Vše o houbách

5. srpna 2022 08:00

redakce Prima Living

Kde byste houby nikdy sbírat neměli, protože jsou plné těžkých kovů

I v suchu rostou houby, například ryzec syrovinka

Nestačí sbírat jedlé houby, které s jistotou poznáte, a dobře je skladovat a zpracovat. Má smysl přemýšlet i o tom, v jaké lokalitě houby rostou, protože někde jsou plné těžkých kovů a dalších škodlivých látek. Vadí to hlavně tehdy, pokud jíte houby ve velkém.

Zatímco v prvních letech po výbuchu v jaderné elektrárně Černobyl se lidé houbám trochu vyhýbali kvůli obavám z radioaktivního spadu, mnozí z nich netuší, že některým, byť jedlým houbám je dobré vyhýbat se i teď.

„Nejvíce jsou lidé z hub ohroženi kadmiem, které v houbách poměrně často překračuje stanovené limity,“ citoval web Deníku.cz Radka Novotného z Výzkumného ústavu lesního hospodářství a myslivosti v Olomouci. Karcinogenní kadmium při otravě poškozuje zejména ledviny a játra.

Samozřejmě, pro jednou se nic nestane, ale zejména u těžkých kovů, jako je třeba olovo, je problém v tom, že se v těle kumulují, a proto má smysl snažit se jich dostat do organismu co nejméně.

Velmi rizikovou oblastí jsou v tomto ohledu rozsáhlé oblasti Brd, shodou okolností houbaři velmi oblíbené. Problémem je tu zejména olovo, dále již zmíněné kadmium, stříbro a další toxické látky.

Kde se tam na území, které se táhne od Rožmitálu pod Třemšínem až k Cukráku nad Prahou, těžké kovy vzaly? Ukládaly se tam stovky let, zejména na Příbramsku, jde o pozůstatky někdejší hutnické činnosti a zpracování kovů.

V minulém století kovohutě v oblasti produkovaly stovky tun olova, které se do okolí šířilo z jejich komínů. Platí proto, že čím dále od kovohutí, tím je riziko menší – nesbírejte proto houby například přímo v okolí Mníšku pod Brdy, Příbrami nebo Rožmitálu, v odlehlejších místech bude riziko významně menší.

Podobné riziko se dá čekat i na jiných územích, kde byla nebo stále je hutnická výroba. Olovo se bude v lesích držet ještě stovky let. Výzkumem množství olova a dalších nežádoucích látek v houbách se před několika lety zabýval Výzkumný ústavu Silva Taroucy pro krajinu a okrasné zahradnictví v Průhonicích.

Ten potvrdil, že kromě olova jsou v brdských houbách okolo Příbrami rovněž stříbro, kadmium nebo zinek. Tyto prvky přitom houby nasávají ještě více než olovo. Mimochodem, uran, kterého je také v půdě na Příbramsku zvýšené množství a jehož se lidé často bojí více než olova, houby nevstřebávají.

Pokud nechcete sebe ani své blízké ohrozit cizorodými látkami z hub, dodržujte několik pravidel:

  • nejezte houby rostoucí podél frekventovaných komunikací ani houby rostoucí poblíž současných či bývalých kovohutí
  • nejezte nebo jen velmi výjimečně volně rostoucí žampiony
  • množství kontaminujících prvků lze v jídle z hub snížit odstraněním rourek či lupenů při čištění hub

Zdroj: autorský text. https://vesmir.cz/cz/casopis/archiv-casopisu,

Sdílejte článek
Štítky houby těžké kovy