Velká radost z malé úrody: Naložte zeleninu a věnujte ji jako dárek
Nakládaná zelenina se může snadno stát netradičním dárkem pro přátele a kamarády. Stačí, když si při její výrobě trochu pohrajete s vykrajovátky na cukroví.
Není každý rok posvícení, a tak jestli vás také potrápila letní sucha či naopak přívalové deště a vaše úroda čítá pár přerostlých okurek, dvě cukety a trochu mrkve, nezoufejte! V letech velké úrody není při jejím zpracování čas na kreativní experimenty, ale letos si můžete hrát s kvalitou, když už kvantita pokulhává.
Co budete potřebovat na nakládanou zeleninu
- okurky
- cukety
- mrkev
- cibuli
- kopr
- nůž
- malá vykrajovátka na cukroví (nejlépe kolečka)
- zavařovací sklenice s víčky
- nálev na okurky či nakládanou zeleninu
- prkénko na krájení
- utěrku
Co budete potřebovat na nakládanou zeleninu Zdroj: Simona Sedláčková
Jak budete postupovat při nakládání zeleniny
1. Okurky na kolečka
Přerostlé okurky nakrájejte na kolečka o síle asi 1 cm a vykrajovátkem z nich vykrojte středy se semeny. Podobně zpracujte i cukety.
Okurky na kolečka Zdroj: Simona Sedláčková
2. Mrkev na plátky
Stejně tak nakrájejte mrkev na plátky silné 1 cm, vykrajovátkem je upravte do koleček a ta pak vložte do otvorů v okurkových kolečkách.
Mrkev na plátky Zdroj: Simona Sedláčková
3. Cibule na kroužky
Cibuli nakrájejte také na kolečka silná 1 cm, vnitřní kolečka odložte, použijete je samostatně a do velkých, okrajových kroužků vložte okurky a cukety s mrkví.
Cibule na kroužky Zdroj: Simona Sedláčková
4. Zbytky na kostky
Zbylou zeleninu nakrájejte na malé kousky a vytvořte z ní směs.
Směs kostek zeleniny Zdroj: Simona Sedláčková
5. Ozdobné okraje
Barevná zeleninová kolečka vyskládejte kolem stěn čisté a vypařené zavařovací sklenice.
Ozdobné okraje Zdroj: Simona Sedláčková
6. Kostky doprostřed
Vnitřní část sklenice vyplňte zeleninovou směsí.
Do středu sklenice nasypejte kostky Zdroj: Simona Sedláčková
7. Kopr pro chuť
Navrch na vyskládanou zeleninu položte kousky květů i stonků kopru.
Přidejte kopr Zdroj: Simona Sedláčková
8. Oblíbený nálev
Naplněné sklenice zalijte oblíbeným nálevem, pečlivě osušte okraje sklenic a zavřete je čistými a suchými víčky. Pak sterilujte podle svých zvyklostí.
Sklenice osušte a uzavřete Zdroj: Simona Sedláčková
Prima tip
Nakládaná zelenina s dárkovými srdíčky
Z pevnějšího kartonu vystřihněte zubatými nůžkami srdíčka, lihovým fixem na ně napište přání a barevným provázkem je přivažte kolem sklenic. Z obyčejné nakládané zeleniny se tak stane pěkný dárek pro přátele.
Srdíčka z kartonu Zdroj: Simona Sedláčková
Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek