Mrkev a petržel na podzim sklízíme i vyséváme. Proč je podzimní výsev výhodný?

Víte, že na podzim můžeme mrkev a hlavně petržel nejen sklízet, ale i vysévat? Prozradíme, proč je podzimní výsev výhodný, jak připravit záhon a kdy semínka zasít, abychom si zajistili bohatou úrodu.

Na podzim se kořenová zelenina sklízí, to asi není potřeba připomínat. Ovšem že bychom měli mrkev a hlavně petržel zároveň také vysévat, to už za připomenutí stojí. Pádným důvodem je fakt, že mrkev a hlavně petržel klíčí pomalu a i zkušenému zahrádkáři se občas při jejich pěstování nezadaří. My sice zázračný a stoprocentní recept nemáme, ale několik dobrých rad ano.

Vyplatí se vědět: Červená řepa: Jak ji sklízet, zpracovat a uskladnit. Tip na omlazující kúru

Proč vysévat mrkev a petržel na podzim?

Mrkev obecná (Daucus carota), ale zejména petržel zahradní kořenová (Petroselinum crispum) často neklíčí tak rychle, jak bychom si představovali. „Příčinou jsou kumariny obsažené v semenech. Tyto přírodní látky, když se uvolní do půdy, brání klíčení jiných druhů rostlin včetně plevelů. Rostlina si tím zajišťuje životní prostor pro růst a vývoj. Pro nás pěstitele to v praxi znamená, že záhonek s petrželí a mrkví nevyžaduje tolik odplevelování," vysvětluje šlechtitel a pěstitel Jan Prášil.

Kumariny se v procesu klíčení ze semen odbourávají postupně. To vyžaduje určitý čas, a proto tyhle kořenové zeleniny (je to typické hlavně pro petržel) na jaře nevyklíčí okamžitě ani v případě, že je vysejeme za optimálních vlhkostních podmínek do dostatečně vyhřáté půdy.

Petržel i mrkev dlouho klíčí a v době klíčení jsou citlivé na přísušky a škraloup na povrchu půdy. Na klíčení petržele a mrkve má každý pěstitel svůj recept. Jeden zalévá, druhý nezalévá, další zakryje výsev netkanou textilií, jiný položí na vysetý řádek desku a nechá ji tam, až pokud se neobjeví první klíčky. A podzimní výsev je dobrou alternativou setí jarního,“ říká Jan Prášil. Podobně můžeme postupovat i při pěstování petrželky, tedy petržele zahradní naťové hladkolisté a kadeřavé. Lepší vzejití, využití jarní vláhy a ranější sklizeň – to jsou zásadní profity podzimního výsevu.

  • Lepší vzejití, využití jarní vláhy a ranější sklizeň – to jsou zásadní profity podzimního výsevu.

Podzimní výsevy mrkve a petržele

  • Záhon uvolněný po sklizni letních zelenin (salátů, hrášku, fazolí, cibuli, česneku) si připravíme v průběhu října. Zryjeme, rozdrtíme hroudy, uhrabeme a půdu necháme slehnout.

  • S výsevem bychom neměli spěchat! Doporučujeme semínka vysévat až těsně před příchodem mrazů v listopadu nebo i v prosinci podle aktuálního počasí, aby již semena letos nevyklíčila. Semena petržele a mrkve vzejdou až v příštím roce na jaře v době, kdy bychom mohli půdu jen těžko připravit pro jarní výsevy.

  • Mrkev a petržel vyséváme přímo na záhon. Jde o zeleniny druhé tratě, které potřebují záhon vydatně pohnojený rok či dva před výsadbou. Živiny během pěstování nedoplňujeme.

  • Mrkev a petržel nepěstujeme nejméně dva, ideálně tři roky po sobě na stejném místě.

  • Kořenová zelenina vyžaduje kvalitní hlinitopísčitou půdu s dostatkem humusu. Jak mrkev, tak petržel dobře rostou i v lehkých písčitých zeminách, když jim zajistíme dostatečnou závlahu. Na těžkých jílovitých nebo kamenitých půdách se jim dařit nebude.

  • Semena vyséváme do řádků od sebe vzdálených 30 až 40 centimetrů. Po vzejití vyjednotíme rostliny na 4 až 7 centimetrů od sebe. Většinou platí, že čím déle necháváme kořenovou zeleninu na záhonu, tím více místa potřebuje.


Nenechte si ujít: Čerstvou zeleninu můžete ze zahrady sklízet i v zimě. Mrkev i petržel jsou otužilci

Výsev kořenové zeleniny na hrůbcích

Kdo má na zahradě těžší půdy, má problémy s deformací kořenů mrkve i petržele. Příčinou je to, že se kořenové špičky poškodí, když se dostanou na nepropustné podloží nebo do půdní vrstvy s nedostatkem kyslíku. Poškození růstového vrcholu vede k deformaci a rozvětvení kořenu. A hrůbky v tomto případě většinou pomohou,“ radí pěstitel.

  • Hrůbky vytvoříme přihrnutím zeminy do výšky přibližně 15 cm; široké mají být 50 až 60 centimetrů s rovnou horní částí.

  • Do připraveného hrůbku vysejeme dvojřádek petržele či mrkve. Kořeny obou plodin budou hezčí a vyrovnanější, výrazně snadněji se budou sklízet.

  • Hrůbky si připravíme předem, ale semena vyséváme tak pozdě, jak to jen jde.

Odrůdy kořenové petržele pro podzimní výsevy

Petržel zahradní kořenová Orbis

Jedna z nejoblíbenějších českých odrůd kořenové petržele. Vyznačuje se velmi dobrým zdravotním stavem a vysokým výnosem. Hladký středně dlouhý kořen je vyrovnaně bílý na povrchu i v dužině. Orbis má vysokou tmavě zelenou nať a můžeme jej s úspěchem pěstovat i na těžších půdách.

Petržel zahradní kořenová Atika

Raná odrůda se středně vysokou, tmavě zelenou natí, která se vyznačuje vyšší odolností vůči padlí. Kořeny jsou robustní, dlouhé, trojúhelníkového tvaru. Vzhledem k rychlosti růstu kořenů lze sklízet pro přímý konzum dříve než ostatní odrůdy. Je také dobře skladovatelná.

Přečtěte si: Petrželky není nikdy dost! Pěstujte aromatickou s hladkými listy i dekorativní kudrnku

Odrůdy mrkve pro podzimní výsevy

Mrkev obecná Maxima F1

Extra velká, pozdní skladovatelná mrkev. Kónický kořen je dlouhý 25–30 cm. Odrůda vyniká vysokým výnosem a uniformitou, má vysoký obsah sušiny a zdravé nezelenající vrcholy. I navzdory svojí velikosti má lahodnou a sladkou dužinu.

Mrkev obecná Jitka F1

Polopozdní a vyrovnaná karotka typu Berlikumer. Kořen je 18 až 22 cm dlouhý, mohutný, má válcovitý tvar a tupé zakončení. Odrůda je vhodná pro přímý konzum, skladování i zpracování. Při pozdějším sběru nepraská a dále dorůstá.

Zdroje: pěstitel a šlechtitel Jan Prášil, Zelenina na zahrádce (Antonín Dolejší)

Sdílejte článek
Štítky příroda zelenina podzim životní prostředí záhon mrkev petržel kořenová zelenina Mrkev obecná produkty a služby ekonomika, obchod a finance

Přečtěte si také