reklama

7 překvapivých způsobů, jak využít alobal v domácnosti: Nabrousí nože a vydrhne nádobí

Simona Sedláčková
21. ledna 2020
Alobal najdeme snad i v té nejméně vybavené kuchyni. Patří totiž mezi nepostradatelné pomocníky nejen při vaření nebo pečení, ale i při nejrůznějších drobných domácích nehodách a nesnázích. Věděli jste, že alobal naostří nože i nůžky, vydrbe připálený pekáč, ale dokonce i ochrání banány před rychlou zkázou?
reklama

1. Místo drátěnky na nádobí

Povedlo se vám připéct hrnec nebo pánev? Víte, že myčka nádobí podobnou nehodu nezvládne dát do pořádku a nemáte po ruce drátěnku na drhnutí nádobí? Zmačkejte kus alobalu a nádobí jím pořádně vydrbejte.

2. Jak naostřit nůž bez brousku?

Občas nám doma chybí věci, o kterých bezpečně víme, že tam původně byly. Ktakovým hráčům na schovávanou patří i brousek na nože. Většina znás pak sáhne po porcelánovém hrnku a o jeho dno nůž nabrousí. Stejnou službu vám ale prokáže i alobal, zmuchlaný do kuličky.

3. Jak naostřit nůžky?

Větší kus alobalu několikrát složte a pak celou vrstvu několikrát prostřihněte. Nůžky budou zase jako nové.

4. Hodí se i do sušičky

Také máte věčný problém se statickou elektřinou? Pokud sušíte prádlo vsušičce, vhoďte do bubnu spolu svypraným prádlem i několik koulí ze zmačkaného alobalu.

5. Jak efektivněji žehlit prádlo?

Některé potahy na žehlicí prkno mají spodní stříbrnou vrstvu. Pokud ale máte potah obyčejný, vložte pod něho pruh alobalu. Teplo zžehličky se bude od alobalu odrážet zpět do prádla a košile bude vyžehlená raz dva.

6. Jak udržet banány delší dobu vkondici?

Známe to všichni, koupíte si krásně žluté banány a druhý den se na nich začnou objevovat hnědé skvrny. Zkuste banány vmístě, kde byly odtržené odtrsu, zabalit do alobalu. Jejich životnost se viditelně prodlouží.

7. Jak využít alobal na zahradě?

Kousky alobalu, nastříhané na drobné kousky a přimíchané do zeminy prý odpuzují hmyz. A alobalem vystlané misky na vysévání semen dříve, než do nich nasypete hlínu, zase zajistí pro vaše semínka větší teplo. Jen nezapomeňte alobal na několika místech propíchat, aby se vmiskách nezadržovala voda.

Víte, jakou stranou správně použít alobal?

Pokud chcete udržet uvařený pokrm teplý, pak by měla směřovat lesklá strana ven a matná kpokrmu. Lesklá strana totiž teplo odráží a matná pouští dovnitř. A naopak, pokud chcete, aby se pokrm rychleji uvařil, pak by ven měla směřovat matná strana a lesklá dovnitř.

Mohlo by vás ještě zajímat:

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama