Jablka a hrušky dohromady! Dobře spolu ladí v džemu či štrúdlu z pivního těsta
Jablka a hrušky jsou chutné a šťavnaté ovoce, navíc zdravé, Jsou mj. skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů skupiny B, C, E a K; zminerálních látek je nejvýznamnější draslík, dále zinek a železo. Na živiny a zdraví prospěšné látky je obzvláště bohatá slupka, takže s loupáním opatrně, pokud to jde, abychom se nepřipravili o to nejlepší!

Jablka s hruškami recepty 2 Zdroj: iStock
Hrušky a jablka v páru
Vynikající jsou se sýry (eidam, gouda, ementál) jako jednohubky, v ovocných a zeleninových salátech s vlašskými ořechy. Spolu se hodí hlavně na přípravu koláčů, dezertů, šťáv a džemů.
Hruškovo-jablečný štrúdl zpivního těsta
Ingredience
- 500 g hladké mouky
- 180 g másla
- 250 ml světlého piva
- 1 vejce na potření
- rum a máslo na potření poupečení
- asi 2 větší jablka
- asi 2 větší hrušky
- hrst okapaných rozinek namočených přes noc vrumu
- půl lžičky perníkového koření nebo mleté skořice
- med, kdyby ovoce nebylo dost sladké
- moučkový cukr na posypání

Jablka s hruškami recepty 3 Zdroj: iStock
Příprava
Jablka ahrušky nahrubo nastrouháme a vymačkáme přebytečnou šťávu nebo najemno nakrájíme na tenké plátky. Promícháme s rozinkami a kořením. Zprosáté mouky, nastrouhaného másla a piva ručně vypracujme hladké nelepivé těsto. Rozdělíme ho na dva stejné díly. Každý vyválíme na pomoučeném vále na tenký obdélník. Na každý rozložíme vrstvu připraveného nastrouhaného ovoce a podle chuti osadíme medem. Těsto pevně zavineme. Záviny dáme na plech vyložený papírem na pečení a potřemerozkvedlaným vejcem. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a upečeme dorůžova. Ihned po upečení potřeme štrúdl rozehřátým máslem srumem. Před podávání pocukrujeme moučkovým cukrem.
Hruškovo-jablečný džem s karamelem
Ingredience
- 500 g hrušek
- 500 g jablek
- citronová šťáva na pokapání ovoce
- 500 g cukru
- 150 ml vylisované jablečné šťávy
- 20 g kyseliny citronové
- 10 g pektinu Dr.Oetker

Jablka s hruškami recepty 4 Zdroj: Dr.Oetker
Příprava
Hrušky a jablka oloupeme, najemno pokrájíme a zakapeme citronovou šťávou. Ve velkém hrnci zahřejeme 250 g cukru a při střední teplotě a za stálého míchání necháme zkaramelizovat. Hrnec sejmeme. Ovoce, jablečnou šťávu a kyselinu citronovou přidáme ke karamelu. Pektin smícháme s 2 lžícemi cukru, přidáme do hrnce a vše důkladně promícháme. Za stálého míchání přivedeme k varu a povaříme asi 2 minuty. Vsypeme zbývající cukr, přivedeme k varu a vaříme minimálně 5 minut. Odstavíme. Na talířek kápneme lžičku horkého džemu a je-li po vychladnutí málo tuhý, přidáme zhruba 2 lžičky kyseliny citronové, ještě krátce povaříme a zkoušku zopakujeme. Plníme do sklenic až po okraj. Sklenice uzavřeme víčky, otočíme dnem nahoru a asi 5 minut necháme stát na víčkách.
Šťáva zjablekahrušek
Ingredience
- 2 díly zralých jablek
- 1 díl zralých hrušek
Příprava
Ovoce omyjeme, odstraníme stopky a jádřince a vylisujeme šťávu. Zakryjeme a necháme přes noc v chladu odstát. Pak scedíme přes plátno či husté sítko a rozlijeme dovymytých lahví. Uzavřeme víčky a vzavařovacím hrnci sterilujeme asi 20 minut při teplotě 80 °C. Vyjmeme, necháme vychladnout a uchováme vchladu.