Vyhledávání

Plněné domácí grissini z listového těsta
Ingredience
- listové těsto
- vejce na potření
Ingedience na slanou variantu
- italský speck, prosciutto crudo
- strouhaný sýr Gran Moravia, nastrouhaný sýr provolone piccante
- rajčatový protlak
- různé měkčí sýry nakrájené na úzké plátky jako mozzarella, caciotta, furfante či scamorza
- různá pesta, zejména pesto genovese
Ingredience na sladkou variantu
- džem, marmeláda nebo povidla
- med
- nutela
- sekané ořechy a mandle nebo mák na posypání
Příprava
1. Listové těsto vyválíme a nakrájíme ho na proužky široké 4 až 5 cm.
2. Na jednotlivé proužky rozložte náplň: část grissini můžete připravit s uzeninami, část s nastrouhaným sýrem, část můžete potřít rajčatovým protlakem a obložit plátky měkčích sýrů. Vynikající jsou grissini potřené pestem, které můžeme ještě posypat nadrobno nasekanými piniemi či vlašskými ořechy.
3. Potom každý proužek přeložíme podélně napůl a zatočíme do tvaru spirálek.Tyčinky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.
4. Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 15 minut.
K čemu křupavé grissini přikusovat
Dlouhé kroucené tyčinky se dají přikusovat například k talíři s masovými kuličkami a rajčatovou omáčkou, salámem, kostičkami sýra a sušenými rajčaty, salátem z luštěnin a cibule, grilovanou paprikou, s ricottou a černými olivami, šunkou prosciutto, krémem z ricotty a pečenými cibulkami, mozzarellou a ančovičkami, nakládanými rajčátky, olivami a kapary, nakládaným tuňákem, dipy, pomazánkami….