návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Cibulový džem s červeným vínem i rychlá pomazánka. Vyzkoušejte chutné cibulové recepty

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 20.08.2020
Když máte hodně cibule, zkuste vyrobit netradiční cibulovou marmeládu a džem nebo rychlou pomazánku
Autor: istock.com Když máte hodně cibule, zkuste vyrobit netradiční cibulovou marmeládu a džem nebo rychlou pomazánku
Cibule je pro naše zdraví prospěšná a v kuchyni nepostradatelná. Neobejde se bez ní prakticky žádná příprava masa, polévek nebo salátů. Jídlům dodává skvělou chuť a jedinečnou vůni. Jako léčivka působí zejména jako přírodní antibiotikum, posiluje přirozenou imunitu nebo pomáhá při kašli a rýmě. Už proto bychom se měli snažit konzumovat ji co nejvíc. A kdo právě přemýšlí, co si počne s novou úrodou cibule, máme tu dva recepty na trochu netradiční cibulovou marmeládu s medem a tymiánem a pikantní cibulový džem s červeným vínem. Výborně se hodí k masům, paštikám a sýrům. Nebo si můžeme udělat rychlou a jednoduchou cibulovou pomazánku.

reklama

Cibule kuchyňská (Allium cepa) obsahuje mnoho důležitých vitamínů A, B, C i E a minerálů, hlavně sodík, vápník, draslík, hořčík, fosfor a železo. Z pohledu léčitelství je v cibuli nejvýznamnější látkou allicin se silně antibiotickým účinkem, který jí dodává pověstné dezinfekční a antimikrobiální účinky. Čerstvá cibule výborně účinkuje při zánětech dutin. Při prvním náznaku kašle pomalu snězte syrovou cibuli. Na rýmu a zánětlivá onemocnění nosních dutin platí vdechování výparů z nakrájené čerstvé cibule. A taky skvěle pomáhá na zklidnění po bodnutí či štípnutí hmyzem.

 Z pohledu léčitelství je v cibuli nejvýznamnější látkou allicin se silně antibiotickým účinkem, který jí dodává pověstné dezinfekční a antimikrobiální účinky
Autor: istock.com  Z pohledu léčitelství je v cibuli nejvýznamnější látkou allicin se silně antibiotickým účinkem, který jí dodává pověstné dezinfekční a antimikrobiální účinky

Pikantní cibulový džem s červeným vínem

Ingredience

  1. 500 g žluté cibule
  2. 500 g červené cibule
  3. 2 lžíce olivového oleje
  4. 1 lžička soli
  5. 1 velké nastrouhané jablko
  6. 150 ml červeného vinného octa
  7. 150 ml červeného vína
  8. 2 lžičky mletého zázvoru
  9. 2–3 prolisované stroužky česneku
  10. 1 Gelfix Extra 3:1 Dr.Oetker
  11. 300 g + 1 lžíce cukru

Postup

Cibule oloupeme (aby to šlo snadněji, asi na 3 tři minuty je ponoříme do studené vody; slupka zvláční a netrhá se) a nahrubo nakrájíme. V hrnci rozehřejeme tuk, vložíme nakrájenou cibuli, osolíme a osmahneme dozlatova. Přidáme 300 g cukru a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme nastrouhané jablko a asi 5 minut pod pokličkou podusíme. Přidáme ocet a víno a necháme zredukovat (odpařit). Nakonec přidáme zázvor a česnek. Obsah Gelfixu smícháme s 1 lžící cukru a mírně vaříme ještě asi 5 minut. Případnou pěnu odebereme a džem plníme do připravených sklenic (asi 4 sklenice à 375 ml) až po okraj. Uzavřeme pečlivě víčkem, sklenice obrátíme dnem vzhůru a asi 5 minut necháme stát na víčku.

Pikantní cibulový džem s červeným vínem
Autor: archiv Dr.Oetker Pikantní cibulový džem s červeným vínem

Rychlá cibulová pomazánka

Ingredience

  1. 1 velká cibule
  2. 2 lžíce majonézy
  3. 150 g lučiny nebo žervé
  4. 1 lžička čerstvě vymačkané citronové šťávy
  5. 1 lžíce nasekané petrželky hladkolisté nebo petrželky kadeřavé
  6. sůl
  7. mletý černý pepř
  8. na ozdobení červená cibule, petrželka, pažitka

Postup

Oloupanou cibuli najemno nakrájíme a spaříme vroucí vodou. Necháme vychladnout. Pak promícháme se sýrem, majonézou, solí, pepřem a citronovou šťávou. Nakonec vmícháme petrželku. Pomazánkou potřeme čerstvý domácí chleba nebo bílé pečivo a ozdobíme kousky červené cibule, petrželky nebo pažitky.

Cibulová pomazánka
Autor: istock.com Cibulová pomazánka

Cibulová marmeláda s medem a tymiánem

Ingredience

  1. 1 kg kuchyňské cibule (může být mix žluté, bílé, červené a štiplavé šalotky)
  2. 1 feferonka
  3. 2 lžíce másla
  4. 120 g cukru
  5. 1 lžička tymiánu
  6. 250 ml jablečného octa
  7. špetka soli
  8. 1–2 lžíce medu

Postup

Cibule oloupeme a nadrobno nakrájíme, feferonku zbavíme semínek a najemno nasekáme. V hrnci rozehřejeme máslo, přisypeme cibuli a feferonku a za stálého míchání necháme zesklovatět. Přisypeme cukr, a když karamelizuje, přilijeme ocet a přidáme špetku soli a tymián. Necháme hruba 15 minut mírně vařit. Mícháme. Nakonec přisladíme podle chuti medem. Marmeládu dáme do čistých zavařovacích skleniček, zavíčkujeme a ostavíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Recept na domácí rohlíky

Domácí rohlíky: Voňavé, na povrchu křupavé a uvnitř nadýchané

Jak se peče chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého chleba

Upečte si chleba doma + 5 receptů na dobroty ze starého pečiva

Krásná, šťavnatá a zdravá

Vlastní cibule je nejlepší. Návod, jak ji pěstovat

Krájení cibule ničí buňky, které vypouštějí dráždivý plyn

Proč při krájení cibule slzí oči? Může za to kyselina sírová


 

reklama

Článek je zařazen v: cibule , cibule (Allium cepa) , cibule jako přírodní lék , cibule v kuchyni , recepty z cibule , cibulová marmeláda recept , recept cibulový džem , rychlá pomazánka z cibule

reklama

Přečtěte si také