Mateřídoušku a třezalku můžeme pěstovat I na zahradě či balkoně. Jako léčivé byliny a pěkné trvalky

Nachově fialová aromatická mateřídouška a zlatožlutá třezalka tečkovaná jsou známé léčivé rostliny. Narazíme na ně běžně ve volné přírodě, ale taky si je můžeme sami pěstovat na zahradě i balkoně jako zajímavé trvalky. S jejich pěstováním můžeme začít hned teď, protože březen je optimální čas předpěstovat si sazeničky ze semen, která se dají běžně koupit. Poradíme vám, jak na to. 

Třezalka tečkovaná a mateřídouška obecná rostou planě ve volné přírodě na slunných loukách a pasekách, kde si je můžeme nasbírat a vyzkoušet jejich léčivé účinky. Navíc se obě dají pěstovat na zahradě nebo v nádobách, a to nejen jako léčivé byliny, ale i krásné trvalky. Třezalku i mateřídoušku si můžeme vypěstovat z předpěstovaných sazenic – s výsevem semen od konce února do počátku dubna – nebo z přímého výsevu na záhon.

Mateřídouška obecná

Mateřídouška obecná (Thymus serpyllum) se v lidové medicíně tradičně používá při kašli a rýmě,  žaludečních problémech a nespavosti. Plazivá trvalka s drobnými lístky dorůstá do výšky zhruba 10 cm. Od června do září kvete nachově fialovými až bledě růžovými kvítky. Celá rostlina je výrazně aromatická, zvláště za slunného počasí se kolem ní šíří vůně, která vábí včely. Je blízká příbuzná statnějšího tymiánu.

NENECHTE SI UJÍT: Tymián: Jak vypěstovat koření, ze kterého si připravíte mast na klouby i domácí limonádu

Mateřídouška na zahradě a na balkoně

Na zahradě se bude vyjímat na mírném jižním svahu, ve skalce a suché zídce, uplatní se jako půdopokryvná trvalka. Mateřídouška je odolná proti vymrzání, nevyžaduje zvláštní péči a na jednom místě vydrží mnoho let. Dá se velmi dobře pěstovat jako hrnková rostlina v truhlících na balkoně nebo v květináči doma na okně jako medonosná balkonovka.

Jak pěstovat mateřídoušku

  • Mateřídoušku vyséváme začátkem března do výsevního substrátu, sejeme řídce, semínka lehce přitlačíme do země, nezasypáváme a udržujeme vlhké rosením, případně překryjeme novinovým papírem nebo textilií.
  • Vyklíčené semenáčky s několika pravými lístky přepikýrujeme do květináčků. Po přepíchání je necháme zhruba dva týdny při teplotě 15–22 °C. Po zakořenění pak teplotu snížíme na 10–15 °C.
  • Vzrostlé sazeničky vysazujeme ven na záhon nebo do nádob v květnu, nejlépe až po ledových mužích.
  • Mateřídoušku můžeme také vysévat od dubna přímo na záhon nebo do truhlíků. Na jaře si můžeme mateřídoušku namnožit dělením trsů.
  • Mateřídoušce se daří v písčité půdě na slunném a teplém místě, kde je plné slunce alespoň 6–8 hodin denně. Místo by mělo být chráněné před prudkým větrem.
  • Mateřídouška nesnáší vlhko!
  • Nevyžaduje nijak zvláštní péči a na jednom místě vydrží mnoho let.
  • Stonky po odkvětu vždy seřízneme, rostlina dobře obrůstá.
  • Při pěstování v nádobách je potřeba dávat pozor, abychom ji nepřelévali.

Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná (Hypericum perforatum L) je jedna z devatera proslulých svatojánských bylin, odpradávna používaná hlavně jako přírodní antidepresivum a na hojení ran a spálenin. Charakteristickým znakem třezalky tečkované je drobné, na okraji zlatožlutých květů patrné jemné černé tečkování, proti světlu dobře viditelné. Při poškození z květu vytéká krvavě červená šťáva hořké chuti. Třezalka tečkovaná kvete nepřehlédnutelnými zlatožlutými květy od června do srpna.

PŘEČTĚTE SI TAJKY: Bylinky podle horoskopu: Lvům uleví hloh, Blížencům kozlík, Pannám svědčí třezalka

Třezalka na zahradě

Třezalka se hodí hlavně do zahrad v přírodním a venkovském stylu. Vynikne v bylinkových i trvalkových záhonech. Třezalce vyhradíme na zahradě před větrem chráněné místo na slunci, ale daří se jí i v mírném polostínu.

Jak pěstovat třezalku

  • Semena třezalky na předpěstování sazenic vyséváme od konce února do počátku dubna do květináčků na povrch výsevního substrátu a nezasypáváme, protože ke klíčení potřebují světlo.
  • Platí přímá úměra, čím vyšší teplota, tím je třeba více světla, aby se nám mladé rostlinky nevytahovaly.
  • Ideální teplota ke klíčení semen třezalky tečkované je 20–22 °C.
  • Výsev pravidelně mírně zaléváme, ale nepřemokřujeme.
  • Vzešlé sazeničky, což je přibližně 6 týdnů po výsevu semen, vysazujeme do zkypřené půdy do konce června do sponu 25 x 30 cm. Z těchto rostlin sbíráme nať a květ až následující rok.
  • Třezalku můžeme také vysévat přímo na záhon do hloubky asi 0,5 cm. Nejlepší je to na podzim, osivo by mělo přes zimu na záhoně vymrznout. Z jarních přímých výsevů bývají rostlinky méně odolné a pomaleji rostou.
  • Jakmile se třezalka na záhoně ujme, rozmnožuje se samovýsevem.
  • Na zeminu není třezalka tečkovaná příliš náročná, nejlépe jí ovšem svědčí půda dobře propustná, hlinitopísčitá a spíše vápenitá.
  • Třezalka tečkovaná má ráda sucho a teplo, během letních veder jí ale dopřejeme občasnou vydatnou zálivku.

Zdroje:  gardenseeker.gardenonlyfoods.net


Přečtěte si také