návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Jablka a hrušky dohromady! Dobře spolu ladí v džemu či štrúdlu z pivního těsta

Lenka Odstrčilová , Aktualizováno: 25.10.2021
Jablko, nebo hruška? Nemůžete se rozhodnout? Tak je dejte dohromady! Dobře spolu ladí v džemu nebo štrúdlu z pivního těsta
Autor: iStock Jablko, nebo hruška? Nemůžete se rozhodnout? Tak je dejte dohromady! Dobře spolu ladí v džemu nebo štrúdlu z pivního těsta
Jablka a hrušky jsou nejtradičnější ovoce českého podzimu, v dnešní bohaté nabídce exotických plodů možná trochu obyčejné a snad i nezajímavé, ale naše. Nemůžete se rozhodnout, jestli vám víc chutná sladší hruška nebo kyselejší jablko? Tak je dejte dohromady! A i když občas můžeme slyšet, že míchat jablka s hruškami se nemá, v kuchyni to určitě neplatí. Právě naopak, protože spolu tvoří skvělý chuťový pár. Například spolu dobře ladí v hruškovo-jablečném džemu s karamelem či přírodní šťávě, boží je štrúdl z pivního těsta. Podzim je ideální čas, kdy si tyhle dobroty můžete udělat a užít.

reklama

Jablka a hrušky jsou chutné a šťavnaté ovoce, navíc zdravé, Jsou mj. skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, C, E a K; z minerálních látek je nejvýznamnější draslík, dále zinek a železo. Na živiny a zdraví prospěšné látky je obzvláště bohatá slupka, takže s loupáním opatrně, pokud to jde, abychom se nepřipravili o to nejlepší!

Jablka a hrušky jsou chutné a šťavnaté ovoce, navíc zdravé, Jsou mj. skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, C, E a K; z minerálních látek je nejvýznamnější draslík, dále zinek a železo
Autor: iStock Jablka a hrušky jsou chutné a šťavnaté ovoce, navíc zdravé, Jsou mj. skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, C, E a K; z minerálních látek je nejvýznamnější draslík, dále zinek a železo

Hrušky a jablka v páru

Vynikající jsou se sýry (eidam, gouda, ementál) jako jednohubky, v ovocných a zeleninových salátech s vlašskými ořechy. Spolu se hodí hlavně na přípravu koláčů, dezertů, šťáv a džemů.

JABLKO: Jak boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

JABLKO: Jak tohle boží ovoce pěstovat, kdy sklízet, kde skladovat a proč jíst

HRUŠKA: Jak pěstovat sladké podzimní ovoce a dát si hrušku každý den!

HRUŠKA: Jak pěstovat tradiční podzimní ovoce, které bojuje s hypertenzí

Hruškovo-jablečný štrúdl z pivního těsta 

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 250 ml světlého piva
  • 1 vejce na potření
  • rum a máslo na potření po upečení
  • asi 2 větší jablka
  • asi 2 větší hrušky
  • hrst okapaných rozinek namočených přes noc v rumu
  • půl lžičky perníkového koření nebo mleté skořice
  • med, kdyby ovoce nebylo dost sladké
  • moučkový cukr na posypání
Jablko, nebo hruška? Tak je dejte dohromady! Štrúdl z pivního těsta s jablky a hruškami je boží.
Autor: iStock Jablko, nebo hruška? Tak je dejte dohromady! Štrúdl z pivního těsta s jablky a hruškami je boží.

Příprava

Jablka a hrušky nahrubo nastrouháme a vymačkáme přebytečnou šťávu nebo najemno nakrájíme na tenké plátky. Promícháme s rozinkami a kořením. Z prosáté mouky, nastrouhaného másla a piva ručně vypracujme hladké nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdélník. Na každý rozložíme vrstvu připraveného nastrouhaného ovoce a podle chuti osadíme medem. Těsto pevně zavineme. Záviny dáme na plech vyložený papírem na pečení a potřeme rozkvedlaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Ihned po upečení potřeme štrúdl rozehřátým máslem s rumem. Před podávání pocukrujeme moučkovým cukrem.

Hruška v kuchyni: možností, jak můžeme zpracovat hrušky je mnoho, rozhodně je nenechejme viset na stromě

Co s hruškami? Upečte hruškový koláč nebo bábovku, skvělá jsou povidla bez cukru

Jak chytře využít padaná jablka: Upečte obrácený koláč a žemlovku nebo vyrobte sirup s mátou a jablečný ocet

Co s padanými jablky? Upečte obrácený koláč či žemlovku a udělejte sirup nebo jablečný ocet

Hruškovo-jablečný džem s karamelem

Ingredience

  • 500 g hrušek
  • 500 g jablek
  • citronová šťáva na pokapání ovoce
  • 500 g cukru
  • 150 ml vylisované jablečné šťávy
  • 20 g kyseliny citronové
  • 10 g pektinu Dr.Oetker
Jablko, nebo hruška? Tak je dejte dohromady! Hruškovo-jablečný džem s karamelem chutná skvěle.
Autor: Dr.Oetker Jablko, nebo hruška? Tak je dejte dohromady! Hruškovo-jablečný džem s karamelem chutná skvěle.

Příprava

Hrušky a jablka oloupeme, najemno pokrájíme a zakapeme citronovou šťávou. Ve velkém hrnci zahřejeme 250 g cukru a při střední teplotě a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Hrnec sejmeme. Ovoce, jablečnou šťávu a kyselinu citronovou přidáme ke karamelu. Pektin smícháme s 2 lžícemi cukru, přidáme do hrnce a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty. Vsypeme zbývající cukr, přivedeme k varu a vaříme minimálně 5 minut. Odstavíme. Na talířek kápneme lžičku horkého džemu a je-li po vychladnutí málo tuhý, přidáme zhruba 2 lžičky kyseliny citronové, ještě krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Plníme do sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.

Jablko denně a nepotřebujete doktora. Je to pravda?

Jablko denně a nepotřebujete doktora: Jsou opravdu jablka tak zdravá?

Podzimní salát s karamelizovanými hruškami

Podzimní salátek s karamelizovanými hruškami, vlašskými ořechy a medem

Šťáva z jablek a hrušek

Ingredience

  • 2 díly zralých jablek
  • 1 díl zralých hrušek

Příprava

Ovoce omyjeme, odstraníme stopky a jádřince a vylisujeme šťávu. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu odstát. Pak scedíme přes plátno či husté sítko a rozlijeme do vymytých lahví. Uzavřeme víčky a v zavařovacím hrnci sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C. Vyjmeme, necháme vychladnout a uchováme v chladu. 

Jak zpracovat ovoce ze zahrady si můžete přečíst další články:

Máte chuť na něco sladkého? Udělejte si ovocné, konkrétně švestkové knedlíky!

3 recepty na švestkové knedlíky. Připravte si těsto tvarohové, kynuté a bramborové

Švestková bublanina

Švestková bublanina z nadýchaného sodovkového těsta

Švestky v kuchyni: Upečte švestkový koláč nebo kynuté taštičky, uvařte hřejivý sirup či džem s čokoládou

Co udělat ze švestek? Třeba rychlý koláč, kynuté taštičky, hřejivý sirup či švestkový džem s čokoládou

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině

Angrešt je ovoce nadupané vitaminy. Jeho sladkokyselá chuť vynikne v kompotu i bublanině

ČERNÝ RYBÍZ : Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat z nich sladký lék proti chřipce

ČERNÝ RYBÍZ: Jak vypěstovat pikantní bobule a udělat sladký lék proti chřipce

Pikantně kyselý červený rybíz je osvěžující letní ovoce

Z pikantního a kyselého červeného rybízu uděláte želé s rozmarýnem i letní roládu

Broskve jsou úžasné letní ovoce: retro broskvový kompot a džem

Z broskví připravíte retro kompot, marmeládu i osvěžující drinky

Meruňky krásně voní, prospívají zdraví, dobře vypadají a skvěle chutnají. Upečte si sladký dort i slaný koláč

Jak poznat zralou meruňku a jak udělat sladký i slaný koláč? Využijte sezónu meruněk naplno

Pouhá hrst čerstvých višní odstraní pocit únavy

Proč jíst višně: Zkuste domácí griotku, koláč s drobenkou, džem v čokoládě a bublaninu

Třešně bohužel nemají příliš dlouhou trvanlivost a měly by se po sklizni co nejrychleji sníst nebo zpracovat

Jak zpracovat třešně? Vyzkoušejte třešňový sirup, džem nebo koláč

Pečeme s jablky: Rychlé jablíčkové růžičky a kynutý koláč s jablečnou růži

Rychlé, ale efektní recepty z jablek vám zachutnají. Zkuste jablečné růžičky i koláč

Jablečný závin z jogurtového těsta

Jablečný závin z jogurtového těsta: Lehčí varianta tradičního moučníku

reklama

Článek je zařazen v: jablka a hrušky , jablko a hruška recept , hruškovo-jablečný džem , hruškovo-jablečný štrúdl , hruškovo-jablečná šťáva , jablko , hruška

reklama

Přečtěte si také