29. března 2023 07:00

Lenka Valjentová

České chaty snů: Jak vylepšit klasickou krkonošskou roubenku

České chaty snů (2) - upoutávka

Klasická roubenka z první poloviny dvacátého století je zasazená v prudkém svahu na pozemku vymezeném smrky. Panenská příroda Krkonoš a chalupa v dobrém stavebně-technickém stavu si vyžadují citlivý přístup k rekonstrukci. Jak si s ní poradí Petr Portych, Martin Štrouf a Sebastian Wojnar? Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 31. března ve 22:00 na Primě a reprízu v neděli 2. dubna v 10:00 na Primě.

Tradiční horskou roubenku vlivem času a střídání majitelů postihlo mnoho nekoncepčních změn. Postavil ji místní povozník v roce 1938, během druhé světové války ji používali nacisté. Po jejich odchodu po konci války ji začal využívat starosta. Jeho tři synové ji pak na přelomu padesátých a šedesátých let prodali současnému majiteli. Podařilo se mu sice zavést do chalupy elektřinu a vodu, ale na vše ostatní už nezbývají ani síly, ani peníze.

Podívejte se, jak vypadala stará krkonošská roubenka před rekonstrukcí:

Motto proměny: „Oprášit tradice a znovu nalézt ztracený smysl

Roubená chalupa se nachází v krásném prostředí Krkonošského národního parku v části, jež nese místní pojmenování Labská – Krausovy boudy. V tichu je slyšet pouze zpěv ptáků a šumění blízkého Labe. Genius loci je hodný k zachování. Dům je zasazený v prudkém severním svahu mezi smrkovými lesy.

Zajímavá je samotná chalupa, respektive její datum výstavby. Roubenka tradičního typu z období první republiky je spíše raritou, v této době byly novostavby téměř výhradně zděné, mnohdy již s modernistickými prvky. Dřevěné konstrukce v nadzemní části roubenky jsou až v překvapivě dobrém stavu. Zásadním problémem je zemní vlhkost v podlahách a stěnách zasazených do terénu.

Do rekonstrukce tradiční krkonošské roubenky se dali architekti Petr Portych, Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar. Jak to dopadlo, uvidíte v premiérovém díle České chaty snů v pátek 31. března ve 22:00 na Primě a reprízu v neděli 1. dubna v 10:00 na Primě.

A na prima+ si můžete novinkovou přestavbu pustit s týdenním předstihem.

Na předcházející epizodu nového pořadu České chaty snů můžete podívat zde.


Přečtěte si také