reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

4 rady, jak zamrazit bylinky a uchovat jejich vůni i chuť

Matouš Hartman , Vydáno: 03.09.2020
zamrazit bylinky
Autor: istock.com zamrazit bylinky
Úrodu bylinek mnohdy nestačíme spotřebovat. Můžeme je naložit do olejů nebo z nich udělat pesta, ale vhodnou metodou je také zamrazování. Často se doporučuje zamrazit bylinky v olivovém oleji, ale dostat pak olejové kostky z tvořítek je nadlidský úkol. Zkuste jiné způsoby!

reklama

Mátu do kostek ledu

Pokud chcete zamrazovat bylinky v tvořítkách, udělejte to s mátou. Tu ale dejte do obyčejné vody. Máta si uchová tvar, barvu i aroma. Pak stačí kostky přidat do nápojů, případně je použít jako základ pro mátový čaj. Do kostek ledu můžete zamrazit i jedlé květy!

Libeček do vývaru

Libeček známý jako přírodní maggi se hodí do polévek. Na rozdíl od jiných bylinek je potřeba ho sklidit včas, potom uschne a poroste až zase další sezonu. Když ho tedy máte hodně, zamrazte jeho lístky do zeleninového nebo masového vývaru. Základ pro polévku i s kořením máte připravený!

LIBEČEK: Jak vypěstovat přírodní maggi a uvařit poctivou bramboračku

LIBEČEK: Jak vypěstovat přírodní maggi a uvařit si poctivou českou bramboračku

MÁTA: Jak vypěstovat peprnou bylinku a udělat domácí léčivý olej či mátovou zmrzlinu

Jak vypěstovat mátu a udělat z ní domácí olej, sirup nebo zmrzlinu

Naporcovaný kopr

Kopr nasekejte nadrobno a vytvořte porce, které potom zabalíte do psaníček z alobalu. Takhle zmrazená bylinka se dobře skladuje, v mrazáku nezabere moc místa. Když pak připravujete koprovou omáčku, stačí ke konci vaření vysypat do omáčky jeden balíček kopru.

Jen tak zmrazit

Bylinky, které používáte například na přípravu masa, jako jsou tymián nebo rozmarýn, můžete zmrazit jen tak. Zachovají si původní tvar i barvu. Jediný problém je, že se mohou po zmrazení lámat, proto s nimi zacházejte opatrně. Podobně můžete zmrazit i šalvěj, kterou pak použijete na přípravu noků s máslem a šalvějí.

ŠALVĚJ LÉKAŘSKÁ: Jak vypěstovat léčivou bylinku i koření v jednom

Jak vypěstovat šalvěj, voňavé koření i léčivou bylinku v jednom

ROZMARÝN LÉKAŘSKÝ: Jak pěstovat středomořské koření a léčit se domácím rozmarýnovým vínem

Jak pěstovat rozmarýn a udělat z něj léčivé víno?

TYMIÁN

TYMIÁN: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí chleba

KOPR VONNÝ: Jak vypěstovat aromatické koření a uvařit si kulajdu

KOPR VONNÝ: Jak vypěstovat aromatické koření a uvařit si kulajdu

Článek je zařazen v: bylinky , šalvěj , máta , Rozmarýn , Tymián , libeček

reklama

Přečtěte si také