Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
Reklama

KOPR VONNÝ: Jak vypěstovat aromatické koření a uvařit si kulajdu

Výrazně aromatický kopr zdobí v létě zeleninové záhony a pak sklenice s naloženými okurkami. A je tu někdo kdo nezná koprovku nebo kulajdu? Asi ne! Navíc kopr pomáhá s trávením a lépe se s nim usíná. Kopr je nenáročný a jeho pěstování zvládne snad úplně každý. Kdo nemá zahrádku, může ho pěstovat doma v truhlíku za oknem nebo na balkoně.
Vydáno: 15.04.2019
KOPR VONNÝ: Jak vypěstovat aromatické koření a uvařit si kulajdu
Autor: istock.com KOPR VONNÝ: Jak vypěstovat aromatické koření a uvařit si kulajdu
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kopr vonný (Anethum graveolens) s charakteristickou vůní je rostlina je bohatá na vitaminy C, B i A, z minerálů obsahuje železo, vápník, hořčík, draslík a měď. Je zdrojem vlákniny, omega-3 a 6 mastných kyselin a kyseliny listové i pantothenové.

Lepší trávení

Jako mnohé jiné bylinky se do jídel přidává jako koření proto, aby ulehčil trávení. Pomáhá totiž při poruchách zažívacího traktu a zvyšuje chuť k jídlu. Působí močopudně, pomáhá tišit kašel a lépe se po něm usíná. Podporuje tvorbu mléka u kojících matek. Žvýkání koprových semen se doporučuje pro zahnání ní škytavky a také přináší vonný dech, takže se dá použít i jako žvýkačka.

Kopr vonný:  nať i semena pomáhají při potížích s trávením
Autor: pixabay.com Kopr vonný: nať i semena pomáhají při potížích s trávením

8 pravidel pěstování kopru vonného

  1. Kopr je na pěstování nenáročná aromatická zelenina. Vyhovují mu hlinité, dobře propustné a lehčí půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy těžké, zamokřené a kamenité. Je velmi citlivý na hnojiva obsahující chlór, kopr ale není nutné přihnojovat.
  2. Kopr si libuje na světlém slunečném místě, přílišné sucho, chlad a mokro mu vadí. 
  3. S výsevem kopru začínáme v dubnu a pokračujeme pravidelně každé dva až tři týdny až do srpna. Jen tak budeme mít celé léto po ruce čerstvou voňavou nať.
  4. Semínka kopru vyséváme přímo na záhon nahusto do hloubky 1,5–2 cm (vyžaduje mělký výsev) do řádků zhruba 20 cm vzdálených, semínka lehce zahrneme a opatrně zavlažíme. Vzejde za zhruba tři týdny.
  5. Mladé rostlinky vyjednotíme na vzdálenost asi 15 cm. Z porostu odstraňujeme plevel a půdu kypříme.
  6. V dalších letech někdy na zahradě ani nemusíme kopr vysévat, protože se vysemení sám a brzy na jaře se objeví na záhoně první voňavé rostlinky.
  7. Výhodné je pěstování kopru přiséváním mezi jinou zeleninu. Kopr jako přirozený odpuzovač dřepčíků a bělásků zelných podporuje a ochraňuje především okurky, mrkev, brokolici, saláty a zelí, prospívá také bramborám a jahodám.
  8. Mladou zelenou nať 15–20 cm vysokou sklízíme do svazečků, ke konzervování a sušení můžeme sklízet nať až do doby květu. Vyšší a kvetoucí kopr se nechává jako koření při zavařování zeleniny. Nať můžeme taky jen seříznout a nechat obrůst jako např. petrželku, ale koprová nať je v obrůstání nevyrovnaná a rostliny dříve vykvétají.
Výhodné je pěstování kopru přiséváním mezi jinou zeleninu
Autor: istock.com Výhodné je pěstování kopru přiséváním mezi jinou zeleninu

Co děláme spatně, když nám kopr chřadne

Nať rychle žloutne: V době vegetace dbáme na pravidelnou a hlavně přiměřenou závlahu podle aktuálního počasí. V suchých podmínkách nať rychle žloutne, stejně tak, když je chladno a mokro.

Kopr hnědne: Rostliny prohlédneme, jestli nejsou napadeny mšicemi. V tom případě si připravíme kopřivový postřik. Kopřiva dvoudomá obsahuje kyselinu křemičitou, která pomáhá vítězit nad tímto hmyzem. Kolem 500 g čerstvě utržené kopřivy nebo zhruba 100 g sušené zalijeme 5 litry studené vody, zakryjeme a necháme 2 dny macerovat. Napadenou rostlinu roztokem postříkáme jen jednou. Pokud kopřiva nepomůže, raději zasejeme nová semínka na jiné místo.

V době vegetace dbáme na pravidelnou a hlavně přiměřenou závlahu kopru
Autor: Jan Prášil V době vegetace dbáme na pravidelnou a hlavně přiměřenou závlahu kopru

Kopr v kuchyni

V kuchyni se kopr vonný používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do smetanových omáček a polévek, pomazánek, dipů a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládanou zeleninu. Vynikající je například na chleba s máslem a s ředkvičkami. Na zimu konzervujeme nasekané koprové natě do soli či do octa. Výborně se dají zmrazit. Sklizenou nať lze dobře sušit ve stínu, při umělém dosoušení nesmí teploty překročit 35 °C, jinak voňavý a velmi snadno prchavý éterický olej vytěká; proto přidáváme kopr do teplého jídla až těsně před podáváním. Sušený kopr uchováváme v dobře těsnících nádobách. Semena mají ostřejší chuť než listy. Přidávají se čerstvé, sušené nebo pražené do zeleninových jídel, polévek a pečiva.

Kopr je nedílnou součástí tzatziki, tradičního řeckého předkrmu pro horké tní dny
Autor: istock.com Kopr je nedílnou součástí tzatziki, tradičního řeckého předkrmu pro horké tní dny

Doporučené odrůdy pro pěstování kopru vonného

Compact

Kompaktní odrůda Compact, určená pro pěstování v truhlících a květináčích. Vyniká jemnou kořenitou chutí a bohatou zelenou hmotou. Rostlina je nízká, v plném růstu 30–40 cm vysoká, bohatě olistěná s tmavě zeleným listem.

Kopr vonný (Anethum graveolens): odrůda COMPACT pro pěstování v nádobách
Autor: archiv Semo Kopr vonný (Anethum graveolens): odrůda COMPACT pro pěstování v nádobách

Oliver

Poloraná odrůda Oliver je vysoce výnosná, silně aromatická, vhodná pro přímou kuchyňskou úpravu, ke konzervaci, sušení a mražení. Vegetační doba 60 až 75 dnů.

Kopr vonný (Anethum graveolens): poloraná odrůda OLIVER
Autor: archiv Moravoseed Kopr vonný (Anethum graveolens): poloraná odrůda OLIVER

Maxi kopr Mamut

Maxi kopr Mamut je odrůda s vysokým výnosem zelené hmoty. List je tmavě zelený s výrazně kořeněnou vůní a chutí, vhodný na sušení i mražení.

Kopr vonný (Anethum graveolens): maxi kopr Mamut
Autor: archiv Semo Kopr vonný (Anethum graveolens): maxi kopr Mamut

 

Článek je zařazen v: Kopr vonný (Anethum graveolens) , aromatická zelenina , jak pěstovat kopr , výsev kopru , kopr a zdraví , kopr v kuchyni , odrůdy kopru
Reklama