Pikantní marmeláda, ostrý džem i rychlá pomazánka. Zkuste netradiční recepty z cibule

Cibule je pro naše zdraví prospěšná a v kuchyni nepostradatelná. Neobejde se bez ní prakticky žádná příprava masa, polévek nebo salátů. Jídlům dodává skvělou chuť a jedinečnou vůni. Jako lék působí zejména jako přírodní antibiotikum, posiluje přirozenou imunitu a pomáhá při kašli a rýmě. Zkuste i netradiční dobroty z cibule, třeba pikantní marmeládu nebo rychlou pomazánku.

Cibule kuchyňská (Allium cepa) obsahuje mnoho důležitých vitamínů (A, B, C a E) a minerálů (hlavně  vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo). Z pohledu léčitelství je v cibuli nejvýznamnější látkou allicin (stejně jako v česneku) se silně antibiotickým účinkem, který jí dodává pověstné antibakteriální (antibiotické), protiplísňové a antimikrobiální účinky. Čerstvá cibule výborně účinkuje při zánětech dutin.  Na rýmu platí vdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule.

Cibulová marmeláda s červeným vínem a česnekem

Ingredience

  • 500 g žluté cibule
  • 500 g červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 velké nastrouhané jablko
  • 150 ml červeného vinného octa
  • 150 ml červeného vína
  • 2 lžičky najemeno nastrouhaného zázvoru
  • 2–3 prolisované stroužky česneku
  • 1 Gelfix Extra 3:1
  • 300 g + 1 lžíce cukru

Příprava

Cibule oloupeme (aby to šlo snadněji, asi na 3 tři minuty je ponoříme do studené vody; slupka zvláční a netrhá se) a nahrubo nakrájíme. V hrnci rozehřejeme tuk, vložíme nakrájenou cibuli, osolíme a osmahneme dozlatova. Přidáme 300 g cukru a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme nastrouhané jablko a asi 5 minut pod pokličkou podusíme. Přidáme ocet a víno a necháme zredukovat (odpařit). Nakonec přidáme zázvor a česnek. Obsah sáčku Gelfixu smícháme s 1 lžící cukru a mírně vaříme ještě asi 5 minut. Případnou pěnu odebereme a džem plníme do připravených sklenic (asi 4 sklenice à 375 ml) až po okraj. Uzavřeme pečlivě víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

  • Jemně navinulá cibulová marmeláda je nejlepší s uzeným masem, ozvláštní chuť sýrů nebo pečené drůbeže, výborně se hodí ke grilovanému masu. Můžeme ji namazat na pečivo jako každou jinou zavařeninu.

NENECHTE SI UJÍT: Česnek bojuje s viry, křen zabírá na kašel a cibule na rýmu. Zkuste tradiční léky z přírody

Rychlá cibulová pomazánka

Ingredience

  • 1 velká nbeo 2 menší cibule
  • 2 lžíce majonézy
  • 150 g lučiny nebo žervé
  • 1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
  • 1 lžíce nasekané petrželky hladkolisté nebo petrželky kadeřavé
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • na ozdobení červená cibule, petrželka, pažitka

Příprava

Oloupanou cibuli najemno nakrájíme a spaříme vroucí vodou. Necháme vychladnout. Pak promícháme se sýrem, majonézou, solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec vmícháme petrželku. Necháme v chladu rozležet.

INSPIRUJTE SE: Nejlepší domácí léky proti kašli a rýmě uděláte z obyčejné cibule

Cibulový džem s medem a feferonkou

Ingredience

Příprava

Cibule oloupeme a nadrobno nakrájíme, feferonku zbavíme semínek a najemno nasekáme. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a feferonku a za stálého míchání necháme zesklovatět. Přisypeme cukr, a když karamelizuje, přilijeme ocet a přidáme špetku soli a tymián. Necháme zhruba 15 minut mírně vařit. Mícháme. Nakonec přisladíme podle chuti medem. Marmeládu dáme do čistých zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a ostavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

  • Cibulový džem vynikne v kombinaci s paštikou i sýrem, skvělý  je v domácích hamburgrech a sendvičích, můžeme jej dát na jednohubky a chlebíčky, nebo do slaných koláčů.

Zdroj: autorský text s využitím Prima Fresh a cs.wikipedia.org


Přečtěte si také