Cukrová kukuřice je výjimečně sladká i zdravá zelenina. Jak tuhle pochoutku pěstovat
V našich zahradách pěstujeme především cukrovou kukuřici sladkou a supersladkou. Palice plné šťavnatých zrn sklízíme v tzv. mléčné zralosti, tedy dříve, než ztvrdnou, a dopřáváme si je jako výbornou a zdravou pochoutku. Poradíme, jak cukrovou kukuřici správně pěstovat, jaké odrůdy si vybrat a nabízíme i pár tipů, jak si kukuřici co nejlépe vychutnat.
Cukrová kukuřice obsahuje řadu cenných látek. Z minerálů je to draslík, fosfor, vápník, hořčík, mangan, železo a zinek. Velmi významný je obsah thiaminu (vitamín B1), riboflavinu (vitamín B2), kyseliny askorbové (vitamín C) a karotenoidů, zejména zeaxantinu, který svým antioxidačním účinkem chrání oční sítnici, předchází vzniku šedého zákalu a šerosleposti.
NENECHTE SI UJÍT: Pěstujte na zahradě kukuřici, není to těžké. Získáte čaj na hubnutí i na potenci
Na co je kukuřice dobrá
Sacharidy, vláknina, bílkoviny a nenasycené mastné kyseliny tvoří dohromady výživný antistresový koktejl. Kukuřice má pozitivní vliv na krvetvorbu, plodnost, potenci a správnou činnost nervů a mozku. Pozitivně ovlivňuje zdraví močového měchýře a trávicího ústrojí. Má pozitivní vliv na zdraví kůže, vlasů a nehtů žen, u mužů podporuje kvalitu svalové hmoty. A protože neobsahuje lepek, lze kukuřici použít i pro bezlepkovou dietu.
Kolik cukru obsahuje cukrová kukuřice
Kukuřice cukrová (Zea mays var. saccharata) je jedna z forem kukuřice seté. Dělí se na kukuřici sladkou a supersladkou. „Rozdíl mezi nimi je v obsahu cukrů. Běžná kukuřice na zrno obsahuje v mléčné zralosti kolem 3 % cukrů, sladká kukuřice má obsah jednoduchých cukrů 7–14 %, supersladká 19–21 %. Cukrová kukuřice je ideální zeleninou pro běžné pěstování v našich zahrádkách. Je vhodná na mražení, konzervování i přímý konzum,“ vysvětluje šlechtitel a pěstitel Jan Prášil.
MOHLO BY VÁS ZAJÍMAT: Po ledových mužích je správný čas na přímý výsev okurek, cuket a dýní na záhon
Jak zajistit správnou chuť kukuřice
Především supersladká kukuřice je delikátní pochoutkou. „Abychom si zajistili výtečnou chuť, musíme zabránit jejímu opylení ostatními kukuřicemi. Nejjednodušší způsob je pěstovat na zahradě pouze jednu odrůdu kukuřice, nebo pěstovat rané a pozdní odrůdy kukuřice, mezi jejichž termínem kvetení je rozdíl minimálně dva týdny,“ doporučuje pěstitel.
Cukrová kukuřice: odrůda Longa F1 Zdroj: Nova-Photo-Graphik
Sladké cukrové kukuřice
- Odrůda Elan F1 je velmi raný hybrid. Tmavě žlutá zrna mají příjemnou, sladkou chuť. Patří k nejdříve dozrávajícím hybridům cukrové kukuřice, průmětně má na klasu 16 řad zrn.
- Andrea F1 je výnosný polopozdní až pozdní hybrid určený pro přímý konzum, mražení i konzervování.
- Středně pozdní až pozdní hybrid sladké cukrové kukuřice Gusta F1 vyniká velmi vysokou výtěžností zrn. Průměrný počet řad na klasu je 22.
Supersladké cukrové kukuřice
- Luminox F1 je velmi raný až raný supersladký hybrid. Průměrný počet řad zrn na klasu je 14–16. Má velmi dobrý zdravotní stav.
- Longa F1 je středně raný supersladký hybrid kukuřice seté cukrové se špičkovou kombinací úrody a výjimečné chuti, na klasu má průměrně 16–18 řad zrn.
- Dvoubarevné kukuřice jsou díky obsahu bílých zrn považovány za nejsladší a nejchutnější sladké kukuřice Ramondia F1 je dvoubarevný, středně raný hybrid s vysokým obsahem cukrů a výraznými chuťovými vlastnostmi. Kuželovité klasy, velké až 22 cm, obsahují 70–90 % žlutých zrn a 10–30 % zrn bílých. Díky své dvoubarevnosti poskytuje atraktivní surovinu pro všechny způsoby zpracování.
Jak pěstovat cukrovou kukuřici
„Cukrová kukuřice potřebuje k vyklíčení vyšší teplotu, dobře klíčí, pokud teplota půdy dosáhne trvale 8 °C. Moderní supersladké hybridy jsou na teplotu zeminy ještě náročnější, vyžadují až 10 °C. Vhodný termín výsevu je tedy podle aktuálního počasí od začátku května do konce června,“ uvádí Jan Prášil.
- Kukuřice setá cukrová je teplomilná zelenina, která potřebuje slunečné a teplé stanoviště. Vyžaduje záhřevné, propustné písčitohlinité půdy s dostatkem vláhy. Studené, mokré půdy jsou pro kukuřici cukrovou naprosto nevhodné.
- Rostliny kukuřice jsou vysoké, takže při plánování místa dbáme na to, aby na zahradě nestínily ostatním zeleninám.
- Na záhon sejeme osivo do hloubky přibližně 2,5 cm do řádků vzdálených nejméně 60 cm. Od okrajů záhonů bychom měli nechat prostor asi 30 cm.
- Po vzejití rostliny vyjednotíme na nejméně 40 cm od sebe. Když necháme více rostlin vedle sebe, kukuřice budou menší.
- Kukuřice cukrová snáší čerstvý hnůj, zarytý do půdy na podzim předchozího roku. Hnojit můžeme také zkvašeným drůbežím trusem. Je schopna vybrat z půdy všechny živiny, které k růstu potřebuje. Hnojit můžeme také kopřivovou jíchou ředěnou v poměru 1 : 10; zaléváme vždy přímo ke kořenům.
- Během vegetace rostliny cukrové kukuřice jen jemně okopáváme, protože mají mělký kořenový systém, a tak k nim průběžně nahrnujeme vrstvu zeminy, abychom zvýšili stabilitu rostliny.
- Dokud kukuřice nezačne kvést, zalévat příliš nepotřebuje. V období nalévání zrna kukuřici vydatně a pravidelně zaléváme.
Fazole na kukuřici Zdroj: SEMO
Tip pěstitele: společné pěstování kukuřice a fazolí
V době, kdy mají rostliny kukuřice 4–5 cm vysejeme vedle každé mladé rostlinky do hnízda 2–3 semínka pnoucích tyčkových fazolí nebo stále více oblíbenějšího fazolu šarlatového (Phaseolus coccineus). Po sklizení klasů cukrové kukuřice nám rostlina kukuřice poskytne oporu pro tyčkovou fazoli, nemusíme tak připravovat k tyčkovým fazolím oporu a kukuřice nám poskytne dvojí užitek.
INSPIRUJTE SE: Jsou rajčata odolná plísni realita, nebo jen sen?
Kdy a jak sklízet cukrovou kukuřici
„Cukrovou kukuřici sklízíme v tzv. mléčné zralosti, v době, kdy jsou zrna plná, ale ještě nezačínají tvrdnout a roní mléčně zbarvenou šťávu. To poznáme podle toho, že rozbalíme suknice kryjící palici a do zrna jemně zatlačíme nehtem. U nezralé kukuřice je zrno vodnaté, naopak přezrálá zrna jsou už tvrdá,“ radí pěstitel.
Tipy, jak si cukrovou kukuřici skutečně vychutnat
Kukuřičné klasy konzumujeme co nejdříve po sklizni. Labužníci říkají: „Sklízejte klasy až když voda začne vřít…“ Cukry v zrnech se hned po sklizení začnou měnit ve škroby a zrna ztrácí svou sladkost. Čím vyšší je teplota skladování, tím je odbourávání cukrů rychlejší. Supersladké kukuřice ztrácí cukry podstatně pomaleji než sladké typy.
- Jestli musíme kukuřici přesto skladovat, uložíme klasy v lednici a zbavíme je suknic až těsně před přípravou. Mražené klasy můžeme skladovat po dobu až 6 měsíců. Zamrazíme je co nejdřív po sklizni.
- Do vody, ve které vaříme kukuřici, nepřidáváme sůl – zrna by ztvrdla. Klasy kukuřice solíme až po uvaření, kukuřici nepřevařujeme.
Zdroje: vimcojim.cz, šlechtitel a pěstitel Jan Prášil