Zahrada

2. dubna 2022 16:04

Radka Wallerová

Bylinky pro naprosté začátečníky. Tohle vyroste i těm, kterým vždycky všechno uschlo

Pošilháváte po sousedčině bylinkové zahrádce? Líbí se vám malinká bylinková zahrádka za okny vaší kamarádky? Ale sami se do ničeho podobného pouštět nechcete, protože petržel vám minule uschnula a bazalka ani nevyrostla? To se může stát každému. Poradíme vám, jak se vyhnout začátečnickým chybám a konečně si dopřávat čerstvého bylinkového koření, které budete mít kdykoli po ruce.

Abyste mohli úspěšně pěstovat bylinky, měli byste se v nich aspoň trochu vyznat – zjistíte tak mimo jiné, co od nich vůbec můžete čekat.

Bylinky se dají rozdělit na dvě hlavní kategorie – některé se hodí na vaření a kuchyňské zpracování, jiné poslouží především jako léčivky. Můžete je pěstovat dohromady, v tom problém není, ale musíte respektovat, že různé druhy mají odlišné požadavky na závlahu, množství světla nebo typ půdy.

Začínejte postupně, nezakládejte hned dobří zeleninový záhon, rozšiřujte své bylinkové latifundie postupně podle toho, jak moc už o nich budete vědět a jak jistí si při jejich pěstování budete.

Jak vybrat bylinky na vaši zahrádku?

Naštěstí pro vás není většina bylinek příliš vybíravá, pokud jde o podmínky jejich pěstování. Ale stejně jejich náročnost vezměte v potaz, jinak půjde o vyhazování peněz. Pokud s bylinkami začínáte, je lepší koupit vzrostlé sazenice v zahrádkářství než čekat, co a kdy vzejde se semínek.

Mimochodem, víte, že existují jednoleté bylinky a naopak vytrvalé bylinky? A je skutečně vzrušující sledovat, jak se vytrvalé bylinky po zimě každé jaro znovu probouzejí k životu. Patří mezi ně tymián, oregano, pažitka či rozmarýn.

Ale možná vás budou zajímat spíše nejsnáze pěstovatelné bylinky – patří mezi ně pažitka, bazalka, šalvěj, tymián, šanta, měsíček a heřmánek. Jde zároveň o kombinaci léčivých i kulinářských bylinek, se kterými můžete experimentovat po celou sezonu.

Než se vydáte bylinky koupit, sledujte, kolik slunečního světla každý den na vybrané místo na zahrádce dopadne. To samozřejmě platí i pro případ, že se bylinky rozhodnete pěstovat na balkoně nebo na okenním parapetu.

V zásadě může jít o plné slunce (asi osm hodin přímého slunečního světla denně), slunce po část dne (přímé slunce ráno, v poledne nebo navečer) nebo místo, tam slunce přímo nesvítí nikdy a je trvale ve stínu.

Mezi pár oblíbených bylinek, které milují slunce, patří bazalka, echinacea, oregano, stévie, levandule a tymián. Bude se jim dařit na teplém, slunném místě, které každý den dostane 6–8 hodin přímého slunečního záření.

Pokud máte naopak prostor pro stínomilné bylinky, můžete do své zahrady zasadit následující: mátu, pažitku, petržel, meduňku a koriandr. Navzdory názvu nepotřebují úplný stín, docela dobře se jim bude dařit na ranním nebo večerním slunci, stačí jim stín odpoledne.

Než se konečně vrhnete na nakupování, sepište si seznam toho, co pořídíte, nekupujte naslepo to, co zrovna mají v policích. Sepište si bylinky, které chcete pěstovat, a udělejte si poznámky o tom, co potřebují. Pokud chcete být opravdu důkladní, nakreslete si zahradu na milimetrový papír a rozvrhněte si rozmístění bylinek.

A co když chcete nebo musíte pěstovat bylinky jen v nádobách? Pak se zaměřte na následující druhy: máta, šalvěj, petržel, pažitka, oregano, bazalka a koriandr. Výhodou je snazší kontrola podmínek, v nichž bylinky rostou. Navíc je při vaření snazší utrhnout si něco z květináče, který stojí poblíž, než běžet pro koření na záhonek.

Vylepšete půdu pro svoje bylinky

Fajn je přidat na záhonek kompost, nejlépe ještě předtím, než dojde na výsadbu. Pokud to budete dělat později, vrstvu kompostu rozložte kolem nich a pomocí motyčky s kypřičem opatrně promíchejte s půdou.

Bylinky si můžete samozřejmě vypěstovat už od semínek, skvěle to jde třeba s pažitkou, bazalkou či koriandrem, ale chce to trochu trpělivosti. Navíc semínka nesmíte přelít, zároveň jsou ovšem klíčící bylinky náchylné k uschnutí. Ven se přesazují, až skončí všechny mrazy a mají několik lístků.

Snažte se k sobě na záhoncích dávat bylinky s podobnými potřebami. Například šalvěj je dřevitá trvalka, která potřebuje místo na plném slunci a určitou dobu schnutí mezi zálivkami, podobně na tom jsou levandule, rozmarýn a bobkový list.

Pokud s bylinkami teprve začínáte, je dobré si psát, jak často je zaléváte, respektive za jak dlouho zemina kolem nich částečně vyschne, dříve by na další zálivku dojít nemělo. A ještě jeden tip, odštípněte všechna poupata, která se objevují na kuchyňských bylinkách, jako je bazalka nebo máta. Rostlina bude mít více energie na růst voňavých listů, o které vám přece jde.

Zdroj: https://bootsandhooveshomestead.com/herb-gardening-for-beginners/; https://www.daviddomoney.com/how-to-grow-a-beginners-herb-garden/

Sdílejte článek
Štítky bylinky levandule bylina petržel bazalka koriandr setý dobromysl obecná pažitka pobřežní bylinková zahrada rozmarýn lékařský

Přečtěte si také