Podzimní recepty ze sezonních plodin. Vyzkoušejte spálené zelí nebo pečené hrušky
Sklizeň podzimního ovoce a zeleniny vrcholí, a tak pro vás máme tři speciální podzimní recepty netradičních kombinací ingrediencí a chutí, které se ovšem vzájemně skvěle doplňují. Však se můžete přesvědčit sami. Vynikající je spálené zelí, které je zajímavé už přípravou hlavní suroviny – zelí se totiž nechá připálit, díky čemuž získá jedinečnou chuť, kterou ještě podtrhne lehce pikantní omáčka z jablečného moštu, vlašských ořechů a křenu.
Spálené zelí s jablečnou omáčkou, ořechy a křenem
Ingredience
- 1 hlávka bílého zelí (asi 1,5 kg)
- 350 ml jablečného moštu
- 200 ml jablečného cideru
- 2 lžíce másla
- 100 g vlašských ořechů
- křen podle chuti
- sůl
- pepř
- olivový olej
- zelené byliny na ozdobení
Podzimní recepty 1 Zdroj: archiv Akademie kvality
Postup
Jablečný cider svaříme na zhruba poloviční množství, aby se vypařil alkohol. Potom přilijeme mošt a necháme 10 minut povařit. Sejmeme, přidáme 1 lžíci másla a vyšleháme dohladka. Zelí rozkrojíme na 6 kousků, na pánvi rozehřejme zbylé máslo s olivovým olejem, na tuku opékáme zelí z obou stran, dokud se nám lehce nepřipálí. Opečené zelí posolíme, opepříme a přelijeme jablečnou omáčkou. Na talíři zelí posypeme strouhanými vlašskými ořechy a křenem. Ozdobíme zelenými bylinkami.
Pečené hrušky sgorgonzolou, medem a tymiánem
Ingredience
- 2 velké hrušky
- 4 lžíce medu
- 150 g gorgonzoly dolce nebo jiného sýra s modrou plísní
- hrst nahrubo nasekaných vlašských ořechů
- čerstvý tymián
- sůl
- pepř
Podzimní recepty 2 Zdroj: archiv La Formaggeria Gran Moravia
Postup
Hrušky podélně rozpůlíme, vykrojíme jádřinec ařez pokapeme zhruba polovinou medu. Položíme je naplech řezem nahoru a vtroubě předehřáté na180 °Cpečeme asi 15minut. Vyjmeme, dodůlku pojádřinci dáme vrchovatou lžíci gorgonzoly avložíme opět dotrouby, aby gorgonzola získala krémovou konzistenci. Vyndáme z trouby, opepříme, posypeme čerstvým tymiánem, nasekanými ořechy a pokapeme zbylým medem. Ihned podáváme.
Kynuté košíčky plněné mrkví, cuketou a dýní
Ingredience na těsto
- 350 g hladké mouky
- 1 balíček sušeného droždí Dr.Oetker
- 1 lžička soli
- 1 lžička cukru
- 150 ml vlažné vody
- 2 lžíce oleje
Ingredience na náplň
- 200 g mrkve
- 200 g cukety
- 200 g dýně hokaido
- 2 lžíce oleje
- ½ lžičky soli
- špetka pepře
- 125 g tvarohového bylinkového sýru (žervé, lučina)
- 1 lžička Gustinu jemného kukuřičného škrobu
Podzimní recepty 3 Zdroj: archiv Dr.Oetker
Postup
V míse smícháme mouku s droždím, solí a cukrem. Přidáme vodu a olej a ručně vypracujeme dohladka. Těsto zaprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme asi 50 minut na teplém místě kynout. Zeleninu očistíme a nakrájíme na menší kostičky. V hrnci rozehřejeme olej, přidáme zeleninu, osolíme, opepříme a asi 5 minut podusíme. Sýr smícháme se škrobem, přidáme k zelenině a krátce povaříme. Sejmeme a necháme vychladnout. Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše rozdělíme na 12 dílů. Z každého vyválíme placky o průměru asi 10 cm a vyložíme jimi papírové košíčky ve formě na muffiny. Naneseme do nich náplň. Vložíme do trouby předehřáté na 18°C a pečeme asi 25 minut. Dortíčky podáváme vlažné.