Podzimní salátek s karamelizovanými hruškami, vlašskými ořechy a medem
Sezona hrušek je stále v plném proudu, a tak si dopřejte i trochu netradiční, ale naprosto skvělý pokrm. Salát s hruškami sice úplně nepatří mezi dietní jídla, ale pokud vám nevadí trochu kalorií navíc, určitě tento recept vyzkoušejte. Je to prostě karamelová paráda!
Co budete potřebovat na karamelové hrušky v salátu
- 1 hrušku
- 2 lžíce cukru krupice
- 125 ml bílého suchého vína
- 2 lžíce citronové šťávy
- 2 lžičky medu
- 1 lžíci másla
- hrst vlašských ořechů
- sýr s modrou plísní
- rukolu nebo mladé listy jiných salátů
Jak budete postupovat při přípravě karamelové hrušky v salátu
Hrušku rozkrojte, odstraňte jádřinec a pak ji nakrájejte na silnější plátky. Řezy potřete citronovou šťávou. Do pánve se silným dnem vsypte cukr a nechte ho na mírném ohni roztavit.
Nakrájenou hrušku vložte na pánev do cukru, přidejte vlašské ořechy a opékejte, dokud cukr nezkaramelizuje. Pak podlijte vínem a duste hrušku do změknutí.
Nakonec vmíchejte med, máslo a ochuťte citronovou šťávou. Podávejte na listech rukoly nebo na jiných mladých salátech a zasypte rozdrobeným sýrem s modrou plísní. Můžete přidat i drcené piniové oříšky. Nezapomeňte na opečenou bagetku!
Zdroj: Prima Fresh a iStock