Pěstujte lufu! Budete mít křehkou zeleninu na salát i přírodní masážní žínku

Kdo rád pěstuje něco nového, může letos zkusit zajímavou rostlinu s názvem lufa. Bujně popínavá teplomilná rostlina kvete jasně žlutými květy a její zelené plody připomínající cuketu či okurku se mladičké konzumují jako zelenina. Ze zralých plodů si pak můžeme vyrobit vlastní přírodní žínku jak na tělo, tak na nádobí. Poradíme vám, jak lufu správně pěstovat.

Lufa je plodina skutečně náročná na teplo, ale protože si postupně i na našich zahrádkách zvykáme na ty skutečně teplomilné plodiny, nic nebrání zkusit si lufu vypěstovat. Ve světě se jako zelenina i materiál na žínky nejčastěji pěstují lufy dvě.

„Lufa válcovitá (Luffa cylindrica), liánovitě rostoucí jednoletá tykvovitá rostlina, která vytvoří až dva metry vysokou, svěže zelenou dekorativní listovou stěnu, kvete velkými, nejprve samčími, později samičími svítivě žlutými květy. Plody lufy jsou válcovité, zelené, zpočátku vypadají jako salátové okurky, později mohou být i mírně cylindrické. Lufa ostrohranná (Lufa acutangula) má podlouhlé plody s výraznými podélnými výstupky, u nás se prakticky nepěstuje,“ objasňuje pěstitel Ing. Peter Gajdoštin.

Rady a tipy, jak na pěstování lufy

  1. Lufa je vysloveně teplomilnou rostlinou, teploty pod 10 °C ji nesvědčí a mohou ji zahubit.
  2. Lufa miluje slunce a teplo. Na zahradě pro ni vybereme to nejteplejší místo na plném slunci a chráněné před větrem. Pěstovat ji můžeme také ve velké nádobě na jižním balkoně nebo na terase.
  3. Zeminu vyžaduje lufa hlinitou, dobře propustnou a bohatou na živiny.
  4. Pěstuje se ze semen, která jsou černá a připomínají velká semena vodních melounů. Pěstování lufy se také pěstování melounu podobá.
  5. Semena lufy vyséváme přímo na záhon od druhé poloviny května do konce června, vždy po dvou do jamky, dva až tři centimetry hluboko a na vzdálenost nejméně 80 cm.
  6. Pro usnadnění klíčení semena máčíme ve vodě nebo bylinkovém nálevu alespoň 24 hodin, ale ještě lépe 48 hodin. Povrch semen účinně změkčují a usnadňují jejich klíčení např. kopřiva dvoudomákozlík lékařský. Navíc tyhle byliny podporují obranyschopnost a zdravý růst rostlin. Na lázeň zalijeme 3 lžíce sušené byliny 250 ml vroucí vody, necháme vyluhovat 8 hodin a pak scedíme.
  7. Můžeme si také od března začít předpěstovávat sazeničky, dají se i koupit. Ven vysazujeme vzrostlé sazenice lufy v druhé polovině května po ledových mužích, až pomine nebezpečí pozdních mrazíků.
  8. Mladé rostlinky jsou velmi citlivé, i teplota na nule by jim ublížila, proto je musíme zpočátku chránit bílou netkanou textilií.
  9. Rostlinám musíme poskytnout pevnou oporu, po které se budou plazit díky svým silným úponkům. Výborný je i plot nebo pergola.
  10. Vyžaduje také pravidelnou a dostatečnou zálivku, substrát by nikdy neměl vyschnout.
  11. Bujný růst a velké plody si žádají i výživu, proto je nutné pravidelné přihnojování vyzrálým kompostem a hnojivem určeným pro plodovou zeleninu.

Lufa zelenina

„Botanicky jsou plody lufy podobné salátovým okurkám nebo lagenáriím. Jako zelenina se konzumují pouze mladé, příjemně aromatické, šťavnaté a křehké plody, sklizené do zhruba deseti dnů po opylení květů, dokud jsou tvrdé a slupka má tmavou barvu. Chuťově je mladá lufa poměrně nevýrazná, ale je bohatá na vitaminy a minerální látky, při dozrávání v plodech vzniká celulóza, která je našemu tělu velice prospěšná. Je nízkokalorická a velmi lehce stravitelná. Pokud nestihneme zkonzumovat čerstvé mladé plody, nechejme je vyzrát a pak si z nich zkusme vyrobit masážní či mycí žínku,“ uvádí Ing. Peter Gajdoštin.

Mladé plody můžeme použít do salátů, vařit, smažit, dusit s masem, zapékat podobně jako lilek, cukety, dýně či patizony nebo třeba nakládat jako okurky.

Masážní žínka

Dospělé plody mají uvnitř zvláštní síťovinu, houbovitou mřížku, která se po vyprání a usušení používá jako přírodní žínka. Je skvělá na masáže a také účinná při celulitidě. Pomáhá totiž k prokrvení tkání a tím ke zlepšení krevního oběhu.

Zdroje: gardeningknowhow.com, Ing. Peter Gajdoštin

Sdílejte článek
Štítky květ zelenina cuketa dýně salát hnojivo bylina okurka lufa lufa pěstování lufa žínka lufa zelenina Vodní meloun

Přečtěte si také