České chaty snů

12. dubna 2023 07:00

redakce Prima Living

České chaty snů: Chata na kopci bez příjezdové cesty pochází ze 70. let a rekonstrukci si zaslouží

České chaty snů (4) - upoutávka

Chatu ze sedmdesátých let minulého století na odlehlém místě koupili teprve loni mladí manželé s malým dítětem. Chtěli by ji přizpůsobit k delším pobytům, než jsou současné víkendové návštěvy. Jak si s nejmladší chatou série, která je navíc na kopci bez příjezdové cesty, poradí architekti Petr Portych a Martin Štrouf a sochař Sebastian Wojnar? Premiérový díl České chaty snů uvidíte v pátek 14. dubna ve 22:00 na Primě.

V sedmdesátých letech minulého století se rozhodla partička trampů vybudovat si svou vlastní chatovou osadu. Našli si krásný pozemek na odlehlém místě u lesa a postavili sedm chat s dostatečným odstupem, zachovávajícím bohaté soukromí.

V průběhu let se ale trampská komunita rozpadla, a tak byla nabídnuta jedna z chat ke koupi současnému majiteli, kterému tohle místo na konci světa učarovalo. S nejmladší chatou aktuální série se do pořadu přihlásili manželé s malým dítětem. Domek koupili teprve v loňském roce a chtějí ho přizpůsobit dlouhodobějšímu bydlení, aby mohli trávit co nejvíc času uprostřed přírody, odpočívat a případně tu taky pracovat na dálku.

Podívejte se, jak vypadala chata před rekonstrukcí:

Motto proměny: „Nefunkční dispozici a měřítko spravit, neb účel svůj může znovu splnit.

Rozvržení vnitřního prostoru nevyhovuje aktuálním potřebám rodiny, která se postupně rozrůstá. V interiéru chaty sice proběhly v minulosti různé změny, avšak užitnou hodnotu spíše snížily, než zlepšily. Kuchyň i koupelna jsou ve stísněných podmínkách a je tu hodně schodů.

Cílem proměny je tedy hlavně změna dispozice tak, aby majitelům přinesla víc prostoru, ale má se zachovat co nejvíce z atmosféry doby vzniku chaty, aby interiérem i nadále prostupovala.

Chata je bez příjezdové cesty, není k ní možné dojet autem, a tak realizační tým zažil horké chvilky. Traktor se při druhé cestě s materiálem zasekl v lesích. Práci za něj dokončil až složitě sháněný pick-up, speciálně upravený pro závod Rallye Dakar.

Na předcházející epizody nového pořadu České chaty snů můžete podívat zde.

Sdílejte článek

Přečtěte si také