reklama

Ucho Jidášovo má léčivé účinky. Houbový čaj posiluje imunitu a bojuje s viry

Lenka Valjentová
Aktualizováno: 9. ledna 2022 Aktualizováno
Stále oblíbenější houbou je u nás v posledních letech boltcovitka ucho Jidášovo. U nás tahle na pohled trochu zvláštní houbička roste bez přestávky po celý rok, a to včetně zimy, a můžeme si ji nasbírat na kdejakém bezovém keři. Lidé uchu Jidášovu přišli na chuť díky příjemné chrupavčité konzistenci, která se skvěle uplatní při přípravě tradičních pokrmů čínské kuchyně, neztratí se ani v typickém českém rizotu.
reklama

Boltcovitka ucho Jidášovo, Jidášovo ucho, ucho Jidášovo, boltcovitka bezová (Auricularia auricula-judae, Hirneola auricula-judae), černá houba, čínská houba – to jsou názvy chuťově vynikající houby s léčivými účinky. Její zajímavé jméno vzniklo na základě legendy, podle níž se Jidáš po své zradě Ježíše Krista oběsil na bezu a ke stromu mu přirostlo ucho.

Ucho Jidášovo neboli boltcovitku bezovou si lidé v posledních letech oblíbili jak v kuchyni pro její zvláštní chrupavčitou konzistenci, tak jako jedinečnou léčivku. „Přiznám se, že ačkoli už houbařím dlouhá desetiletí, nález ucha Jidášova na mě dodnes vždycky zapůsobí takovým zvláštním dojmem, především svou podobou, až znepokojivě připomínající lidský boltec. Jako by houba naslouchala – odtud její prastaré jméno, asociující v myslích našich předků potenciální zradu,“ říká  mykolog Jaroslav Vanča.

Kde ucho Jidášovo roste a jak vypadá

  • Nejlépe se téhle cizopasné houbě daří v chladnějším počasí, proto na ni můžeme natrefit celý rok, roste i v zimě.
  • Ke svému životu potřebuje vlhké přítmí, většinou ji nalezneme na kmenech a větvích černého bezu (nebo jiných listnatých stromů, například vrby nebo buku), většinou na již mrtvém dřevě, na němž jsou její 2 až 7 cm široké, lasturovité, gumovitě pružné plodnice bočně přirostlé.
  • Barva přechází v závislosti na počasí a podmínkách od červenohnědé ke kaštanově hnědé, po usušení houba zčerná.

Jidášovo ucho účinky

Léčivé účinky ucha Jidášova znali asijští léčitelé již před několika tisíciletími. Tradiční čínská medicína ho v různých podobách používá při léčení zánětlivých onemocnění, ke stimulaci přirozené obranyschopnosti organismu, k hojení ran, posílení psychiky nebo jako prevenci hypertenze.

„U nás boltcovitku bezovou doporučoval Mattioliho Herbář ‚proti oteklému hrdlu a neduživým očím, dále pakproti vodnatelnosti, bolesti hlavy z horkosti a na červené otoky,“ uvádí Jaroslav Vanča. Ucho Jidášovo má až překvapivě silné antivirové účinky a pozitivní vliv na naši imunitu. Zejména v období chřipek je proto vhodné zařadit ucho Jidášovo do jídelníčku. Díky obsahu glukanů se mu přisuzují protirakovinné účinky. Hodí se také jako přírodní podpora při léčbě autoimunitních onemocněních, například roztroušené skleróze nebo Crohnově chorobě.

Ucho Jidášovo obsahuje i velké množství vápníku, fosforu, hořčíku, sodíku a draslíku, což je důležité pro zdraví svalů a jako prevence osteoporózy. Dobře působí také při psychickém vyčerpání a stresu. Konzumace Jidášova ucha má příznivý vliv i na pokožku, vlasy a nehty. Nedoporučuje se během těhotenství a kojení.

Houbový čaj z Jidášova ucha posiluje imunitu

Ingredience

  • 2 g sušené houby ucho Jidášovo
  • 300 ml vody
  • 1 lžička medu

Příprava

Sušenou houbu zalijeme studenou vodou, přikryjeme a nemáme 8 až 10 hodin macerovat. Pak přikryté pomalu při mírné teplotě 60 až 90 minut vaříme. Sejmeme, necháme částečně vychladnout a scedíme. Před pitím osladíme medem.

Užití

Toto množství (1 hrnek) pijeme každý den před spaním nebo ráno po snídani po dobu dvou až tří týdnů. Připravujeme každý den čerstvý čaj.

Polévka z ucha Jidášova

Ucho Jidášovo je žádanou ingrediencí především v pokrmech, kde vynikne jeho zvláštní chrupavčitá konzistence. Při smažení na tuku slyšitelně praská. Ucho Jidášovo lze konzumovat čerstvé, bez tepelné úpravy – dokonce je tak mnohem lepší, zachová si onu příjemnou křupavost.

Houba je vhodná k přípravě tradičních pokrmů čínské kuchyně včetně polévek, výborná je ovšem i v typickém českém rizotu spolu s mrkví a hráškem. V horkých dnech pak přijde k chuti i v čerstvém stavu ve studených zeleninových salátech, nejlépe chutná v kombinaci s mrkví a celerem, paprikou i bramborami.

Sílejte článek
Zobrazit komentáře ke článku
reklama