Jablka a hrušky spolu. Skvěle se doplňují v džemu, šťávě a štrúdlu
Nemůžete se rozhodnout, jestli vám víc chutná sladší hruška nebo kyselejší jablko? Tak je dejte dohromady! Objevte, proč se jablka a hrušky v kuchyni skvěle doplňují! Je zdravější jablko nebo hruška?
Jablka a hrušky jsou nejtradičnější ovoce českého podzimu. A i když se říká, že míchat jablka s hruškami se nemá, v kuchyni to určitě neplatí. Právě naopak, protože spolu tvoří skvělý chuťový pár. Jablka a hrušky jsou chutné, šťavnaté ovoce, navíc zdravé. Oba druhy ovoce mají své jedinečné vlastnosti. Na živiny a zdraví prospěšné látky je obzvláště bohatá slupka, takže s loupáním opatrně, pokud to jde, abychom se nepřipravili o to nejlepší!
Nenechte si ujít: Švestkové knedlíky třikrát jinak. Z těsta tvarohového, kynutého a bramborového
Rozdíly mezi hruškami a jablky
Srovnáváme-li je z hlediska chuti, pak hrušky jsou sladší, protože obsahují více cukru a zároveň mají nižší obsah kyselin.
Jablka mají ve 100 gramech okolo 52 kcal, zatímco hrušky 58 kcal. Pro srovnání třeba banán má 89 kcal.
Na zasycení se lépe hodí hrušky, protože obsahují v 100 g až 3,3 g vlákniny. Jablka zůstávají pozadu s 2 g.
Přestože má hruška víc kalorií než jablko, paradoxně napomáhá hubnutí. A to díky vysokému obsahu fosforu, draslíku a vápníku.

Je zdravější jablko nebo hruška?
Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí, říká se. Šťavnaté ovoce je doslova vitaminovou bombou. Jen samotného vitaminu C mají jablka o 30 % víc než hrušky. Také při porovnání obsahu vitaminu A a většiny vitaminů ze skupiny B výrazně bodují jablka.
Co se týká obsahu minerálních látek, vedou zase hrušky. Obsahují totiž o 40 procent víc hořčíku (je důležitý pro svaly), o 50 procent víc železa (velký význam pro krev) i draslíku (pro kosti) a dokonce o 150 % víc zinku (nezbytný pro látkovou výměnu).

Skladování jablek a hrušek
Jablka jsou trvanlivější a dobře se skladují. Při teplotě 4 °C a vzduchu bez vlhkosti vydrží jablka celé měsíce, při pokojové teplotě pak přibližně 10 dnů.
Hrušky oproti tomu přežijí i v chladničce jen několik dnů.
Důležité je neskladovat oba druhy pohromadě. Etylen, uvolňovaný jablky, totiž přispívá k rychlejšímu dozrávání a tedy i zkáze citlivějších hrušek.

Hrušky a jablka v páru
Sladké hrušky a kyselá jablka k sobě chuťově skvěle ladí. Vynikající jsou se sýry (eidam, gouda, ementál) jako jednohubky, v ovocných a zeleninových salátech s vlašskými ořechy. Spolu se hodí hlavně na přípravu koláčů, dezertů, šťáv a džemů.
Inspirujte se: Kdoule: Jak pěstovat kdouloň a ze skoro už zapomenutého ovoce udělat kdoulový sýr
Hruškovo-jablečný štrúdl z pivního těsta
Ingredience
500 g hladké mouky
180 g másla
250 ml světlého piva
1 vejce na potření
rum a máslo na potření po upečení
asi 2 větší jablka
asi 2 větší hrušky
hrst okapaných rozinek namočených přes noc v rumu
půl lžičky perníkového koření nebo mleté skořice
med, kdyby ovoce nebylo dost sladké
moučkový cukr na posypání
Příprava
Jablka a hrušky nahrubo nastrouháme a vymačkáme přebytečnou šťávu nebo najemno nakrájíme na tenké plátky. Promícháme s rozinkami a kořením. Z prosáté mouky, nastrouhaného másla a piva ručně vypracujeme hladké nelepivé těsto.
Rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdélník. Na každý rozložíme vrstvu připraveného nastrouhaného ovoce a podle chuti osladíme medem. Těsto pevně zavineme.
Záviny dáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozkvedlaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a upečeme dozlatova. Ihned po upečení potřeme štrúdl rozehřátým máslem s rumem. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.
Hruškovo-jablečný džem
Ingredience
500 g hrušek
500 g jablek
citronová šťáva na pokapání ovoce
500 g cukru
150 ml vylisované jablečné šťávy
20 g kyseliny citronové
10 g pektinu
Příprava
Hrušky a jablka oloupeme, najemno pokrájíme a zakapeme citronovou šťávou. Ve velkém hrnci zahřejeme 250 g cukru a při střední teplotě a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Hrnec sejmeme. Ovoce, jablečnou šťávu a kyselinu citronovou přidáme ke karamelu. Pektin smícháme s 2 lžícemi cukru, přidáme do hrnce a vše důkladně promícháme.
Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty. Vsypeme zbývající cukr, přivedeme k varu a vaříme minimálně 5 minut. Sejmeme.
Na talířek kápneme lžičku horkého džemu a je-li po vychladnutí málo tuhý, přidáme zhruba 2 lžičky kyseliny citronové, ještě krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
Plníme do sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Vyplatí se vědět: Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody
Šťáva z jablek a hrušek
Ingredience
2 díly zralých jablek
1 díl zralých hrušek
Příprava
Ovoce omyjeme, odstraníme stopky a jádřince a vylisujeme šťávu. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu odstát. Pak scedíme přes plátno či husté sítko a rozlijeme do vymytých lahví. Uzavřeme víčky a v zavařovacím hrnci sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C. Vyjmeme, necháme vychladnout a uchováme v chladu.
Zdroje: idnes.cz, apetitonline.cz, cs.wikipedia.org