezert

Crumble: nejrychlejší letní dezert s křupavou pokličkou

reklama

Článek je zařazen v: drobenka , drobenka poměr , drobenka recept , drobenka na koláč , drobenka ovocný koláč , drobenková buchta , drobenka bez cukru , drobenka bez mouky , drobenka bez vážení , drobenka z oleje , drobenka na buchtu

reklama

Přečtěte si také