reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

Brambory, jablka, červená řepa: Objevte nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu

Nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu: BRAMBORY, JABLKA, ČERVENÁ ŘEPA
Autor: istock.com Nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu: BRAMBORY, JABLKA, ČERVENÁ ŘEPA
Domácí sezonní zelenina a ovoce jsou bohužel dnes trochu opomíjené, třeba i proto, že nabídka pro nás lákavých exotických plodů je tak široká a dostupná. Pokud ale chceme být zdraví, v pohodě a fit, měli bychom žít co nejvíce v souladu se svým okolím. Jednou z věcí, co pro to můžeme udělat, je pěstovat si vlastní zeleninu a ovoce nebo vědět, kdy u nás plody dozrávají a podle toho nakupovat. A stejně jako si podle ročního období měníme šatník, měli bychom měnit i jídelníček. Mezi naše domácí nejčerstvější, nejzdravější a nejchutnější podzimní plodiny patří brambory, jablka a červená řepa.

reklama

Víte, jaké jsou plusy domácí sezonní zeleniny a ovoce? Jsou čerstvé, zdravé a chutné, protože plody se sbírají zralé, a tudíž se nesklízejí předčasně ještě nedozrálé, což má obrovský vliv na jejich přirozenou chuť a hlavně uchování všech vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. A v neposlední řadě je tu hledisko ekologické, protože se nemusejí převážet přes půlku světa, a tak odpadá zbytečné chemické ošetření plodin a letecká, lodní či kamionová doprava. Mezi nejčerstvější, nejzdravější i nejchutnější říjnové plodiny patří například brambory, jablka a červená řepa.

Nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu: BRAMBORY
Autor: istock.com Nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu: BRAMBORY

BRAMBORY

Brambory patří mezi základní potraviny a svůj jídelníček si bez nich neumíme představit, i když se u nás pěstují až od roku 1570, kdy je do Evropy přivezli Španělé. Brambory jsou velmi zdravé, obsahují řadu vitaminů, nejcennější je vitamin C a kyselina listová, mnoho minerálů a antioxidantů, mají až dvakrát více vlákniny než rýže. Naopak neobsahují žádné tuky ani lepek.

Při nákupu brambor potřebujeme znát především varný typ
Autor: istock.com Při nákupu brambor potřebujeme znát především varný typ

Jak brambory nakupovat

Ne každý má své vlastní brambory a je tedy závislý na tom, co si koupí. V obchodech se nabízejí většinou myté brambory, které jsou určené k okamžité spotřebě, ale i tak je dobré si zkontrolovat, zda nejsou brambory nahnilé, mechanicky poškozené, nebo dokonce nazelenalé nebo naklíčené. Při nákupu potřebujeme znát především varný typ, což je jedna z vlastností, která je pro odrůdu výrazně charakteristická a ovlivňuje výsledek při použití v kuchyni.

  • Varný typ A: brambory jsou po uvaření tuhé a pevné, nerozvaří se, jsou jen velmi slabě moučnaté; vaří se ve slupce a jsou ideální do salátů.
  • Varný typ B: brambory s mírně moučnatou dužinou; jsou ideální jako přílohové brambory, můžeme je dát do polévek, gulášů nebo salátů, je to nejpoužívanější varný typ brambor.
  • Varný typ C: brambory při vaření moučnatí, obsahují hodně škrobu, proto se nejvíc hodí k přípravě bramborové kaše, bramboráků a bramborových placek, bramborového těsta na bramborové knedlíky a noky. Brambory rostou rychle a u nás téměř všude.

Jak a jaké odrůdy pěstovat na zahradě i recepty na ta nejlepší bramborová jídla se dozvíte zde.

Brambory rostou rychle a u nás téměř všude
Autor: istock.com Brambory rostou rychle a u nás téměř všude

Jak brambory skladovat

Sklizené brambory nejdříve pečlivě přeberme, hlízy nahnilé, které by mohly nakazit ty zdravé, nazelenalé a mechanicky poškozené se na uskladnění nehodí. Skladujeme pouze brambory suché, nemyté. Než je dáme do sklepa, doporučuje se nechat je nejprve asi 14 dní v místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 15 °C. Bedýnky s bramborami musí být v suchých a vzdušných prostorech bez přímého světla, nejlépe v tmavém, čistém a dobře větratelném sklepě s konstantní teplotou mezi 4 a 6 °C. Pro správné skladování brambor je teplota velmi důležitá, protože jakmile klesne pod 4 °C, brambory sládnou, a je-li naopak vyšší než 6 °C, hlízy začnou klíčit a měknout.

Bramborové koláče: Bramborové koláče: Slaný se sýrem a rozmarýnem, sladký meruňkový s drobenkou

Upečte si bramborové koláče: Slaný se sýrem a sladký s meruňkami

Proč české brambory patří k nejkvalitnějším a jak je kupovat

Jak nakupovat brambory a proč české patří mezi nejlepší?

3 tipy, jak vařit brambory

  1. Sladkost hlíz v důsledku krátkodobého podchlazení k bodu mrazu se dá částečně vyřešit. Přeneste je na 5–7 dní ze skladu do místnosti s pokojovou teplotou a procesy, které se tak v hlízách spustí, dokážou sladkou chuť eliminovat. Nebo z takových brambor dělejte pouze sladká jídla.
  2. V žádném případě nepoužívejte brambory nazelenalé, zavadlé, nahnilé, nebo dokonce s rašícími klíčky! Naklíčené brambory totiž obsahují jedovatý alkaloid solanin.
  3. Chcete-li oživit chuť starých, ale stále zdravých brambor, přidejte do vaření celerovou, libečkovou nebo petrželovou nať. Použijete-li libeček, dejte pouze snítku, protože má velmi pronikavé aroma.
Nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu: JABLKA
Autor: istock.com Nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu: JABLKA

JABLKA

Říkávalo se, že kdo jí pravidelně jablka, nepotřebuje doktora, protože se mu nemoci vyhnou. Zdánlivě naprosto obyčejné ovoce obsahuje až 85 % vody, ale hlavně hodně vlákniny, enzymů, minerálů a vitaminů. Jablka podporují krvetvorbu, působí jako prevence revmatických potíží. Pomáhají při podzimních splínech, poradí si s nespavostí i špatným trávením. Přestože jsou sladká, nemají vysoký obsah cukru, a tak jsou vhodná i pro diabetiky. Především však výborně chutnají a díky množství odrůd i rozmanitě.

Nenápadný, ale o to účinnější

4 skvělé účinky jablečného octa, o kterých možná nevíte

Jak chytře využít padaná jablka: Upečte obrácený koláč a žemlovku nebo vyrobte sirup s mátou a jablečný ocet

Spadaná jablka v kuchyni: Upečte obrácený koláč či žemlovku a udělejte sirup nebo jablečný ocet

Jablka v kuchyni

Zralá jablka jsou nejlepší čerstvá, syrová, to jsou krásně šťavnatá, a když se do nich zakousnete, je to fantazie! Syrová jsou taky vynikající součástí ovocných salátů, pohárů a nápojů. Připravuje se z nich spousta skvělých moučníků, dezertů, džemů, povidel, rosolů, kompotů, přesnídávek, jsou z nich skvělé mošty, sirupy, džusy i pálenky.

Jak a jaké odrůdy jabloní pěstovat na zahradě, jak jablka sklízet a skladovat i co dobrého na zub z nich připravit se dozvíte zde.

Prima recept na skvělá  jablečná povidla
Autor: archiv Dr.Oetker Prima recept na skvělá jablečná povidla

Recept na jablečná povidla

Zhruba 1 kg jablek oloupeme a nahrubo nastrouháme, vložíme do většího hrnce, přidáme 400 g cukru, 10 g kyseliny citronové, 1 skořicový cukr, 3–4 hřebíčky a za stálého míchání přivedeme k varu. Pomalu vaříme minimálně 10 minut. Před ukončením varu vmícháme 1 balení Pomůcky ke konzervování Dr.Oetker a dobře zamícháme. Uvařená povidla ihned plníme do připravených sklenic – tohle množství jsou 2 sklenice à 750 ml.

Nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu: ČERVENÁ ŘEPA
Autor: istock.com Nejlepší ovoce a zeleninu českého podzimu: ČERVENÁ ŘEPA

ČERVENÁ ŘEPA

Jednou z vůbec nejzdravějších plodin je červená řepa. Tahle skvělá zelenina obsahuje spousty tělu prospěšných látek. Jen namátkou můžeme jmenovat vitaminy B a C, draslík, selen, železo, zinek nebo hořčík. Dužnaté bulvičky s charakteristickým červenofialovým zabarvením patří do top ten druhů zeleniny nejbohatších na antioxidanty. Červená řepa je taky plná vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Nerozpustná vláknina pomáhá správné funkci zažívacího ústrojí, rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.

Červená řepa s křenem tvoří skvělou dvojici

Červená řepa s křenem je vynikající a zdravá pochoutka. Zkuste dva lákavé recepty

ČERVENÁ ŘEPA: Vypěstujte si tu nejzdravější zeleninu a uvařte si boršč

ČERVENÁ ŘEPA: Jak vypěstovat nejzdravější zeleninu a uvařit si boršč

Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku, působí močopudně a detoxikačně. Prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a dalších onemocnění srdce a krevního oběhu. Z dietetického hlediska je salátová řepa nejzdravější syrová. Ale upřímně řečeno – jen tak se do ní asi nezakousneme…

Recept pro zdraví a mládí

Na podzim je červená řepa všude, tak toho využijme a dejme si dvoutýdenní omlazující kúru pro krásnější pleť a zdravější tělo. Je velmi jednoduché: každý den vypijeme čerstvou šťávu z jedné červené řepy (připravíme ji v odšťavňovači). Při řepné kúře nás může zaskočit červené zabarvení moči, které je způsobené červenými barvivy obsaženými v řepě.

Řepová dvoutýdenní omlazující kúra pro krásnější pleť a zdravější tělo
Autor: istock.com Řepová dvoutýdenní omlazující kúra pro krásnější pleť a zdravější tělo

7 tipů. jak červenou řepu skladovat

  1. Červenou řepu můžeme sklízet, kdykoliv ji potřebujeme, nejpozději ale před příchodem mrazů.
  2. Vyrýváme ji opatrně i s kořenem, nať zásadně neodřezáváme, ale odkroutíme ji rukou 2–3 cm nad bulvou, zpomalíme tak její sesychání.
  3. Bulvu opatrně očistíme případně osušíme.
  4. Červenou salátovou řepu skladujeme nejlépe ve sklepě, bez problémů vydrží celou zimu.
  5. Výborné je uskladnění řepy v krabici s pilinami, které se čas od času v zimě zvlhčí.
  6. Osvědčené je také skladování v písku.
  7. Červená řepa se dá také mrazit, sušit či nakládat buď samostatně ve sladkokyselém nálevu, nebo v zeleninových směsích.

Jak a jaké odrůdy červené řepy pěstovat na zahradě i recepty, jak ji co nejchutněji připravit, se dozvíte zde.

Červenou salátovou řepu skladujeme nejlépe ve sklepě, bez problémů vydrží celou zimu
Autor: istock.com Červenou salátovou řepu skladujeme nejlépe ve sklepě, bez problémů vydrží celou zimu

Prima tip na zimu

U nás to sice až tak není běžné, ale výborné jsou také mladé lístky řepy. Dají se použít na přípravu špenátu nebo do zeleninových salátů, jako ozdoba polévek a příloh k masu. V zimě seřízneme vršek řepy před tím, než ji budeme chtít použít. Tento vršek položíme řeznou plochou do mělké misky s vodou a poměrně brzy se objeví lístky. Vodu podle potřeby doplňujeme, popř. vyměňujeme.

O podzimní zelenině a ovoci by vás mohlo ještě zajímat: 

Křen je koření i lék: : Jak pěstovat český ženšen

Křen je koření a lék: Jak pěstovat český ženšen

Zelí: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si třeba zelňačku

ZELÍ: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si zelňačku

Kdoule

KDOULE: Jak pěstovat skoro už zapomenuté ovoce a udělat si kdoulový sýr

ŠVESTKY: Jak vypěstovat zdravé modré ovoce a pochutnat si na švestkovém koláči s mákem

ŠVESTKY: Jak vypěstovat ovoce plné vlákniny a pochutnat si na švestkovém koláči

HRUŠKA: Jak pěstovat sladké podzimní ovoce a dát si hrušku každý den!

HRUŠKA: Jak pěstovat tradiční podzimní ovoce, které bojuje s hypertenzí

Rané brambory jsou nejlepší na loupačku

BRAMBORY: Jak vypěstovat vlastní a připravit nové brambory na loupačku

reklama

Článek je zařazen v: české potraviny , české brambory , domácí potraviny , české ovoce a zelenina , česká jablka , červená řepa , brambory pěstování , jablka a zdraví , jablka recepty , červená řepa na zimu , červená řepa a zdraví

reklama

Přečtěte si také