reklama

návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

reklama

3 podzimní recepty ze sezonních plodin. Vyzkoušejte spálené zelí nebo pečené hrušky

Lenka Odstrčilová , Vydáno: 09.10.2020
Speciální podzimní recepty
Autor: archiv Dr.Oetker Speciální podzimní recepty
Sklizeň podzimního ovoce a zeleniny vrcholí, a tak pro vás máme tři speciální podzimní recepty netradičních kombinací ingrediencí a chutí, které se ovšem vzájemně skvěle doplňují. Však se můžete přesvědčit sami. Vynikající je spálené zelí, které je zajímavé už přípravou hlavní suroviny – zelí se totiž nechá připálit, díky čemuž získá jedinečnou chuť, kterou ještě podtrhne lehce pikantní omáčka z jablečného moštu, vlašské ořechy a křen. Zajímavou kombinací jsou i hrušky pečené s gorgonzolou, medem a tymiánem. Máte rádi pochoutky z kynutého těsta a chcete zkusit něco nového? Zkuste košíčky plněné mrkví, dýní a cuketou.

reklama

Spálené zelí s jablečnou omáčkou, ořechy a křenem

Ingredience

  • 1 hlávka bílého zelí (asi 1,5 kg)
  • 350 ml jablečného moštu
  • 200 ml jablečného cideru
  • 2 lžíce másla
  • 100 g vlašských ořechů
  • křen podle chuti
  • sůl
  • pepř
  • olivový olej
  • zelené byliny na ozdobení
Speciální podzimní recepty: spálené zelí s jablečnou omáčkou, vlašskými ořechy a křenem
Autor: archiv Akademie kvality Speciální podzimní recepty: spálené zelí s jablečnou omáčkou, vlašskými ořechy a křenem

Postup

Jablečný cider svaříme na zhruba poloviční množství, aby se vypařil alkohol. Potom přilijeme mošt a necháme 10 minut povařit. Sejmeme, přidáme 1 lžíci másla a vyšleháme dohladka. Zelí rozkrojíme na 6 kousků, na pánvi rozehřejme zbylé máslo s olivovým olejem, na tuku opékáme zelí z obou stran, dokud se nám lehce nepřipálí. Opečené zelí posolíme, opepříme a přelijeme jablečnou omáčkou. Na talíři zelí posypeme strouhanými vlašskými ořechy a křenem. Ozdobíme zelenými bylinkami.

Zelí: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si třeba zelňačku

ZELÍ: Jak vypěstovat bílé i červené hlávky a uvařit si zelňačku

Křen je koření i lék: : Jak pěstovat český ženšen

Křen je koření a lék: Jak pěstovat český ženšen

Pečené hrušky s gorgonzolou, medem a tymiánem

Ingredience

  • 2 velké hrušky
  • 4 lžíce medu 
  • 150 g gorgonzoly dolce nebo jiného sýra s modrou plísní
  • hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů 
  • čerstvý tymián 
  • sůl  
  • pepř
Speciální podzimní recepty: pečené hrušky s gorgonzolou, medem a tymiánem
Autor: archiv La Formaggeria Gran Moravia Speciální podzimní recepty: pečené hrušky s gorgonzolou, medem a tymiánem

Postup

Hrušky podélně rozpůlíme, vykrojíme jádřinec a řez pokapeme zhruba polovinou medu. Položíme je na plech řezem nahoru a v troubě předehřáté na 180 °C pečeme asi 15 minut. Vyjmeme, do důlku po jádřinci dáme vrchovatou lžíci gorgonzoly a vložíme opět do trouby, aby gorgonzola získala krémovou konzistenci. Vyndáme z trouby, opepříme, posypeme  čerstvým tymiánem, nasekanými ořechy a pokapeme zbylým medem. Ihned podáváme.

VLAŠSKÉ OŘECHY: Jak pěstovat, sklízet i skladovat nejlepší potravu pro mozek

Vlašské ořechy jsou nejlepší potrava pro mozek. Jak je sklidit a uchovat na zimu

HRUŠKA: Jak pěstovat sladké podzimní ovoce a dát si hrušku každý den!

HRUŠKA: Jak pěstovat tradiční podzimní ovoce, které bojuje s hypertenzí

Kynuté košíčky plněné mrkví, cuketou a dýní

Ingredience na těsto

  • 350 g hladké mouky
  • 1 balíček sušeného droždí Dr.Oetker
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička cukru
  • 150 ml vlažné vody
  • 2 lžíce oleje

Ingredience na náplň

  • 200 g mrkve
  • 200 g cukety
  • 200 g dýně hokaido
  • 2 lžíce oleje
  • ½ lžičky soli
  • špetka pepře
  • 125 g tvarohového bylinkového sýru (žervé, lučina)
  • 1 lžička Gustinu jemného kukuřičného škrobu
Speciální podzimní recepty
Autor: archiv Dr.Oetker Speciální podzimní recepty

Postup

V míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme vodu a olej a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 50 minut na teplém místě kynout. Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme zeleninu, osolíme, opepříme a asi 5 minut podusíme. Sýr smícháme se škrobem, přidáme k zelenině a krátce povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 12 dílů. Z každého vyválíme placky o průměru asi 10 cm a vyložíme jimi papírové košíčky ve formě na muffiny. Naneseme do nich náplň. Vložíme do trouby předehřáté na 18 °C a pečeme asi 25 minut. Dortíčky podáváme vlažné.

Mohlo by vás jestě zajímat:

Jaké typy dýní rozeznáte?

Hokaido, máslová, špagetová: Která dýně se hodí na polévku a z jaké vyřezat halloweenskou dekoraci?

Co nevíte o cuketě

Cuketa – mexická kráska plná vitamínů

CUKETA: Jak vypěstovat moderní zdravou zeleninu a udělat si cuketové špagety

CUKETA: Jak vypěstovat moderní zeleninu a upéct domácí chleba

DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový (nejen) podzimní zázrak a uvařit dýňovou polévku

DÝNĚ HOKAIDO: Jak vypěstovat oranžový zázrak posilující imunitu a uvařit dýňovou polévku

Dýně jsou zelenina zdravá, dobrá i krásná.Víte, jak se dělá retro kompot à la ananas?

Dýně jsou zelenina zdravá, dobrá i krásná. Víte, jak se dělá retro kompot à la ananas?

MRKEV: Jak vypěstovat hvězdu kořenové zeleniny a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček

Jak vypěstovat mrkev a uvařit svíčkovou, královnu českých omáček?


 

reklama

Článek je zařazen v: podzimní recepty , zelí s jablečnou omáčkou , pečené hrušky , kynuté košíčky se zeleninou , hrušky se sýrem , kynuté zeleninové košíčky

reklama

Přečtěte si také