Velká radost z malé úrody: Naložte zeleninu a věnujte ji jako dárek

Nakládaná zelenina se může snadno stát netradičním dárkem pro přátele a kamarády. Stačí, když si při její výrobě trochu pohrajete s vykrajovátky na cukroví.

Není každý rok posvícení, a tak jestli vás také potrápila letní sucha či naopak přívalové deště a vaše úroda čítá pár přerostlých okurek, dvě cukety a trochu mrkve, nezoufejte! V letech velké úrody není při jejím zpracování čas na kreativní experimenty, ale letos si můžete hrát s kvalitou, když už kvantita pokulhává.

Co budete potřebovat na nakládanou zeleninu

  1. okurky
  2. cukety
  3. mrkev
  4. cibuli
  5. kopr
  6. nůž
  7. malá vykrajovátka na cukroví (nejlépe kolečka)
  8. zavařovací sklenice s víčky
  9. nálev na okurky či nakládanou zeleninu
  10. prkénko na krájení
  11. utěrku

Jak budete postupovat při nakládání zeleniny

1. Okurky na kolečka

Přerostlé okurky nakrájejte na kolečka o síle asi 1 cm a vykrajovátkem z nich vykrojte středy se semeny. Podobně zpracujte i cukety.

2. Mrkev na plátky

Stejně tak nakrájejte mrkev na plátky silné 1 cm, vykrajovátkem je upravte do koleček a ta pak vložte do otvorů v okurkových kolečkách.

3. Cibule na kroužky

Cibuli nakrájejte také na kolečka silná 1 cm, vnitřní kolečka odložte, použijete je samostatně a do velkých, okrajových kroužků vložte okurky a cukety s mrkví.

4. Zbytky na kostky

Zbylou zeleninu nakrájejte na malé kousky a vytvořte z ní směs.

5. Ozdobné okraje

Barevná zeleninová kolečka vyskládejte kolem stěn čisté a vypařené zavařovací sklenice.

6. Kostky doprostřed

Vnitřní část sklenice vyplňte zeleninovou směsí.

7. Kopr pro chuť

Navrch na vyskládanou zeleninu položte kousky květů i stonků kopru.

8. Oblíbený nálev

Naplněné sklenice zalijte oblíbeným nálevem, pečlivě osušte okraje sklenic a zavřete je čistými a suchými víčky. Pak sterilujte podle svých zvyklostí.

Prima tip

Nakládaná zelenina s dárkovými srdíčky

Z pevnějšího kartonu vystřihněte zubatými nůžkami srdíčka, lihovým fixem na ně napište přání a barevným provázkem je přivažte kolem sklenic. Z obyčejné nakládané zeleniny se tak stane pěkný dárek pro přátele.

Zdroj: Simona Sedláčková, autorský článek


Přečtěte si také