Cibulový džem s červeným vínem i rychlá pomazánka. Vyzkoušejte chutné recepty z cibule
Cibulová marmeláda, džem a pomazánka 1 Zdroj: istock.com
Cibule je pro naše zdraví prospěšná a v kuchyni nepostradatelná. Neobejde se bez ní prakticky žádná příprava masa, polévek nebo salátů. Jídlům dodává skvělou chuť a jedinečnou vůni. Jako léčivka působí zejména jako přírodní antibiotikum, posiluje přirozenou imunitu nebo pomáhá při kašli a rýmě. Už proto bychom se měli snažit konzumovat ji co nejvíc.
Cibule kuchyňská (Allium cepa) obsahuje mnoho důležitých vitamínů A, B, C i E a minerálů, hlavně sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo. Zpohledu léčitelství je v cibuli nejvýznamnější látkou allicin se silně antibiotickým účinkem, který jí dodává pověstné dezinfekční a antimikrobiální účinky. Čerstvá cibule výborně účinkuje při zánětech dutin. Při prvním náznaku kašle pomalu snězte syrovou cibuli. Na rýmu a zánětlivá onemocnění nosních dutinplatívdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule. A taky skvěle pomáhá na zklidnění po bodnutí či štípnutí hmyzem.
Cibulová marmeláda, džem a pomazánka 2 Zdroj: istock.com
Pikantní cibulový džem s červeným vínem
Ingredience
- 500 g žluté cibule
- 500 g červené cibule
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 lžička soli
- 1 velké nastrouhané jablko
- 150 ml červeného vinného octa
- 150 ml červeného vína
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 2–3 prolisované stroužky česneku
- 1 Gelfix Extra 3:1 Dr.Oetker
- 300 g + 1 lžíce cukru
Postup
Cibule oloupeme (aby to šlo snadněji, asi na 3 tři minuty je ponoříme do studené vody; slupka zvláční a netrhá se) a nahrubo nakrájíme. Vhrnci rozehřejeme tuk, vložíme nakrájenou cibuli, osolíme a osmahneme dozlatova. Přidáme 300 g cukru a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme nastrouhané jablko a asi 5 minut pod pokličkou podusíme. Přidáme ocet a víno a necháme zredukovat (odpařit). Nakonec přidáme zázvor a česnek. Obsah Gelfixu smícháme s 1 lžící cukru a mírně vaříme ještě asi 5 minut. Případnou pěnu odebereme a džem plníme do připravených sklenic (asi 4 sklenice à 375 ml) až po okraj. Uzavřeme pečlivě víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.
Cibulová marmeláda, džem a pomazánka 3 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Rychlá cibulová pomazánka
Ingredience
- 1 velkácibule
- 2lžíce majonézy
- 150g lučiny nebo žervé
- 1lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
- 1lžíce nasekané petrželky hladkolisté nebo petrželkykadeřavé
- sůl
- mletý černý pepř
- na ozdobení červená cibule, petrželka, pažitka
Postup
Oloupanou cibuli najemno nakrájíme a spaříme vroucí vodou. Necháme vychladnout. Pak promícháme se sýrem, majonézou, solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec vmícháme petrželku. Pomazánkou potřeme čerstvý domácí chleba nebo bílé pečivo a ozdobíme kousky červené cibule, petrželky nebo pažitky.
Cibulová marmeláda, džem a pomazánka 4 Zdroj: istock.com
Cibulová marmeláda smedem a tymiánem
Ingredience
- 1 kg kuchyňskécibule (může být mix žluté, bílé, červené a štiplavé šalotky)
- 1 feferonka
- 2 lžíce másla
- 120 g cukru
- 1 lžička tymiánu
- 250 ml jablečnéhoocta
- špetka soli
- 1–2 lžíce medu
Postup
Cibule oloupeme a nadrobno nakrájíme, feferonku zbavíme semínek a najemno nasekáme. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a feferonku a za stálého míchání necháme zesklovatět. Přisypeme cukr, a když karamelizuje, přilijeme ocet a přidáme špetku soli a tymián. Necháme hruba 15 minut mírně vařit. Mícháme. Nakonec přisladíme podle chuti medem. Marmeládu dáme do čistých zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a ostavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.