Zahrada

21. září 2021 08:00

Lenka Valjentová

Jablka a hrušky dohromady! Dobře spolu ladí v džemu či štrúdlu z pivního těsta

Jablka a hrušky jsou nejtradičnější ovoce českého podzimu, v dnešní bohaté nabídce exotických plodů možná trochu obyčejné a snad i nezajímavé, ale naše. Nemůžete se rozhodnout, jestli vám víc chutná sladší hruška nebo kyselejší jablko? Tak je dejte dohromady! A i když občas můžeme slyšet, že míchat jablka s hruškami se nemá, v kuchyni to určitě neplatí. Právě naopak, protože spolu tvoří skvělý chuťový pár.

Jablka a hrušky jsou chutné a šťavnaté ovoce, navíc zdravé, Jsou mj. skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, C, E a K; zminerálních látek je nejvýznamnější draslík, dále zinek a železo. Na živiny a zdraví prospěšné látky je obzvláště bohatá slupka, takže s loupáním opatrně, pokud to jde, abychom se nepřipravili o to nejlepší!

Hrušky a jablka v páru

Vynikající jsou se sýry (eidam, gouda, ementál) jako jednohubky, v ovocných a zeleninových salátech s vlašskými ořechy. Spolu se hodí hlavně na přípravu koláčů, dezertů, šťáv a džemů.

Hruškovo-jablečný štrúdl zpivního těsta

Ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 180 g másla
  • 250 ml světlého piva
  • 1 vejce na potření
  • rum a máslo na potření poupečení
  • asi 2 větší jablka
  • asi 2 větší hrušky
  • hrst okapaných rozinek namočených přes noc vrumu
  • půl lžičky perníkového koření nebo mleté skořice
  • med, kdyby ovoce nebylo dost sladké
  • moučkový cukr na posypání

Příprava

Jablka ahrušky nahrubo nastrouháme a vymačkáme přebytečnou šťávu nebo najemno nakrájíme na tenké plátky. Promícháme s rozinkami a kořením. Zprosáté mouky, nastrouhaného másla a piva ručně vypracujme hladké nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdélník. Na každý rozložíme vrstvu připraveného nastrouhaného ovoce a podle chuti osadíme medem. Těsto pevně zavineme. Záviny dáme na plech vyložený papírem na pečení a potřemerozkvedlaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Ihned po upečení potřeme štrúdl rozehřátým máslem srumem. Před podávání pocukrujeme moučkovým cukrem.

Hruškovo-jablečný džem s karamelem

Ingredience

  • 500 g hrušek
  • 500 g jablek
  • citronová šťáva na pokapání ovoce
  • 500 g cukru
  • 150 ml vylisované jablečné šťávy
  • 20 g kyseliny citronové
  • 10 g pektinu Dr.Oetker

Příprava

Hrušky a jablka oloupeme, najemno pokrájíme a zakapeme citronovou šťávou. Ve velkém hrnci zahřejeme 250 g cukru a při střední teplotě a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Hrnec sejmeme. Ovoce, jablečnou šťávu a kyselinu citronovou přidáme ke karamelu. Pektin smícháme s 2 lžícemi cukru, přidáme do hrnce a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty. Vsypeme zbývající cukr, přivedeme k varu a vaříme minimálně 5 minut. Odstavíme. Na talířek kápneme lžičku horkého džemu a je-li po vychladnutí málo tuhý, přidáme zhruba 2 lžičky kyseliny citronové, ještě krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Plníme do sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.

Šťáva zjablekahrušek

Ingredience

  • 2 díly zralých jablek
  • 1 díl zralých hrušek

Příprava

Ovoce omyjeme, odstraníme stopky a jádřince a vylisujeme šťávu. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu odstát. Pak scedíme přes plátno či husté sítko a rozlijeme dovymytých lahví. Uzavřeme víčky a vzavařovacím hrnci sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C. Vyjmeme, necháme vychladnout a uchováme vchladu.

Jak zpracovat ovoce ze zahrady si můžete přečíst další články:


Přečtěte si také