Nejoblíbenější dýní je hokaido. Jak oranžový zázrak posilující imunitu správně pěstovat
Dýně jsou ozdobou zahrady a dýňová polévka oblíbenou pochoutkou. Nejpopulárnější jedlou dýní u nás je hokaido, která nezapře svůj japonský původ. Snadno se pěstuje a nasládlá dužina i semena mají mnohé léčivé účinky. Její velkou výhodou je fakt, že ji před konzumací nemusíme loupat. Poradíme vám, jak tuhle skvělou dýni vypěstovat a jaké odrůdy si vybrat. A prozradíme recepty, jak úrodu co nejlépe zpracovat. .
Dýně hokaido, ve světě známá i pod označením Uchiki Kuri, patří do rodiny tykve velkoplodé (Cucurbita maxima), i když se to podle velikosti a hmotnosti plodů nezdá. Váží totiž jen do 2 kg, zatímco její sestry mohou dorůst až do stovky kilogramů.
NENECHTE SI UJÍT: Semena z dýně nikdy nevyhazujte. Nasušte si je, získáte zdravou pochoutku
Dýně hokaido účinky na zdraví
Dýně hokaido obsahuje vitaminy B, C, E, K, z minerálů železo, hořčík, sodík, zinek, draslík, sodík. V porovnání s jinými druhy zeleniny obsahuje dýně více betakarotenu, který se v těle přeměňuje na vitamin A, antioxidant, zabraňující poškozování buněk škodlivými volnými radikály. Dýňová semínka pomáhají při zánětech močového měchýře a ledvin, mužům při problémech s prostatou a ženám v klimakteriu.
- Dýně posiluje imunitní systém a chrání tělo před viry a bakteriemi i před některými nádorovými onemocněními – pomáhá dlouhodobá a každodenní konzumace dýňové dužiny.
- Dýně je zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 a omega-6, které pomáhají snižovat vysoký krevní tlak a riziko vzniku infarktu.
- Obsahuje až 90 % vody a snadno nás zasytí; ve 100 g je pouhých 30 kalorií, takže je dobrým pomocníkem při hubnutí. Výborně se hodí k detoxikaci.
Pěstování dýně hokaido v kostce
- Základem úspěšného pěstování dýně hokaido je středně těžká půda s dostatečným množstvím vláhy a hodně bohatá na živiny. Před výsevem semen nebo výsadbou předpěstovaných sazenic zapracujeme na záhon vyzrálý kompost nebo rozležený chlévský hnůj. Protože si libuje na dobře vyhnojeném místě, na pěstování dýní je jako dělaný kompost.
- „Dýně je rostlina teplomilná, proto jí musíme zajistit teplo a sluneční paprsky. Však dýně hokaido si o místo na slunci sama říká už svou jasně oranžovou barvou," uvádí pěstitel Jan Prášil.
- Dýně potřebuje hodně prostoru a nesnáší těsné sousedství jiných plodin, nejlépe se cítí, když je někde úplně mimo zeleninové záhony. Kvůli možnému přenosu houbových nemocí nepěstujeme dýně poblíž okurek, rajčat a brambor a hlavně nikdy ne po nich.
- Dýňová semena můžeme vysévat přímo na záhon v druhé polovině května do předem připravených jamek do hloubky 3 až 5 cm a ve vzdálenosti 1,2 až 1,5 metru od sebe. Musíme počítat s tím, že se hokaido hodně rozroste a potřebuje dostatek místa.
- S předpěstováním sazenic začneme zhruba začátkem dubna. Semena zasejeme do výsevního substrátu 2 až 3 cm hluboko. Rychle vzcházejí a rostou, potřebují dostatek rozptýleného světla, vláhy a konstantní teplotu. Po třech týdnech rostlinky přesadíme do větších květináčů.
- „Zdravé sazenice se vysazují na záhon nebo ještě lépe na kompost v polovině května po ledových mužích. Do jamky přidáme hnojivo a kompost, a každou sazenici mulčujeme slámou nebo trávou, aby měla dostatek vlhkosti. Mladé rostliny je nutné chránit před slimáky," radí pěstitel.
- Během vegetace záhon odplevelujeme, dokud rostliny nevytvoří souvislý porost. Dýně mají bohatou kořenovou soustavu, která zasahuje hluboko do půdy, a většinou si potřebnou vláhu obstarají samy. Když je ale delší sucho, musíme je pravidelně a vydatně zalévat ke kořenům. Pozor, abychom nekropili listy, a tak zbytečně nepodpořili šíření plísní. Dýním hokaido prospívá hnojení kompostem nebo chlévským hnojem.
- Jakmile začnou rostliny dosahovat větších rozměrů, vyplatí se dát k nim oporu, po které se budou plazit a nebudou si navzájem stínit.
- „Jak dýně hokaido roste, je dobré její výhony zkracovat na délku zhruba 2 metry. Rostlina se více rozvětví a bude lépe plodit," doporučuje Jan Prášil.
- Plody začínáme sklízet koncem srpna, když jsou sytě oranžově zbarvené, mají dřevnatou stopku a tvrdou slupku. Nedozrálá dýně není chutná, naopak přezrálá ztrácí svojí výživovou hodnotu.
„
DPlody začínáme sklízet koncem srpna, když jsou sytě oranžově zbarvené, mají dřevnatou stopku a tvrdou slupku Zdroj: iStock
Co dělat, když dýně hokaido chřadne
Světle šedý povlak na listech i plodech
„Dýni patrně ničí padlí tykvovitých. Jde o světle šedý až bílý povlak, který můžeme pozorovat na listech a později také na stoncích a plodech. Rostlina začne postupně hynout. Napadené listy odstraníme a spálíme," vysvětluje pěstitel.
- Na rostliny aplikujeme postřik z kypřicího prášku, který připravíme tak, že smícháme 10 l teplé (nikoli vroucí!) vody, 100 ml oleje a 6 prášků do pečiva. Necháme vychladnout a postřik opakujeme každé 3–5 dnů.
Mladé rostliny likvidují slimáci
Proti slimákům pomáhají ohrady kolem celého záhonu nebo jen ochranný límec kolem mladých rostlin z měděného plechu s okrajem zahnutým směrem ven ze záhonu. Plech musí být vysoký přinejmenším 15 cm a vždy zahloubený minimálně 10 cm v půdě proti podlézání a větší stabilitě ohrady. Proti nájezdům plžů můžeme využít i další osvědčené metody.
Co se dá udělat z dýně hokaido
Dýně hokaido svou nasládlou chutí připomíná pečené kaštany. Oranžová je nejenom slupka plodu, ale i celá dužina, která je pevná, ale křehká, chutná a nasládlá. Velkou výhodou této dýně je fakt, že ji nemusíme loupat. Pochutnat si na ni můžeme jak naslano, tak nasladko.
Nejoblíbenější a nejznámější jsou recepty na dýňovou polévku. Využijeme ji také při přípravě rizota, těstovin, pyré, jako přílohu k masu nebo do salátů či burgrů. Dýně hokaido je vhodná jak k pečení, zapékání, smažení, tak grilování. Své místo má při pečení koláčů, dortů a dalších moučníků, dá se výborně zavařovat, kandovat i sušit, vynikající je dýňový džem.
INSPIRUJTE SE: Nejen polévka... Z dýně hokaido uděláte i skvělý sirup, dýňové latté nebo kynutý koláč
Nejoblíbenější odrůdy dýně hokaido
Odrůda Hokaido Orange
Klasická plazivá odrůda s jasně oranžovými plody ploše kulovitého tvaru, o průměru 20–25 cm. Dýně je chutná, všestranně využitelná. Předností odrůdy je vysoký obsah betakarotenu.
Odrůda Delician F1
Hybridní odrůda má kulatější a mírně větší plod než klasické nehybridní hokaido a také vyrovnanější tvar plodů a vyšší výnos, je velmi vhodná na pečení i vaření.
Odrůda Amoro F1
Výnosná odrůda tykve typu hokaido, plody jsou ve tvaru srdce o hmotnosti 0,8 až 1,3 kg, pokožka má jasně oranžovou barvu, dužina je oranžové barvy, jemné chuti a snadno se řeže. Je ideální na polévky. Předností této odrůdy je její ranost a především poloplazivý vzrůst. Rostlina tvoří kompaktní keříček, ze kterého později vybíhají prodloužené šlahouny. To umožňuje zvýšit hustotu výsevu, a tím dosáhnout lepšího výnosu z dané plochy.
Odrůda Delica F1 – zelené hokaido
Ploše kulovité tmavozelené plody se světlým žíháním dorůstají do hmotnosti kolem 2 kg. Dužina je jasně oranžová, chutná. Slupka je tužší než u klasického hokaida, Chuť je to první, co labužníci u této tykve oceňují, a někteří tvrdí, že předčí i klasické oranžové hokaido.
Odrůda Blue Kuri – modré hokaido
Šedomodré plody hmotnosti 1,5 kg jsou mírně plošší než u tradičního oranžového hokaida, kvalitou dužiny i její chutí se ale oranžovému bratru vyrovnají. Odrůda vykazuje díky své barvě značnou toleranci k virózám.
Odrůda Solor F1
Tykev s tuhou tmavou dužinou typu hokaido, plody mají tmavě oranžovou až téměř červenou slupku, tvarově i velikostně velmi vyrovnané, jsou tmavě oranžově probarvené. Plody mají tmavě oranžovou až téměř červenou slupku, tvarově i velikostně jsou velmi vyrovnané. Odrůda je o 20–30 % výnosnější než klasické hokaido.
Odrůda Grey Queen F1
Tykev typu hokaido se světle šedou slupkou a pevnou, sytě oranžovou dužinou s vysokým obsahem karotenu a velmi dobrou skladovatelností. Po krátkodobém skladování dochází procesem dozrávání ke zvýraznění chuti. Je určená pro kuchyňské zpracování. Využití jako u standardního hokaida, zejména na přípravu dýňové polévky, pyré a na pečení a zapékání.
Odrůda Shokichi Red F1
Tykev typu kabocha, mini hokaido, o hmotnosti plodů 500–800 g. Plody jsou ploše kulaté, s jasně oranžovou slupkou a tmavě oranžovou dužinou příjemné sladší chuti. Má velmi dobrou skladovatelnost. Pro optimální chuť se tykve typu kabocha musí nechat nejprve na teplém místě (okolo 25 °C) a za měsíc přenést na chladné místo (okolo 10–15 °C). Dýně takto plně vyzraje a stane se ještě chutnější. Plně zralé, šťavnaté plody kabochy mají červenohnědou dužinu. Kabocha pochází z Japonska, plody jsou kulatější než u tradičního hokaida, lze říct, že jde o kulaté hokaido.
Zdroje: šlechtitel a pěstitel Jan Prášil, bylinkovo.cz