Kuchyně

3. září 2020 14:00

Matouš Hartman

4 rady, jak zamrazit bylinky a uchovat jejich vůni i chuť

Úrodu bylinek mnohdy nestačíme spotřebovat. Můžeme je naložit do olejů nebo z nich udělat pesta, ale vhodnou metodou je také zamrazování. Často se doporučuje zamrazit bylinky v olivovém oleji, ale dostat pak olejové kostky z tvořítek je nadlidský úkol. Zkuste jiné způsoby!

Mátu do kostek ledu

Pokud chcete zamrazovat bylinky vtvořítkách, udělejte to smátou. Tu ale dejte do obyčejné vody. Máta si uchová tvar, barvu i aroma. Pak stačí kostky přidat do nápojů, případně je použít jako základ pro mátový čaj. Do kostek ledu můžete zamrazit i jedlé květy!

Libeček do vývaru

Libeček známý jako přírodní maggi se hodí do polévek. Na rozdíl od jiných bylinek je potřeba ho sklidit včas, potom uschne a poroste až zase další sezonu. Když ho tedy máte hodně, zamrazte jeho lístky do zeleninového nebo masového vývaru. Základ pro polévku i skořením máte připravený!

Naporcovaný kopr

Kopr nasekejte nadrobno a vytvořte porce, které potom zabalíte do psaníček zalobalu. Takhle zmrazená bylinka se dobře skladuje, vmrazáku nezabere moc místa. Když pak připravujete koprovou omáčku, stačí ke konci vaření vysypat do omáčky jeden balíček kopru.

Jen tak zmrazit

Bylinky, které používáte například na přípravu masa, jako jsou tymián nebo rozmarýn, můžete zmrazit jen tak. Zachovají si původní tvar i barvu. Jediný problém je, že se mohou po zmrazení lámat, proto snimi zacházejte opatrně. Podobně můžete zmrazit i šalvěj, kterou pak použijete na přípravu noků smáslem a šalvějí.

Sdílejte článek

Přečtěte si také