Vyhledávání

Víte, jaké jsou plusy domácí sezonní zeleniny a ovoce? Jsou čerstvé, zdravé a chutné, protože plody se sbírají zralé, a tudíž se nesklízejí předčasně ještě nedozrálé, což má obrovský vliv na jejich přirozenou chuť a hlavně uchování všech vitaminů, minerálů a dalších zdraví prospěšných látek. A v neposlední řadě je tu hledisko ekologické, protože se nemusejí převážet přes půlku světa, a tak odpadá zbytečné chemické ošetření plodin a letecká, lodní či kamionová doprava. Mezi nejčerstvější, nejzdravější i nejchutnější říjnové plodiny patří například brambory, jablka a červená řepa.
BRAMBORY
Brambory patří mezi základní potraviny a svůj jídelníček si bez nich neumíme představit, i když se u nás pěstují až od roku 1570, kdy je do Evropy přivezli Španělé. Brambory jsou velmi zdravé, obsahují řadu vitaminů, nejcennější je vitamin C a kyselina listová, mnoho minerálů a antioxidantů, mají až dvakrát více vlákniny než rýže. Naopak neobsahují žádné tuky ani lepek.
Jak brambory nakupovat
Ne každý má své vlastní brambory a je tedy závislý na tom, co si koupí. V obchodech se nabízejí většinou myté brambory, které jsou určené k okamžité spotřebě, ale i tak je dobré si zkontrolovat, zda nejsou brambory nahnilé, mechanicky poškozené, nebo dokonce nazelenalé nebo naklíčené. Při nákupu potřebujeme znát především varný typ, což je jedna z vlastností, která je pro odrůdu výrazně charakteristická a ovlivňuje výsledek při použití v kuchyni.
- Varný typ A: brambory jsou po uvaření tuhé a pevné, nerozvaří se, jsou jen velmi slabě moučnaté; vaří se ve slupce a jsou ideální do salátů.
- Varný typ B: brambory s mírně moučnatou dužinou; jsou ideální jako přílohové brambory, můžeme je dát do polévek, gulášů nebo salátů, je to nejpoužívanější varný typ brambor.
- Varný typ C: brambory při vaření moučnatí, obsahují hodně škrobu, proto se nejvíc hodí k přípravě bramborové kaše, bramboráků a bramborových placek, bramborového těsta na bramborové knedlíky a noky. Brambory rostou rychle a u nás téměř všude.
Jak a jaké odrůdy pěstovat na zahradě i recepty na ta nejlepší bramborová jídla se dozvíte zde.
Jak brambory skladovat
Sklizené brambory nejdříve pečlivě přeberme, hlízy nahnilé, které by mohly nakazit ty zdravé, nazelenalé a mechanicky poškozené se na uskladnění nehodí. Skladujeme pouze brambory suché, nemyté. Než je dáme do sklepa, doporučuje se nechat je nejprve asi 14 dní v místnosti, kde se teplota pohybuje kolem 15 °C. Bedýnky s bramborami musí být v suchých a vzdušných prostorech bez přímého světla, nejlépe v tmavém, čistém a dobře větratelném sklepě s konstantní teplotou mezi 4 a 6 °C. Pro správné skladování brambor je teplota velmi důležitá, protože jakmile klesne pod 4 °C, brambory sládnou, a je-li naopak vyšší než 6 °C, hlízy začnou klíčit a měknout.
3 tipy, jak vařit brambory
- Sladkost hlíz v důsledku krátkodobého podchlazení k bodu mrazu se dá částečně vyřešit. Přeneste je na 5–7 dní ze skladu do místnosti s pokojovou teplotou a procesy, které se tak v hlízách spustí, dokážou sladkou chuť eliminovat. Nebo z takových brambor dělejte pouze sladká jídla.
- V žádném případě nepoužívejte brambory nazelenalé, zavadlé, nahnilé, nebo dokonce s rašícími klíčky! Naklíčené brambory totiž obsahují jedovatý alkaloid solanin.
- Chcete-li oživit chuť starých, ale stále zdravých brambor, přidejte do vaření celerovou, libečkovou nebo petrželovou nať. Použijete-li libeček, dejte pouze snítku, protože má velmi pronikavé aroma.
JABLKA
Říkávalo se, že kdo jí pravidelně jablka, nepotřebuje doktora, protože se mu nemoci vyhnou. Zdánlivě naprosto obyčejné ovoce obsahuje až 85 % vody, ale hlavně hodně vlákniny, enzymů, minerálů a vitaminů. Jablka podporují krvetvorbu, působí jako prevence revmatických potíží. Pomáhají při podzimních splínech, poradí si s nespavostí i špatným trávením. Přestože jsou sladká, nemají vysoký obsah cukru, a tak jsou vhodná i pro diabetiky. Především však výborně chutnají a díky množství odrůd i rozmanitě.
Jablka v kuchyni
Zralá jablka jsou nejlepší čerstvá, syrová, to jsou krásně šťavnatá, a když se do nich zakousnete, je to fantazie! Syrová jsou taky vynikající součástí ovocných salátů, pohárů a nápojů. Připravuje se z nich spousta skvělých moučníků, dezertů, džemů, povidel, rosolů, kompotů, přesnídávek, jsou z nich skvělé mošty, sirupy, džusy i pálenky.
Jak a jaké odrůdy jabloní pěstovat na zahradě, jak jablka sklízet a skladovat i co dobrého na zub z nich připravit se dozvíte zde.
Recept na jablečná povidla
Zhruba 1 kg jablek oloupeme a nahrubo nastrouháme, vložíme do většího hrnce, přidáme 400 g cukru, 10 g kyseliny citronové, 1 skořicový cukr, 3–4 hřebíčky a za stálého míchání přivedeme k varu. Pomalu vaříme minimálně 10 minut. Před ukončením varu vmícháme 1 balení Pomůcky ke konzervování Dr.Oetker a dobře zamícháme. Uvařená povidla ihned plníme do připravených sklenic – tohle množství jsou 2 sklenice à 750 ml.
ČERVENÁ ŘEPA
Jednou z vůbec nejzdravějších plodin je červená řepa. Tahle skvělá zelenina obsahuje spousty tělu prospěšných látek. Jen namátkou můžeme jmenovat vitaminy B a C, draslík, selen, železo, zinek nebo hořčík. Dužnaté bulvičky s charakteristickým červenofialovým zabarvením patří do top ten druhů zeleniny nejbohatších na antioxidanty. Červená řepa je taky plná vlákniny, rozpustné i nerozpustné. Nerozpustná vláknina pomáhá správné funkci zažívacího ústrojí, rozpustná zase snižuje obsah cukru a cholesterolu v krvi.
Řepa podporuje krvetvorbu, povzbuzuje činnost žaludku a střev, stimuluje aktivitu jater a žlučníku, působí močopudně a detoxikačně. Prospívá při léčbě hypertenze, arteriosklerózy a dalších onemocnění srdce a krevního oběhu. Z dietetického hlediska je salátová řepa nejzdravější syrová. Ale upřímně řečeno – jen tak se do ní asi nezakousneme…
Recept pro zdraví a mládí
Na podzim je červená řepa všude, tak toho využijme a dejme si dvoutýdenní omlazující kúru pro krásnější pleť a zdravější tělo. Je velmi jednoduché: každý den vypijeme čerstvou šťávu z jedné červené řepy (připravíme ji v odšťavňovači). Při řepné kúře nás může zaskočit červené zabarvení moči, které je způsobené červenými barvivy obsaženými v řepě.
7 tipů. jak červenou řepu skladovat
- Červenou řepu můžeme sklízet, kdykoliv ji potřebujeme, nejpozději ale před příchodem mrazů.
- Vyrýváme ji opatrně i s kořenem, nať zásadně neodřezáváme, ale odkroutíme ji rukou 2–3 cm nad bulvou, zpomalíme tak její sesychání.
- Bulvu opatrně očistíme případně osušíme.
- Červenou salátovou řepu skladujeme nejlépe ve sklepě, bez problémů vydrží celou zimu.
- Výborné je uskladnění řepy v krabici s pilinami, které se čas od času v zimě zvlhčí.
- Osvědčené je také skladování v písku.
- Červená řepa se dá také mrazit, sušit či nakládat buď samostatně ve sladkokyselém nálevu, nebo v zeleninových směsích.
Jak a jaké odrůdy červené řepy pěstovat na zahradě i recepty, jak ji co nejchutněji připravit, se dozvíte zde.
Prima tip na zimu
U nás to sice až tak není běžné, ale výborné jsou také mladé lístky řepy. Dají se použít na přípravu špenátu nebo do zeleninových salátů, jako ozdoba polévek a příloh k masu. V zimě seřízneme vršek řepy před tím, než ji budeme chtít použít. Tento vršek položíme řeznou plochou do mělké misky s vodou a poměrně brzy se objeví lístky. Vodu podle potřeby doplňujeme, popř. vyměňujeme.