Kuchyně

31. prosince 2020 08:00

Lenka Valjentová

Udělejte na silvestrovský stůl rychlé grissini, plněné slané i sladké italské kroucené tyčinky

Ke každému slavnostnímu, hlavně silvestrovskému pohoštění patří křupavé dobroty, jako jsou třeba italské tyčinky grissini. Buď je můžeme koupit již hotové s různými příchutěmi, anebo si je sami upéct. Je to natolik jednoduché a rychlé, pokud zvolíme variantu z listového těsta, že to hravě zvládneme třeba i s dětmi. Kroucené tyčinky lze upéct bez náplně posypané mákem nebo hrubou solí nebo na slano s uzeninami, sýry a pestem či na sladko s povidly.

Plněné domácí grissini z listového těsta

Ingredience

  • listové těsto
  • vejce na potření

Ingedience na slanou variantu grissini

  • italský speck, prosciutto crudo
  • strouhaný sýr Gran Moravia, nastrouhaný sýr provolone piccante
  • rajčatový protlak
  • různé měkčí sýry nakrájené na úzké plátky jako mozzarella, caciotta, furfante či scamorza
  • různá pesta, zejména pesto genovese

Ingredience na sladkou variantu grissini

  • džem, marmeláda nebo povidla
  • med
  • nutela
  • sekané ořechy a mandle nebo mák na posypání

Příprava grissini krok za krokem

1. krok: Listové těsto vyválíme a nakrájíme ho na proužky široké 4 až 5 cm.

2. krok: Na jednotlivé proužky rozložíme náplň: část grissini můžeme připravit s uzeninami, část s nastrouhaným sýrem, část můžete potřít rajčatovým protlakem a obložit plátky měkčích sýrů. Vynikající jsou grissini potřené pestem, které můžeme ještě posypat nadrobno nasekanými piniemi či vlašskými ořechy.

3. krok: Potom každý proužek přeložíme podélně napůl a zatočíme do tvaru spirálek. Tyčinky rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a potřeme rozšlehaným vejcem.

4. krok: Vložíme do trouby předehřáté na 180 °C a pečeme přibližně 15 minut.

K čemu křupavé grissini přikusovat?

Dlouhé kroucené tyčinky se dají přikusovat například k talíři s masovými kuličkami arajčatovou omáčkou, salámem, kostičkami sýra a sušenými rajčaty, salátem z luštěnin a cibule, grilovanou paprikou, s ricottou a černými olivami, šunkou, krémem z ricotty a pečenými cibulkami, mozzarellou a ančovičkami, nakládanými rajčátky, olivami a kapary, nakládaným tuňákem, dipy, pomazánkami….


Přečtěte si také