reklama

Rádi vaříte? Dopřejte si v kuchyni pořádnou desku, která vydrží všechno

skrivaa
24. dubna 2018
Pokud se rádi realizujete v kuchyni, určitě nám dáte za pravdu, že dobrá kuchyňská deska je základ. Víte, jaké jsou možnosti?
reklama

Při zařizování nové moderní kuchyně budete nutně stát před rozhodnutím, jakou kuchyňskou desku použít. Samozřejmě vás bude zajímat cena, ale dejte také na vlastnosti povrchu. Vždyť na něm budete připravovat vaše vyhlášené pochoutky!

Parťák laminát

Nejpoužívanější je laminátová pracovní plocha, která se vyrábí v široké paletě barev a vzorů od imitace dřevin či kamene po abstraktní motivy, v lesklém i matném provedení. Povrch takové desky je odolný do teploty kolem 180 °C, což v praxi znamená, že hrnec s vařící vodou desku nepoškodí, ale pánev může na desce způsobit puchýře a praskliny. Určitě nekrájejte přímo na laminátové desce ani nenaklepávejte řízky, nemuselo by to dopadnout na jedničku, a protože je nosným jádrem dřevotříska, je tento materiál náchylný na poškození vodou. Výhodou je nízká cena a snadná údržba, nevýhodou třeba i neopravitelnost desky a někdy bobtnající spáry.

Foto: istock.com

Noblesní přírodní kámen

To je krása na pohled, zvlášť když si vyberete z možností žuly a mramoru. Jedná se o ryze přírodní materiál, musíte tedy při výběru počítat s možnými odchylkami od vzorníku. Kámen by měl mít kvůli křehkosti minimální tloušťku čtyři centimetry. Hezky se hodí k lince z přírodních materiálů, hlavně ze dřeva, se kterým si bude notovat. Povrch kamene je tvrdý a odolný proti mechanickému poškození, vody se bát nemusíte. Pozor ale na kyseliny z citronu nebo vína a nepotěší vás ani vyšší cena.

Foto: istock.com

Dokonalost umělého kamene

Umělý kámen se prodává pod mnoha obchodními názvy například corian, polyston, staron, Hi-macs a další. Vždy jde v podstatě o směs mletého kamene, umělých pryskyřic a dalších příměsí v určitém poměru. Má výborné užitné vlastnosti, ale je drahý. Pokud se ovšem trochu plácnete přes kapsu, odmění vás tvárností a příjemnou teplotou i snadnou údržbou, o vizáži nemluvě. Můžete si z něj nechat vytvořit atypický tvar přímo pro vaši kuchyni včetně integrovaných dřezů a různých odkapových ploch. Spoje desek jsou prováděny beze spár, vytvářejí dokonale hladkou plochu, do které neproniknou nečistoty ani bakterie. Prostě dokonalost sama.

Foto: istock.com

Choulostivý lord masiv

Dřevěná pracovní deska sluší hlavně stylovým interiérům. Klidně ji můžete použít i v moderních interiérech nebo klasických kuchyních, jen se nad tím pořádně zamyslete. Jedná se vlastně o lepené velkoplošné desky z masivního dřeva, nejčastěji z dubu, buku nebo teaku. Masivní dřevo je krásné, cenné a vnáší do interiéru útulnost a luxus, nicméně čekejte náročnější údržbu. Choulostivé je dřevo na poškrábání, kontakt s vodou, nesnáší vysoké teploty a musí se ošetřit lakováním a voskováním. Také bude potřeba prkénko a neustálé otírání vlhkosti.

Foto: istock.com

Chladný a praktický nerez

Nerez se týká především profi kuchyní, ale pokud po něm z nějakého důvodu toužíte, vězte, že se jedná o velmi kvalitní, hygienický a téměř nezničitelný materiál, který pořídíte v matu i lesku. Nerezová deska je odolná vůči vysokým teplotám, mastnotě i odstřikující vodě, ale vše je na něm vidět a budete ho muset pořád leštit. Navíc je to chladný parťák a kuchyň vypadá trochu jako pitevna.

Foto: Pinterest/CamillaAugustsson

(ku)

Další články:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama