návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Houby na kyselo zavařujte v troubě nebo je naložte s česnekem a cibulí

Lenka Valjentová , Aktualizováno: 11.10.2021
Houby na kyselo zavařujte v troubě nebo je naložte s česnekem a cibulí
Autor: iStock Houby na kyselo zavařujte v troubě nebo je naložte s česnekem a cibulí
Máte opravdu hodně hub a nechcete je mít všechny uchované na zimu takříkajíc na jedno brdo? Tak to byste se neměli bát trochu experimentovat a použít více receptů než jen ty své osvědčené. A začít můžete teď hned. Jediné, na co si musíme dávat dobrý pozor, je, že na zavařování do octa se hodí pouze jedlé, mladé, pevné, mladé, čisté a nečervivé houby. Zkuste houby na kyselo zavařené v troubě nebo houby v octě s cibulí a česnekem a z obyčejných lesních hub uděláte nevšední delikatesy, které v zimě kdykoli ozvláštní váš jídelníček

reklama

Zavařování neboli nakládání hub do octa je od jedním z nejstarších a stále oblíbených způsobů uchovávání hub na zimu, hned po sušení a moderním zamražení. Skvělá je taky houbová čalamáda se zeleninou. „Na naložení do octa se hodí pouze houby, o kterých stoprocentně víme, že jsou jedlé, rovněž by měly být co nejmladší, nejpevnější a nejzdravější, tedy nečervivé a nepoškozené a důkladně očištěné. Houby naložené v octě bychom měli sníst do dvou let od zavaření," radí mykolog Jaroslav Vanča. Skleničky se vyplatí pečlivě popsat, abychom věděli nejen, kdy jsme je zavařovali, ale také jaké houby a jaký nálev jsme použili.

Rady a tipy, jak houby zpracovat na zimu a skladovat najdete zde.

Houby na kyselo zavařujte v troubě nebo je naložte s česnekem a cibulí: houby naložené v octě bychom měli sníst do dvou let od zavaření
Autor: iStock Houby na kyselo zavařujte v troubě nebo je naložte s česnekem a cibulí: houby naložené v octě bychom měli sníst do dvou let od zavaření

Na houby na kyselo jsou vhodné například:

Představujeme nejznámější jedlé houby našich lesů

Nejznámější jedlé houby našich lesů aneb co Čech, to houbař

Jak doma bezpečně zmrazit houby

Jak zamrazit houby, aby zůstaly zdravé a plné chuti?

Houby v octě s cibulí a česnekem

Ingredience

Recept na houby v octě naložené s cibulí a česnekem
Autor: iStock Recept na houby v octě naložené s cibulí a česnekem

Příprava

Vodu, ocet, cukr, sůl, všechno koření a hořčičné semínko smícháme, přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme asi 5 minut. Uvařený nálev necháme vychladnout. Očištěné houby buď necháme celé, nebo je nakrájíme a 5 minut povaříme v mírně osolené vodě, scedíme a necháme vychladnout. Na dno zavařovací sklenice dáme na půlkolečka nakrájenou cibuli, plátky česneku, vychladlé houby a zalijeme nálevem. Sterilujeme při teplotě 100 °C asi 30 minut. 

Jak zpracovat a uskladnit houby na zimu

Jak houby zpracovat a skladovat? Máme pro vás 6 dobrých rad a tipů

Houby zlepšují celkovou obranyschopnost organismu a pomáhají i při léčbě rakoviny

Houby zlepšují imunitu a pomáhají i při léčbě rakoviny. Nejlepší jsou žampiony a shiitake

Houby na kyselo zavařené v troubě

Ingredience

  • asi 500 g zdravých, pevných, spíše mladších, pečlivě očistěných hub (dobrá je například kombinace 300 g hříbků + 200 g lišek)
  • trochu čerstvého tymiánu a majoránky
  • několik lístků bazalky
  • asi 1 lžička Pomůcky ke konzervování Dr.Oetker
  • 750 ml vody
  • 180 ml vinného octa (6 %)
  • 3 lžičky soli
  • 2 lžíce cukru
  • 1 kostka zeleninového bujónu
  • 4 lžíce olivového oleje
Recept na houby na kyselo zavařené v troubě
Autor: Dr.Oetker Recept na houby na kyselo zavařené v troubě

Příprava

Houby očistíme, nakrájíme na libovolně velké kousky a rozdělíme je do zavařovacích sklenic (4 sklenice po 250 ml). Pokud houby před naskládáním do sklenic povaříme 5–8 minut ve slané vodě (na 1 litr vody použijeme 1 lžičku soli), nezmenší po zavaření tolik svůj objem a houby ve sklenici nebudou „plavat“. Do každé sklenice nasypeme na špičku nože pomůcky ke konzervování. Svaříme vodu s octem, solí, cukrem, kořením a bujonem, vařící nálev ihned nalijeme na houby a přidáme po 1 lžíci oleje do každé sklenice. Sklenice dobře uzavřeme čistým víčkem, které můžeme ještě vytřít vodkou nebo domácí pálenkou, trochu s nimi zatřeseme, postavíme je na plech s vyšším okrajem naplněný do výšky 2 cm horkou vodou a dáme do spodní poloviny trouby předehřáté 95 °C (plynová trouba stupeň 1) a zavařujeme asi 70 minut. Necháme vychladnout.

Výtečné využití nakládaných hub v octě jsou jednohubky na kostičkách tvrdého sýra nebo na opečené pečivo.
Autor: iStock Výtečné využití nakládaných hub v octě jsou jednohubky na kostičkách tvrdého sýra nebo na opečené pečivo.

Jak použít houby na kyselo 

Výtečné využití v octě nakládaných hub jsou jednohubky na kostičkách tvrdého sýra nebo na opečeném pečivu. Nakládané houby se hodí do zeleninových nebo těstovinových salátů, můžeme z nich udělat houbovou omáčku nebo sladkokyselou polévku. Houby v octě jsou zajímavá příloha k masovým pokrmům. Anebo si na nich můžeme pochutnat jen tak.

O houbách by vás mohlo taky zajímat:

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem, ale i jedovatým hřibem satanem

Hořký hřib kříšť si můžeme splést s jedlými hřiby kovářem a kolodějem i jedovatým satanem

Zajímavosti o houbách

8 zajímavostí o houbách, o kterých jste neměli tušení. Proč by se neměly kombinovat s vínem?

Hnojník obecný je dobrá a léčivá, i když poněkud zvláštní houba

Hnojník je houba dobrá a léčivá, ale musí se ihned spotřebovat

Je babka jedovatá houba a způsobuje rakovinu?

Je babka jedovatá houba? Není, ale pozor dejte na nepravou otravu!

Václavky můžeme sbírat od září do prosince

Václavky jsou jedovaté houby. Přesto je jíme. Jak václavky připravit, aby vám neublížily?

Ryzce jsou zajímavé houby: Každý správný ryzec roní mléko

Ryzce jsou výjimečné houby s pikantně kořeněnou chutí

Sušení hub

Víte, jak nasušit houby za 2 dny? Jednoduše v soli

Muchomůrka zelená, nejjedovatější a nejnebezpečnější houba podzimního lesa

Muchomůrka zelená a pavučinec plyšový jsou dvě nejnebezpečnější jedovaté houby

reklama

Článek je zařazen v: houby v octě recept , houby v octě , nakládané houby v troubě , zavařování hub , jak zpracovat houby , houby

reklama

Přečtěte si také