Jak uchovat mrkev přes zimu, i když nemáte sklep. S podzimní sklizní kořenové zeleniny nemusíte pospíchat

Podzimní sklizeň a uskladnění mrkve má svá pravidla, která je třeba dodržet, chcete-li tuhle oblíbenou kořenovou zeleninu uchovat ve zdraví a svěžesti až do jara. Nejlépe jí bude ve sklepě, ale když ho nemáte, jsou i jiné možnosti. Mrkev můžete například zamrazit, usušit nebo nechat přes zimu na záhonku.

Mrkev je oblíbená kořenová zelenina, která se sklízí jednak postupně na přímou spotřebu, jednak až na podzim na uskladnění na zimu. S podzimní sklizní mrkve nemusíte pospíchat. Na záhonku je jí dobře a pozdní odrůdy, které se uskladňují, vydrží v zemi minimálně do konce října.

  • Mrkev je možné taky nechat až do jara venku v zahradě na záhonu, když tam nemáte myši. Uřežte zelené natě a celý záhonek přikryjte jemným pletivem, zakryjte vrstvou mulče, suchého listí, borky nebo slámy. Přes zimu se mrkve ještě trochu zvětší a v březnu budete mít čerstvou zeleninu.

Jak mrkev sklízet

  • Pro samotnou sklizeň je ideální slunečný den, nesmí pršet, ale půda musí být mírně vlhká. Usnadníte si tak práci s vyrýváním a budete mít jistotu, že vám mrkev neuhnije kvůli nadměrné vlhkosti.
  • Při sklizni buďte opatrní, abyste mrkve nepoškodili. Nejlépe to jde rycími vidlemi. Vždy vyryjte větší kus hlíny a postupně z něj vyberte mrkve. Při vytahování mrkve za listy se může lehce stát, že vám v ruce zůstane jenom trs zelené natě a kořen pevně v zemi.
  • Mechanicky poničené mrkve se ke skladování nehodí, ale když je co nejdřív zpracujete, ještě si na nich pochutnáte.
  • Zeminu z mrkve opatrně očistěte rukama v rukavicích nebo otřete suchým hadříkem, rozhodně mrkev nekartáčujte a hlavně neomývejte vodou, to by se začala brzy kazit.
  • Mrkev na uskladnění můžete nechat pár dní zaschnout na vzduchu, potom odřízněte nať nejlépe ostrým nožem zhruba jeden centimetr nad srdíčkem mrkve.

Jak mrkev uskladnit na zimu ve sklepě

  • K uskladnění použijte jen zdravé a nepoškozené mrkve. Naskládejte je do lísky nebo dřevěné bedýnky s pískem, pískem smíchaným s rašelinou, hoblinami či drcenou kůrou.
  • Dbejte na to, aby se mrkve nedotýkaly, to proto, že pokud by jednu napadly plíseň či hniloba, aby ji hned nepředala dál.
  • Kořeny umístěte do písku tak, aby horní část se srdíčkem zůstala na vzduchu, nezasypaná, jinak začnou uhnívat.
  • Mrkev dejte do tmavého a nevytápěného sklepa. Ideální teplota pro skladování mrkve je kolem 3 °C. Vlhkost vzduchu by měla být kolem 80 %. Když bude zelenině příliš teplo, začne brzy obrážet a nať znovu poroste. Pokud bude vlhkost příliš vysoká, začne hnít, a pokud bude vlhkost příliš nízká, bude zase rychle vysychat. Větrejte opatrně.
  • Neskladujte mrkev v blízkosti jablek nebo hrušek. Tyto plody produkují plyn, který způsobuje hořknutí mrkve.
  • Uskladněnou zeleninu je potřeba průběžně kontrolovat, protože choroby a hniloby se šíří rychle a roznesou se i po zdravé zelenině. Jakmile zjistíte byť jen náznak hniloby nebo plísně, napadenou mrkev okamžitě vyhoďte.

Jak uskladnit mrkev v bytě

Když nemáte sklep, dejte bedničky s mrkví na balkon nebo chladné komory či špajzu. Na balkoně jen musíte myslet na tepelnou izolaci, třeba v podobě netkaných textilií nebo polystyrenu. Myslete na to, že teplota, v níž bude mrkve skladovaná, by se měla pohybovat kolem 5 °C. Zcela nevhodné je slunečné nebo hodně světlé stanoviště či místo v blízkosti tepelného zdroje.

  • Na krátkodobé uskladnění mrkve v bytě si vystačíte s mikrotenovým sáčkem. Zeleninu do něj vložte, sáček uzavřete a udělejte několik dírek, aby mrkev mohla dýchat. Sáček dejte na chladné a tmavé místo. Na maximálně měsíc máte vystaráno. Takto uskladněná by mohla vydržet i v lednici.

Mrkev můžete zmrazit

Mrkev můžete zmrazit celou, strouhanou či nakrájenou na kolečka silná 3 až 5 mm nebo špalíčky, prostě podle toho, jak ji budete potřebovat při vaření v zimě. Nezapomeňte, že všechny kousky by měly mít stejnou velikost.

Kousky mrkve dejte na sítko a ponořte do vroucí, mírně osolené vody na 3 minuty. Pak sítko vyjměte a vyklopte mrkev do studené vody s kostkami ledu. Po ochlazení zeleninu rozprostřete na papírové utěrky a nechte oschnout. Potom mrkev rozložte na plech nebo prkénko a dejte do mrazáku na 2–3 hodiny zmrazit. Pak mrkev přesypejte do sáčků nebo krabiček, pevně uzavřete a uskladněte v mrazáku. Zmrazujte po jednotlivých porcích. Vydrží vám jeden rok. Blanšírování není nezbytně nutné, ale takto zamrazená mrkev se pak uvaří rychleji.

Syrová mrkev se dobře zmrazuje strouhaná. Hodí se nejen do polévek, omáček, ale také na přípravu mrkvového dortu nebo cukroví. Čerstvou zeleninu oloupejte, nastrouhejte na středně velkém struhadle, uložte do plastového sáčku a vložte do mrazničky. Zmrazujte po jednotlivých porcích.

Mrkev se dobře suší

  • Očištěné kořeny mrkve na sušení se obvykle krájí na kolečka silná 4 až 6 mm, která se asi 5 minut povaří a okamžitě zchladí v ledové vodě, scedí a na utěrce nechají dobře oschnout.
  • V troubě sušte kolečka mrkve při teplotě 70–80 °C 2 až 3 hodiny, dvířka trouby nechte pootevřená. V sušičce je sušte při teplotě 55 °C 6–10 hodin.
  • Mrkev nemusíte sušit jen nakrájenou na kolečka, klidně ji nahrubo nastrouhejte, sušení tak bude mnohem rychlejší.
  • Sušenou mrkev skladujte na tmavém a suchém místě v pevně uzavřených nádobách.
  • Když chcete sušenou mrkev použít, nejdříve ji přelijte vroucí vodou přes sítko a namočte na 10 minut do vlažné vody

Zdroje: almanac.comruralsprout.comdengarden.com veselebydleni.cz/

O mrkvi si ještě můžete přečíst:


Přečtěte si také