Vše o houbách

27. května 2023 07:00

Hana Ferynová

Hřib koloděj je oblíbená houba, která nás dokáže i pěkně potrápit

Hřib koloděj u nás patří mezi oblíbené houby, lidově nazývané modráci. Ale na co by si měl dát pozor každý houbař, než si je v košíku odnese do kuchyně?

Ano, i jedlý hřib může při nedostatečné tepelné úpravě způsobit hlavně citlivějším jedincům nepříjemné chvíle. Za syrova je totiž koloděj mírně jedovatý a způsobí vám nepříjemné zažívací obtíže. Je to dáno tzv. termolabilními jedy, které zmizí při dostatečné tepelné úpravě. Což je alespoň 20 min.

Hřib koloděj (Suillellus luridus)

Kde a kdy roste

Na koloděje můžete vyrazit od června až do října. A najít ho můžete především v listnatých lesích a parcích. Často také roste v alejích, příkopech a na hrázích rybníků. Většinou pod lípami, duby, buky, ale i pod habry a břízami, se kterými tvoří mykorhizu. Roste u nás poměrně hojně.

Jak vypadá hřib koloděj

Hřib koloděj patří mezi tzv. modráky, tedy hřibovité houby, které v místě otlaku nebo řezu rychle zmodrají. Stejně jako kovář způsobuje za syrova a při nedostatečném povaření střevní potíže, ale i přes to je tržní houba, kterou je možné prodávat.

Klobouk

  • Nejprve polokulovitý, ale později se až ploše rozprostře. Má žlutoolivovou nebo hnědoolivovou barvu s oranžovými nebo růžovými odstíny.
  • Povrch klobouku je dlouho jemně plstnatý a za vlhkého počasí trochu oslizlý.

Rourky, póry

  • Rourky jsou žluté až žlutoolivové. Při otlaku modrají.
  • Póry jsou nejprve žluté, ale přecházejí přes oranžovou až do červené.

Třeň (noha)

  • Noha je statná, má válcovitý nebo kyjovitý tvar a je celá žlutá a pokrytá oranžovou až červenou síťkou

Dužina

  • Je žlutá. Ve spodní části třeně načervenalá. Při řezu nebo otlaku rychle a výrazně modrá

Vůně a chuť

  • Vůně není nijak výrazná a chuť je velmi jemná.

Lidové názvy hřiba koloděje

Lidově je znám pod názvy jako siniak, sinál, modrák, svetlák, nemec, baník, komprd, karmazín, počeč, sukenák, červené nohavice, karmazín, jedlák a další. Některé názvy jsou stejné jako pro hřiba kováře i díky jejich velké podobnosti.

Možná záměna

Hřib koloděj je možné zaměnit nejvíce za hřiba kováře, který má ale obvykle tmavší klobouk a také postrádá síťku na třeni – je totiž zrnitý.

Mezi nejčastější záměny patří také hřib polosíťkovaný, který má síťku pouze v horní polovině třeně, zbytek je pokrytý jemnými zrníčky, hřib kavkazský, který má síťku pouze v horní části třeně, hřib Quéletův, kterému chybí síťka úplně a horní část třeně je světlá. A také odporně hořký hřib kříšť, který má žluté póry pod kloboukem a hřib medotrpký, který je pro svou hořkou chuť nejedlý a má žlutou síťku.

Hřib koloděj má také hodně variet, nejznámější je hřib koloděj červený, který se vyznačuje červeným zbarvením klobouku. Je sice jedlý, ale pro svůj vzácný výskyt se ke konzumaci nedoporučuje. Naopak je vhodné o tom spravit mykology.

Sušení a úprava

Až si úlovek ponesete domů, zvažte, co si z něj připravíte. Koloděj není úplně vhodný na sušení nebo na klasické houbové řízky, kdy se pak těžko ohlídá potřebná délka vaření.

Jinak je ale hřib koloděj velmi chutný a mezi houbaři oblíbený kousek. Modré barvy se bát nemusíte, jídlo do modra neobarví, ale např. v klasické bramboračce nejenom že vynikne chutí, vůní a pevnou konzistencí, ale dá jí i krásně nahnědlou barvu, na rozdíl třeba od pravých bílých hřibů.

Recepty na pokrmy z hřibu koloděje

Poctivá bramboračka

  1. Na bramboračku budete potřebovat velkou hrst sušených hub, které necháte alespoň na 15 minut namočené v teplé vodě. Do bramboračky se skvěle hodí různé suchoříbky, praváci, ale i modráci, které mají pevnou konzistenci.
  2. Na oleji osmahněte najemno nakrájenou jednu větší cibuli, zaprašte jí moukou a krátce orestujte.
  3. Zásmažku zalijte trochou vody a pečlivě rozmíchejte. Přidejte pak namočené houby i s vodou, ve které se namáčely.
  4. Přidejte koření, jako je bobkový list, mletý pepř, sůl, nakrájené brambory, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Pokud máte zeleninový vývar, můžete ho použít místo vody, chuť bude samozřejmě lepší.
  5. Až bude zelenina měkká, přidejte rozetřenou majoránku a kdo má rád, může i trochu petrželky či ještě trochu prolisovaného česneku. Dál dochuťte podle vlastní chuti.

Vepřový plátek s kolodějem či kovářem

  1. Na oleji orestujte 1 větší cibulku nakrájenou najemno a 2 stroužky česneku. Až cibulka zesklovatí, přidejte očištěné hřiby, které nakrájejte na plátky nebo na malé kousky. Osolte a opepřete podle chuti a společně opékejte.
  2. Pak přidejte kelímek smetany. Chvilku povařte a dejte stranou. Pokud by byla omáčka příliš hustá, můžete lehce naředit vodou.
  3. Mezitím očistěte vepřové maso, ideálně větší kousek panenky v celku, kterou lehce potřete plnotučnou hořčicí, solí a pepřem.
  4. Pak ji na čisté pánvi na oleji osmahněte z všech stran.
  5. Vše přendejte do zapékací misky a pečte v předehřáté troubě cca na 180 °C, přibližně po 10 min panenku obraťte a pečte dalších 15-20 min.
  6. Panenku s kolodějem můžete servírovat s pečenými bramborami, ale skvělá bude i s rýží.

Houbové karbanátky

  1. Na houbové karbanátky se nevíce hodí směs hub, kde budou ale i pevnější houby jako modráci koloděj či kovář nebo praváci.
  2. Na oleji zpěňte cibulku a slaninu. Po krátké chvilce přidejte očištěné a nakrájené houby. Ochuťte kmínem, solí a pepřem a cca 10-15 min společně poduste, dokud se voda nevydusí.
  3. Do směsi přidejte uvařené, nahrubo nastrouhané brambory, utřený česnek podle chuti, vajíčko, strouhanku a bylinky podle chuti, např. nasekaný libeček, tymián, petrželku či jarní cibulku.
  4. Ze směsi vytvarujte placičky, které smažte na oleji. Kdo má rád, může placičky obalit v klasickém trojobalu.
  5. Chutnají skvěle i jen tak samotné, ale pečené nebo vařené brambory se také skvěle hodí.

Kdo má rád masovou verzi, tak místo nastrouhaných brambor stačí přidat mleté maso jako na klasické karbanátky.

Zdroj: Hana Ferynová, https://www.ohoubach.cz/atlas-hub/detail/136/Hrib-kolodej/

Sdílejte článek

Přečtěte si také