Dvakrát jí transplantovali ledvinu, ale nevyšlo to. Zdravá už nebudu nikdy, říká Nella

Nella se narodila jako zdravé miminko. Ale špatně rostla a v půl roce lékaři zjistili, že má rakovinu ledvin – následná léčba trvala více než rok. Třiadvacetiletá žena se zdravotními problémy bojuje celý život, ale nemoc ji nepoložila. A nepoložila ani její maminku, která jí celou dobu stojí po boku.

U mě se nikdy neví, kdy skončím natrvalo na vozíku. Já tak jako pajdám, ale nevím, jak to bude dál, říká Nella a naráží tak na nedávnou příhodu, kdy omdlela ve sprše a pro maminku bylo nesmírně těžké dostat ji ven.

Problém nebyl ani tak v tom, že by Božena svou dceru neunesla, ale manipulace je těžká, když zároveň musí dávat pozor, aby jí nepoškodila voperovaný centrální katetr. Protože to je její život – kdybych to neměla na co napojit, tak by dialýza nefungovala, vysvětluje matka nemocné dívky. Situaci jim zásadně ulehčí proměna bytu, který jim vylepšili tvůrci pořadu Jak se staví sen.

Nemocná budu pořád

Na dialýzu musí Nella denně, trvá vždycky tři hodiny, než přístroj její krev pročistí. Naštěstí není potřeba absolvovat ji v nemocnici, potřebné zařízení má doma, ale i tak je to samozřejmě zásadně omezující. A já pořád budu nemocná, shrnuje to statečná Nella, které svému dialyzačnímu přístroji říká Dobroslav a mluví o něm jako o vstupence do života.

Narodila se přitom úplně zdravá, v termínu. Jenže další měsíce už tak dobré nebyly. Nella nerostla, špatně přibírala. Na ultrazvuku, který tehdy její máma vyjednala, se ukázalo, že v ledvině má nádor. Říkala jsem si, to nemůže být pravda, že se spletli, vzpomíná Božena. Ale bohužel, lékaři se nespletli, Nellu čekala chemoterapie a operace, léčba trvala víc než rok.

Bylo jí půl roku, když lékaři zjistili, že má rakovinu ledvin. Rozhodovala jsem se, jestli zůstanu s ní na onkologii nebo se staršími dětmi doma, jedna dcera tehdy chodila do první třídy, druhá do školky. Takové rozhodování je pro matku fakt těžké. Zůstala jsem s tím miminem, vzpomíná.

Ve dvou a půl letech lékaři Nelle tranaplantovali ledvinu od dárce a zároveň jí odebrali i její druhou ledvinu, protože se ukázalo, že i tady se vyvíjel zhoubný nádor a bylo jen otázkou času, kdy by se dále šířil. Z rakoviny je Nella vyléčená, i když stále chodí na kontroly na onkologii, ale bohužel nemá funkční ani voperovanou ledvinu.

První transplantovaná ledvina fungovala s různými potížemi a za pomocí léků pět let, druhá transplantace bohužel dobře nedopadla – ledvina fungovala sotva hodinu. Naštěstí už má několik let doma přístroj na domácí dialýzu, předtím musela denně jezdit ze Znojma do pražského Motola, kde jí čtyři hodiny čistili krev.

Mimochodem, dosavadní domácí přístroj byl tak hlučný a běžel neustále, i když ho Nella zrovna nevyužívala, že se v pokoji, kde stál, nedalo usnout. Obě ženy tak spaly v ložnici. Tohle se naštěstí změnilo, Nella dostala novou dialýzu, která je o hodně tišší, takže si svého nového pokoje může užívat i v noci.

Tátu vůbec neznám

To je takový šok, že nevíte, co máte říkat, reagovala Nella na oznámení, že spolu se svou maminkou vyhrála proměnu bytu od tvůrců pořadu Jak se staví sen. Už čtyři roky bydlí jen samy dvě. Předtím s nimi žily ještě Nelliny dvě starší sestry, které podle matky Boženy hodně odnesly, že se jejich nejmladší sestra narodila s tolika zdravotními problémy.

Se staršími dětmi jí v době, kdy Nella onemocněla, hodně pomohla sousedka, za což jí je dodneška vděčná. Spolehnout se na pomoc partnera nemohla ani tehdy, ani dnes - prvorozenou dceru má s jedním mužem, další dvě s jiným a nefunguje podle ní ani jeden. Tátu vůbec neznám. Jediné, co vím a za co jsem ráda, že po něm mám výtvarný talent, uměl prý hezky malovat. Ale vidět ho nechci, protože nechal mamku tady, neplatil alimenty, říká k tomu Nella.


Přečtěte si také