Kopr vonný: Jak pěstovat aromatické koření, které ulehčuje trávení i tiší kašel
Výrazně aromatický kopr zdobí v létě zeleninové záhony a pak sklenice s naloženými okurkami. A je tu někdo kdo nezná koprovku nebo kulajdu? Asi ne! Navíc kopr pomáhá s trávením a lépe se s nim usíná. Kopr je nenáročný a jeho pěstování zvládne snad úplně každý. Kdo nemá zahrádku, může ho pěstovat doma v truhlíku za oknem nebo na balkoně.
Kopr vonný (Anethum graveolens) s charakteristickou vůní je rostlina je bohatá na vitaminy C, B i A, z minerálů obsahuje železo, vápník, hořčík, draslík a měď. Je zdrojem vlákniny, omega-3 a 6 mastných kyselin a kyseliny listové i pantothenové.
Kopr pomáhá trávení i tiší kašel
Jako mnohé jiné bylinky se do jídel přidává jako koření proto, aby ulehčil trávení. Pomáhá totiž při poruchách zažívacího traktu a zvyšuje chuť k jídlu. Působí močopudně, pomáhá tišit kašel a lépe se po něm usíná. Podporuje tvorbu mléka u kojících matek. Žvýkání koprových semen se doporučuje pro zahnání ní škytavky a také přináší vonný dech, takže se dá použít i jako žvýkačka.
Kopr vonný (Anethum graveolens) je oblíbené aromatické koření i léčivá bylina Zdroj: pixabay.com
8 pravidel pěstování kopru vonného
- Kopr je na pěstování nenáročná aromatická zelenina. Vyhovují mu hlinité, dobře propustné a lehčí půdy s dostatečnou zásobou živin. Nesnáší půdy těžké, zamokřené a kamenité. Je velmi citlivý na hnojiva obsahující chlór, kopr ale není nutné přihnojovat.
- Kopr si libuje na světlém slunečném místě, přílišné sucho, chlad amokro mu vadí.
- S výsevem kopru začínáme v dubnu a pokračujeme pravidelně každé dva až tři týdny až do srpna. Jen tak budeme mít celé léto po ruce čerstvou voňavou nať.
- Semínka kopru vyséváme přímo na záhon nahusto do hloubky 1,5–2 cm (vyžaduje mělký výsev) do řádků zhruba 20 cm vzdálených, semínka lehce zahrneme a opatrně zavlažíme. Vzejde za zhruba tři týdny.
- Mladé rostlinky vyjednotíme na vzdálenost asi 15 cm. Zporostu odstraňujeme plevel a půdu kypříme.
- V dalších letech někdy na zahradě ani nemusíme kopr vysévat, protože se vysemení sám a brzy na jaře se objeví na záhoně první voňavé rostlinky.
- Výhodné je pěstování kopru přiséváním mezi jinou zeleninu. Kopr jako přirozený odpuzovač dřepčíků a bělásků zelných podporuje a ochraňuje především okurky, mrkev, brokolici, saláty a zelí, prospívá také bramborám a jahodám.
- Mladou zelenou nať 15–20 cm vysokou sklízíme do svazečků, ke konzervování a sušení můžeme sklízet nať až do doby květu. Vyšší a kvetoucí kopr se nechává jako koření při zavařování zeleniny. Nať můžeme taky jen seříznout a nechat obrůst jako např. petrželku, ale koprová nať je v obrůstání nevyrovnaná a rostliny dříve vykvétají.
Výhodné je pěstování kopru přiséváním mezi jinou zeleninu. Kopr jako přirozený odpuzovač dřepčíků a bělásků zelných podporuje a ochraňuje především okurky, mrkev, brokolici, saláty a zelí, prospívá také bramborám a jahodám. Zdroj: istock.com
Výhodné je pěstování kopru přiséváním mezi jinou zeleninu. Kopr jako přirozený odpuzovač dřepčíků a bělásků zelných podporuje a ochraňuje především okurky, mrkev, brokolici, saláty a zelí, prospívá také bramborám a jahodám. Zdroj: istock.com
Co děláme spatně, když nám kopr chřadne
Nať rychle žloutne
V době vegetace dbáme na pravidelnou a hlavně přiměřenou závlahu podle aktuálního počasí. V suchých podmínkách nať rychle žloutne, stejně tak, když je chladno a mokro.
Kopr hnědne
Rostliny prohlédneme, jestli nejsou napadeny mšicemi. V tom případě si připravíme kopřivový postřik. Kopřiva dvoudomá obsahuje kyselinu křemičitou, která pomáhá vítězit nad tímto hmyzem. Kolem 500 g čerstvě utržené kopřivy nebo zhruba 100 g sušené zalijeme 5 litry studené vody, zakryjeme a necháme 2 dny macerovat. Napadenou rostlinu roztokem postříkáme jen jednou. Pokud kopřiva nepomůže, raději zasejeme nová semínka na jiné místo.
S výsevem kopru začínáme v dubnu a pokračujeme pravidelně každé dva až tři týdny až do srpna. Jen tak budeme mít celé léto po ruce čerstvou voňavou nať. Zdroj: Jan Prášil
S výsevem kopru začínáme v dubnu a pokračujeme pravidelně každé dva až tři týdny až do srpna. Jen tak budeme mít celé léto po ruce čerstvou voňavou nať. Zdroj: Jan Prášil
Kopr v kuchyni
V kuchyni se kopr vonný používá především jako dochucovadlo k rybám a vařenému masu i syrové zeleniny, do smetanových omáček a polévek, pomazánek, dipů a salátů. Koprová nať je důležitou součástí jak bylinkového octa, tak nálevu na nakládanou zeleninu. Vynikající je například na chleba s máslem a s ředkvičkami.
Na zimu konzervujeme nasekané koprové natě do soli či do octa. Výborně se dají zmrazit. Sklizenou nať lze dobře sušit ve stínu, při umělém dosoušení nesmí teploty překročit 35 °C, jinak voňavý a velmi snadno prchavý éterický olej vytěká; proto přidáváme kopr do teplého jídla až těsně před podáváním. Sušený kopr uchováváme v dobře těsnících nádobách.
Semena mají ostřejší chuť než listy. Přidávají se čerstvé, sušené nebo pražené do zeleninových jídel, polévek a pečiva.
Kopr se používá jako dochucovadlo mj. do smetanových omáček a polévek, pomazánek, dipů a salátů Zdroj: istock.com
Kopr se používá jako dochucovadlo mj. do smetanových omáček a polévek, pomazánek, dipů a salátů Zdroj: istock.com
Doporučené odrůdy pro pěstování kopru vonného
Compact
Kompaktní odrůda Compact, určená pro pěstování v truhlících a květináčích. Vyniká jemnou kořenitou chutí a bohatou zelenou hmotou. Rostlina je nízká, v plném růstu 30–40 cm vysoká, bohatě olistěná s tmavě zeleným listem.
Kopr vonný : kompaktní odrůda Compact, určená pro pěstování v truhlících a květináčích. Zdroj: Jan Prášil
Kopr vonný : kompaktní odrůda Compact, určená pro pěstování v truhlících a květináčích. Zdroj: Jan Prášil
Oliver
Poloraná odrůda Oliver je vysoce výnosná, silně aromatická, vhodná pro přímou kuchyňskou úpravu, ke konzervaci, sušení a mražení. Vegetační doba 60 až 75 dnů.
Kopr vonný: poloraná odrůda Oliver je vysoce výnosná a silně aromatická Zdroj: archiv Moravoseed
Maxi kopr Mamut
Maxi kopr Mamut je odrůda s vysokým výnosem zelené hmoty. List je tmavě zelený s výrazně kořeněnou vůní a chutí, vhodný na sušení i mražení.
Kopr vonný: Maxi kopr Mamut je odrůda s tmavě zeleným listem a výrazně kořeněnou vůní a chutí, Zdroj: archiv Semo
Kopr vonný: Maxi kopr Mamut je odrůda s tmavě zeleným listem a výrazně kořeněnou vůní a chutí, Zdroj: archiv Semo