Zkuste pěstovat okurky na síti. Moderní vertiko systém se bude líbit okurkám i vám

V poslední době je stále víc moderní pěstovat okurky na síti. A i když je tzv. vertiko systém časově náročnější a nákladnější, má oproti běžnému pěstování nakládaček v rovině jednoznačné výhody, například zlepšuje zdravotní stav rostlin, plody nejsou znečištěné od zeminy a sklizeň je snadnější a výrazně delší. Okurka je popínavá liána, a když se pne po síti, daří se jí. Chcete vyzkoušet tenhle způsob pěstování? Poradíme vám, jak na to.

Okurka setá (Cucumis sativus) u nás patří k vůbec nejoblíbenější zelenině, která se pěstuje snad v každé zahradě. Okurky jsou teplomilné rostliny, s jejich výsevem či výsadbou se vyplatí počkat na druhou polovinu května.

NENECHTE SI UJÍT: Po ledových mužích je správný čas na přímý výsev okurek, cuket a dýní na záhon

Základní pravidla pěstování okurek

  • Semena vyséváme nebo předpěstované sazenice, když je zcela vyvinutý první pravý list, vysazujeme do řádku po 30 až 40 cm. Výhodné je nastlání pásem černé netkané textilie,  která udržuje stabilní teplotu, zabraňuje prorůstání plevelů a propouští vodu.
  • Na venkovních záhonech se okurkám nejlépe daří na slunných, teplých a před větrem chráněných místech.
  • Okurky patří mezi plodiny velmi náročné na živiny, vyžadují bohaté hnojení uleželým chlévským hnojem.
  • Potřebují úrodnou, ne příliš těžkou půdu s dostatkem vápníku. Mokré a těžké půdy jsou pro ně nevhodné, protože kořeny rostlin pak trpí houbovými chorobami a uhnívají, což má negativní vliv i na tvorbu květů.
  • Během vegetace musíme záhon udržovat bez plevelů a kolem rostlin půdu kypříme. Zaléváme pravidelně každý den, nejlépe ráno ke kořenům.

Co pěstovat vedle okurek

Pro okurky nejsou jako předplodina vhodné brambory, které trpí podobnými chorobami. Také po jahodách okurky raději nedáváme. V jejich blízkosti by neměly být vysazeny rajčata, ředkvičky, brambory a zelí. Okurkám naopak svědčí sousedství hrachu, fazolí, hlávkového salátu, celeru, mrkve, červené řepy a cibule.

Okurky na síti aneb vertiko systém

„Vynálezci“ vertiko systému využili popínavost okurky a místo toho, aby ji nechali plazit se po zemi, navedli ji na pevnou opěrnou konstrukci se sítí.

Jak upevnit síť na okurky

Základem vertiko systému je opěrná konstrukce pro rostliny. „Připravte si dřevěné kůly nebo železné tyče vysoké nejméně dva metry a zatlučte je do země dva až tři metry od sebe. Na vrcholy kůlů volně uchyťte nosný drát, který na konci každé řady pořádně vypněte a ukotvěte. Na něj pak zavěste síť. Podpůrných sítí na popínavou zeleninu je na trhu víc. Nejvíce se osvědčila síť z polypropylenu s velikostí ok 15 x 15 cm. Nebo se na nosný drát upevňují vodící motouzy. Jednotlivé sítě rozmístěte ve vzdálenosti od 1 do 1,5 metru od sebe. Díky tomu budete mít lepší přístup k ošetřování a sklízení zeleniny,“ radí pěstitel Jan Prášil.

Zaštipování okurek na síti

Úspěch pěstování okurek na síti zaručí důsledné vyštipování. „Odstraňujeme všechny postranní výhony a malé plůdky vyrůstající z paždí listů až do výšky zhruba 40 cm. I když tímto krokem oddálíme první sklizeň, je nezbytné to pro zdárný vývoj v následném období. Rostliny musí nejprve pořádně zakořenit a vytvořit dostatek listové plochy, není vhodné je oslabovat tvorbou plodů a postranních výhonů,“ doporučuje Jan Prášil.

Navádění rostlin na siť

Dalším důležitým opatřením je důsledné navádění rostlin. Okurka není takový šplhoun jako třeba fazole, a proto jí zpočátku musíme trochu pomoci. „Od začátku navádíme do jednotlivých ok sítě hlavní vrchol okurky a od 50 cm výšky rostlin i postranní výhony. Rostliny vyvedeme až k hornímu vodícímu drátu, kde je přehodíme a necháme volně růst zpět dolů. Růstový vrchol můžeme nahoře zaštípnout, podpoříme tím větvení a násadu. Vybereme dva nejsilnější postranní výhony, které necháme růst volně dolů, ostatní vyštípneme," vysvětluje zásady pěstování okurek na sít pěstitel.

PŘEČTĚTE SI: Jak a kdy sklízet rajčata, okurky, papriky a cukety

Výhody pěstování okurek na síti

  • lepší zdravotní stav rostlin (porost je vzdušný a  listy rychleji osychají, snadnější ochrana proti chorobám a škůdcům)
  • okurky nejsou znečištěny od zeminy a jsou lépe vybarvené
  • sklizeň plodů je snadnější a přehlednější
  • vysoký výnos ve výborné kvalitě
  • výrazně delší sklizňové období
  • v neposlední řadě úspora místa na záhoně či ve skleníku

Odrůdy na vertiko systém

Pro pěstování na síti jsou ideální například tyto odrůdy nakládaček:

  • Osvědčená Charlotte F1, nepartenokarpická, velmi raná, hustoostná nakládačka s převážně samičím kvetením typu multifruit (nasazuje 3 až 5 plodů na každém nodu). Plody jsou štíhlé, tvarově vyrovnané, s jemnou a hustou bradavičnatostí, geneticky nehořké. Odrůda je odolná k deformacím a má vysokou toleranci k plísni okurkové. Díky kratšímu vzrůstu se doporučuje pěstovat v hustším sponu. Je přímo ideální k pěstování na síti.
  • Velmi raná, hruboostná, partenokarpická nakládačka Dafne F1 má velmi vysokou toleranci k plísni okurkové, je rezistentní k CMV (virová mozaika okurek) a k černi okurkové (Cladosporium). Plody jsou geneticky nehořké s bílým hrubým ostnem. Odrůda je vhodná pro nakládání do sladkokyselých nálevů i na kvašáky.
  • Speciální odrůda okurky nakládačky Najada F1 je primárně určena k přímé spotřebě jako lahůdková salátovka. Najada je raná, hruboostná partenokarpická nakládačka, která kvete čistě samičími květy. Plody jsou štíhlé, dlouhé a tupě zakončené, v tržní zralosti středně zelené s bílými hrubými ostny. Tento typ šťavnatých, chutných se označuje jako „salátová nakládačka“. Odrůda dobře odolává výkyvům počasí a je vysoce tolerantní k plísni okurkové. Dobře prosperuje talé v nádobách.

INSPIRUJTE SE: Okurky pěstujte v truhlíku. Překvapí vás bohatá úroda i v období sucha

Okurky partenokarpické versus klasické

Výrazy partenokarpické a nepartenokarpické okurky se užívají dost často, ale víte, jaký je mezi nimi rozdíl?

Klasické, nepartenokarpické okurky potřebují k vývoji plodu přenesení pylu ze samčího květu na samičí. Když nelétají včely a další opylovači (třeba při větrném, deštivém nebo chladném počasí nebo ve skleníku), k opylení nedojde a květy se dále nevyvíjejí, zaschnou nebo uhnijí.

Partenokarpické okurky ke zdárnému vývoji plodů opylení nepotřebují, jsou proto vhodné i pro pěstování při nedostatku opylovačů a také ve sklenících a fóliových krytech. Při polním pěstování jsou většinou ranější než standardní odrůdy a navíc nejsou závislé na opylování. Handicapem partenokarpických okurek může být určitý podíl deformovaných plodů při nežádoucím opylení.

Zdroje: pěstitel Jan Prášil, zahradkarskaporadna.cz


Přečtěte si také