Čirůvky májovky rostou v parcích i sadech. Sezona jarních hub s vůní mouky je tady

Od druhé poloviny dubna se na sluncem vyhřátých loukách a stráních, ale i v zahradách, můžete setkat s oblíbenou jarní houbou, čirůvkou májovkou. Někteří houbaři ji považují za lahodnou, druhým vadí její vůně, která bývá přirovnávána k vůni čerstvě namletého obilí. Netradiční chuť májovky však určitě stojí za vyzkoušení.

Čirůvka májovka (Calocybe bambosa)

Vzhledem k tomu, že jarní příroda běžnému houbaři neposkytuje velké množství jedlých a zároveň chutných hub, soustřeďuje se veškerý zájem jen na pár druhů. V posledních letech se hodně mluví především o kačenkách českých a o smržích, ale zapomínat bychom neměli ani na tradiční jarní houbu, čirůvku májovku.

Kdy a kde májovky nejčastěji rostou

První májovky se začínají v přírodě objevovat asi od poloviny dubna, jakmile slunce alespoň na pár dní dostatečně prohřeje travnaté a keři zarostlé stráně a louky i pastviny, okraje lesů, ale i trávníky v zahradách, sadech a městských parcích. S májovkami se můžete setkat mnohem častěji mimo les než přímo v lese.

Najdete je téměř vždy na travnatých plochách a snažte se vyhledávat především pásy tmavší trávy, na jejichž okrajích nejčastěji májovky rostou. Můžete nacházet jen jednotlivé kousky, ale velmi často rostou májovky v tzv. čarodějných kruzích ve větším počtu. Je to způsobeno tím, že se podhoubí paprskovitě rozrůstá z jednoho místa. Jakmile se vám podaří takové místo s výskytem čirůvek najít, pak si můžete být téměř jisti, že pokud se sem vrátíte zase za rok, májovky tu na vás opět budou čekat.

2 tipy pro správné načasování

  • Májovky rostou od poloviny dubna až do června, ale nejlepší období pro jejich sběr prozradí žlutě kvetoucí lány řepky. Jakmile řepka olejka začíná kvést, začíná většinou i sezona růstu čirůvky májovky. Po odkvětu řepky se i výskyt májovek znatelně snižuje.
  • Druhým vodítkem může být i anglický název této houby, St. George´s mushroom, tedy houba svatého Jiří. Objevuje se totiž většinou právě po svátku svatého Jiří, tedy po 24. dubnu.

Jak poznáte čirůvku májovku

Jarní houba s bíle až nažloutle vybarveným kloboukem o průměru 5–10 cm má bílý třeň dlouhý 5–10 cm, bez prstenu kolem třeně, a stejně tak bílé lupeny na spodní straně klobouku. Lupeny jsou oproti jiným druhům hub velmi husté, někomu dokonce připomínají zavřenou knihu.

Typická je pro čirůvku májovku především lehce moučná vůně i chuť, pro kterou ji část houbařů odmítá.

Jak čirůvku májovku využít v kuchyni

Májovka je hodnocena mykology jako výtečná houba, která se nejčastěji přidává do omáček a polévek, ale můžete ji přidávat i do zeleninových salátů či do míchaných vajíček. Vynikající jsou i různé smaženky nebo bramboráky a také rizoto s čirůvkou májovkou.

Vždy je však důležité, aby májovka prošla důkladnou tepelnou úpravou!

Možné záměny s dalšími druhy hub

Závojenka olovová (Entoloma sinuatum)

Smrtelně jedovatá houba začíná růst přesně v období, kdy sezona čirůvky májovky končí, tedy až od poloviny června. I ona bohužel slabě voní po mouce, ale naštěstí se u nás vyskytuje jen vzácně, většinou od června do září v listnatých lesích, ale i na hrázích rybníků. Na rozdíl od májovky má jen řídké a v dospělosti narůžovělé až nahnědlé lupeny a její třeň se směrem dolů rozšiřuje.

Vláknice začervenalá (Inocybe erubescens)

V mládí se vláknice májovce velmi podobá, později už ji odlišuje rumělkově červená barva na klobouku a olivově šedohnědé lupeny. I mladou plodnici však můžete rozlišit, pokud se jí dotknete, místo zčervená. I v tomto případě by záměna s májovkou byla velmi nebezpečná, jedná se o smrtelně jedovatou houbu.

Vláknice začervenalá roste pod listnatými stromy, klidně i mimo les, někdy i v zahradách nebo na skládkách. U nás se vyskytuje jen roztroušeně, nejčastěji ve středních Čechách, na Křivoklátsku a v okolí Berouna.

Čirůvka bílá (Tricholoma album)

V tomto případě se jedná pouze o houbu nejedlou a díky hořkosti i nechutnou, a pokud znáte čas výskytu májovek, pak si je ani splést nemůžete. Čirůvka bílá se vyskytuje až od srpna do listopadu, pod listnatými stromy. Také postrádá moučnou vůni a spíše nepříjemně zapáchá.

Zdroj: nahoubach.cz; cs.wikipedia.org;

Sdílejte článek

Přečtěte si také