I když se prý jablka a hrušky míchat nemají, v džemu, šťávě nebo štrúdlu to neplatí

Jablka a hrušky jsou nejtradičnější ovoce českého podzimu, v dnešní bohaté nabídce exotických plodů možná trochu obyčejné a snad i nezajímavé, ale naše. Nemůžete se rozhodnout, jestli vám víc chutná sladší hruška nebo kyselejší jablko? Tak je dejte dohromady! A i když občas můžeme slyšet, že míchat jablka s hruškami se nemá, v kuchyni to určitě neplatí. Právě naopak, protože spolu tvoří skvělý chuťový pár. Je zdravější jablko nebo hruška?

Jablka a hrušky jsou chutné, šťavnaté ovoce, navíc zdravé. Oba druhy ovoce mají své jedinečné vlastnosti. Na živiny a zdraví prospěšné látky je obzvláště bohatá slupka, takže s loupáním opatrně, pokud to jde, abychom se nepřipravili o to nejlepší!

NENECHTE SI UJÍT: Švestkové knedlíky třikrát jinak. Udělejte je z těsta tvarohového, kynutého a bramborového

Rozdíly mezi hruškami a jablky

  • Srovnáváme-li je z hlediska chuti, pak hrušky jsou sladší, protože obsahují více cukru a zároveň mají nižší obsah kyselin.
  • Jablka mají ve 100 gramech okolo 52 kcal, zatímco hrušky 58 kcal. Pro srovnání  třeba banán má 89 kcal.
  • Na zasycení se lépe hodí hrušky, protože obsahují v 100 g až 3,3 g vlákniny. Jablka zůstávají pozadu s 2 g.
  • Přestože má hruška víc kalorií než jablko, paradoxně napomáhá hubnutí. A to díky vysokému obsahu fosforu, draslíku a vápníku.

Je zdravější jablko nebo hruška?

  • Kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí, říká se. Šťavnaté ovoce je doslova vitaminovou bombou. Jen samotného vitaminu C mají jablka o 30 % víc než hrušky. Také při porovnání obsahu vitaminu A a většiny vitaminů ze skupiny B výrazně bodují jablka.
  • Co se týká obsahu minerálních látek, vedou zase hrušky. Obsahují totiž o 40 procent víc hořčíku (je důležitý pro svaly), o 50 procent víc železa (velký význam pro krev) i draslíku (pro kosti) a dokonce o 150 % víc zinku (nezbytný pro látkovou výměnu).

Skladování jablek a hrušek

  • Jablka jsou trvanlivější a dobře se skladují. Při teplotě 4 °C a vzduchu bez vlhkosti vydrží jablka celé měsíce, při pokojové teplotě pak přibližně 10 dnů.
  • Hrušky oproti tomu přežijí i v chladničce jen několik dnů
  • Důležité je neskladovat oba druhy pohromadě. Etylen, uvolňovaný jablky, totiž přispívá k rychlejšímu dozrávání a tedy i  zkáze citlivějších hrušek.

Hrušky a jablka v páru

Sladké hrušky a kyselá jablka k sobě chuťově skvělé ladí, Vynikající jsou se sýry (eidam, gouda, ementál) jako jednohubky, v ovocných a zeleninových salátech s vlašskými ořechy. Spolu se hodí hlavně na přípravu koláčů, dezertů, šťáv a džemů.

MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Kdoule: Jak pěstovat kdouloň a ze skoro už zapomenutého ovoce udělat kdoulový sýr

Hruškovo-jablečný štrúdl z pivního těsta

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 250 ml světlého piva
  • 1 vejce na potření
  • rum a máslo na potření poupečení
  • asi 2 větší jablka
  • asi 2 větší hrušky
  • hrst okapaných rozinek namočených přes noc v rumu
  • půl lžičky perníkového koření nebo mleté skořice
  • med, kdyby ovoce nebylo dost sladké
  • moučkový cukr na posypání

Příprava

  1. Jablka a hrušky nahrubo nastrouháme a vymačkáme přebytečnou šťávu nebo najemno nakrájíme na tenké plátky. Promícháme s rozinkami a kořením. Z prosáté mouky, nastrouhaného másla a piva ručně vypracujeme hladké nelepivé těsto.
  2. Rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdélník. Na každý rozložíme vrstvu připraveného nastrouhaného ovoce a podle chuti osladíme medem. Těsto pevně zavineme.
  3. Záviny dáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozkvedlaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a upečeme dozlatova. Ihned po upečení potřeme štrúdl rozehřátým máslem s rumem. Před podáváním poprášíme moučkovým cukrem.

Hruškovo-jablečný džem

Ingredience

  • 500 g hrušek
  • 500 g jablek
  • citronová šťáva na pokapání ovoce
  • 500 g cukru
  • 150 ml vylisované jablečné šťávy
  • 20 g kyseliny citronové
  • 10 g pektinu

Příprava

  1. Hrušky a jablka oloupeme, najemno pokrájíme a zakapeme citronovou šťávou. Ve velkém hrnci zahřejeme 250 g cukru a při střední teplotě a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Hrnec sejmeme. Ovoce, jablečnou šťávu a kyselinu citronovou přidáme ke karamelu. Pektin smícháme s 2 lžícemi cukru, přidáme do hrnce a vše důkladně promícháme.
  2. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty. Vsypeme zbývající cukr, přivedeme k varu a vaříme minimálně 5 minut. Sejmeme.
  3. Na talířek kápneme lžičku horkého džemu a je-li po vychladnutí málo tuhý, přidáme zhruba 2 lžičky kyseliny citronové, ještě krátce povaříme a zkoušku zopakujeme.
  4. Plníme do sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.

INSPIRUJTE SE: Jezte ovoce podle dne svého narození. Někomu pomohou jablka, někomu jahody

Šťáva z jablek a hrušek

Ingredience

  • 2 díly zralých jablek
  • 1 díl zralých hrušek

Příprava

Ovoce omyjeme, odstraníme stopky a jádřince a vylisujeme šťávu. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu odstát. Pak scedíme přes plátno či husté sítko a rozlijeme do vymytých lahví. Uzavřeme víčky a v zavařovacím hrnci sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C. Vyjmeme, necháme vychladnout a uchováme v chladu.

Zdroje: idnes.cz, apetitonline.cz, cs.wikipedia.org


Přečtěte si také